Isten, mint menő divattervező

575215 4834734627730 1709796860 n

Amikor a mélyen vallásos nők öltözékére gondolunk, rendszerint a csador, a burka, és az ortodox lányok és asszonyok viselte koromfekete, mindenféle felesleges cicomát nélkülöző ruhaneműk jutnak eszünkbe. Pedig manapság a szerény öltözködés sem jelenti azt, hogy a nőknek hátat kellene fordítaniuk a divatnak.

Aki látta a Szex és New York 2-t, biztosan emlékszik a jelenetre, melyben Carrie és barátnői az abu dzabii nők egész testüket eltakaró burjájukat ékesítő luxuskiegészítőiket csodálják. A gazdagabb muzulmán országokban ma már természetes, hogy egy nő Louis Vuitton táskával és Gucci napszemüveggel dobja fel a hagyományos viseletet. A blogomon már sokszor írtam arról, hogy úgy fest: az új évtized beköszönttével az orthodox zsidó lányok és asszonyok szintén megelégelték az egyhangúságot – az elmúlt években ugyanis egyre nagyobb teret hódit a “cniut trend” azaz a szerénység divatja.

Csak semmi térdmutogatás, kérem!

A tzniut – magyarosan cniut, vagy cniusz - héber szó, melynek jelentése “alázatos” – ezzel jellemzik a hagyományos ortodox öltözetet, melynek alapvető szabályai a térd, a könyök, és a kulccsont eltakarása, illetve férjes asszonyok esetében a haj elfedése. Ez első hallásra nem sok lehetőséget ad arra, hogy bárki kísérletezhessen a divattal. Ám Jeruzsálemben, Tel Avivban, vagy Brooklynban sétálgatva az ember könnyen azon kaphatja magát, hogy szabályosan megfordul az utcán egy cniut törvényeket követő asszony után – anélkül, hogy észrevenné, az illető valójában egy mélyen vallásos.

Mára ugyanis ruhaüzletek és divattervezők ezrei szakosottak arra, hogy olyan ruhákat készítsenek, amelyek megfelelnek a szerény öltözet elvárásainak, ugyanakkor csinosak és divatosak is legyenek.

Még a Zara is ráált a trendre

A magasszárú csizmák, a szekuláris körökben is oly menő leggingsek, és a tökéletesen beszárított, valódi hajnak tűnő parókák mind új lehetőséget jelentenek az ortodox nőknek arra, hogy a maguk módján trendik, sőt szexik legyenek. New Yorkban és Los Angelesben már olyan üzletek is akadnak, amelyek a legnagyobb tervezők és divatházak – Armani, Fendi, Gucci, Marc Jacobs – cniut törvényeknek megfelelő kreációit gyűjtik egy fedél alá.

A cniut-tudatos fashionistáknak kedvez, hogy a visszafogott divat idén egyébként is egyre nagyobb teret hódít - nemrég mi is megírtuk, hogy Ferenc pápának is hatása van az olasz haute couture-re. Jó tudni, hogy – még ha a különféle vallások követői időről időre ideológiai vitákba bonyolódnak is – az új trendnek egyformán örülhetnek a zsidó, keresztény, és muzulmán nők is.

A szakemberek szerint a megfizethetőbb “high street” divatra is hatással van a cniut trend: az H&M és a Zara legújabb kollekcióiban egyre több olyan ruha kap helyet, amelyet ortodox nők is lelkiismeretfurdalás nélkül viselhetnek.

Parókás bloggerek, nyakig begombolt trendszetterek

Nem meglepő hát, hogy a divatbloggerek is rákattantak a témára, olyannyira, hogy manapság a világ legnagyobb divatlapjai szedik csokorba kedvenc tzniut divatblogjaikat. A kanadai blogger, Rivkah Levy Abitbol például MyFashionology néven a Facebookot, az Instagramot és a és Pinterestet is meghódította, és állítja: számára a szerény öltözködés szabályai nem, hogy nehézséget jelentenének, de valójában inspirációként szolgálnak.

A képre kattintva még több képet nézhet Rivkah Levy Abitboltól!
A képre kattintva még több képet nézhet Rivkah Levy Abitboltól!Facebook/MyFashionology

Hasonlóan népszerű Miriam Malileh Khalili blogja is, a Halachically Haute – itt a dolog pikantériája, hogy Miriam még csak nem is született ortodox családba, ő úgy nevezett “baal teshuva”, amely azt jelenti: saját döntése során, felnőttként vette fel a szokásokat.

Cniut shop a Kazinczy utcában?

Bár a budapesti zsidónegyedben van egy legendás parókaüzlet – ahol potom 500 forintért lehet vendéghajat próbálni –, a cniut divatnak Magyarországon nincs hagyománya. A Budapesten élő, mintegy 200.000 főre becsült zsidó lakosság nagyrésze nem csak, hogy nem tartja, de nics is igazán tisztában a halacha – azaz a szóbeli hagyományként fennmaradt erkölcs – törvényeivel, ám a globális trended figyelve igazán nem lenne meglepő, ha a Szimpla mellett hamarosan a szerény stílusra szakosodott vintage üzlet nyitná meg kapuit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek