A szezon legbénább trendjei

Sok csinos ruhára szert tehetünk idén ősszel, igaz, mi még nem barátkoztunk meg a sötét színekkel, mert minden őszi ruha arra emlékeztet, hogy visszavonhatatlanul vége a nyárnak. Idén ősszel az utcai divat és a fast fashion kínálat is extrém fordulatot vesz, aminek egyrészt épp ideje volt, nem lehet mindig a tutibiztosan eladható komfortzónában kaparászni, másrészt jobban oda kell figyelnünk, melyik trendnek dőlünk be, mert idén olyan rétegstílusokból akarnak tömegtrendet csinálni, ami tényleg csak azoknak áll jól, akik tudják azt viselni.

A magasított talpú cipők például mindenki lábfejét optikailag nagyítják, tehát keveseknek állnak jól – nem véletlenül lettek a bumszli bakancsok a punk stílus egyik védjegyei. A PVC szoknyák és nadrágok nem csak különösen néznek ki, de különösen kényelmetlen is őket viselni.

Az oversized trend egy ideje velünk van, de most már, ha minden igaz, kabátok terén se ússzuk meg – jobban mondva könnyen megúszhatjuk, simán csak nem szabad megvenni az előnytelen ruhadarabot és máris önfeledten kacaghatunk azokon, akik önként kövérnek öltöztek. Alább sorra veszünk pár hasonló trendet, melyet mindenki kövessen saját belátása szerint – de ha fikarcnyi kétség is felmerül önben, inkább hagyja a polcokon alábbi ruhadarabokat.

Műanyag ruhák

Az egyik legmeglepőbb idén ősszel, hogy a Burberry kifutón látott műanyag szoknyák egy-egy eladhatóbb (azaz nem átlátszó) verziója megjelent az üzletekben. A PVC trend egyébként pont 50 éves, először Mary Quant vitt kifutóra ebből a műanyagból készült szoknyákat 1963-ban. Akkoriban forradalminak számítottak PVC szoknyái és csizmái, manapság azonban már bőven lehet fogalmunk az olcsó anyagból készült ruhák hátrányáról: nem szellőznek egyáltalán. A legmerészebben a H&M csap bele a trendbe, náluk már kapható a 12990 forintos, púderszínű, térdig érő PVC szoknya.

Nem feltétlenül néz ki rosszul egy ilyen darab, de tudatosan és stílusosan kell mellé felöltözni, az biztos. 25 éves kor felett meg ne is próbálkozzunk vele, mert viccesek leszünk benne, inkább nézzünk magunknak egy PVC clutchot. A többi üzletben idén találunk aranyfényben úszó műbőr ceruzaszoknyákat, ezekből sokkal nehezebb nem kurvás szettet kihozni, mint a rózsaszín műanyagból, de legalább biztos nem maradunk észrevétlenek.

Punk stílus sok kockással

A Givenchy-nak hála a szezon legerősebb trendje a designer-punk. A 90-es évek vége felé még kifejezetten cikinek számított műpunknak lenni, legalábbis az igazán szakadt, délutánonként a Moszkva téren lejmoló, a gimnazistákkal punkkoncerteken keveredő félcsövesek szerint. Most meg már menő úgy felöltözni a Zarából, mintha épp Picsa koncertre indulnánk, minél bumfordibb a bakancs, annál jobb, minél szakadtabb, kockásabb a szett, annál menőbb.

Aki túl van már a tinikoron, valószínűleg messziről elkerüli ezt a stílust, esetleg beruház egy csinos, ceruzafazonú, kockás nadrágba. Akinek meg új még ez a stílus, biztos vesz magának egy igazán durva divatbakancsot.

Bumszli cipők

A Balenciaga kezdte talán tavaly az oldalt kivágott bakancsok trendjét, idén már megteltek vele az Inditex üzletek és a divatbloggerek előszeretettel pózolnak efféle előnytelen, semmire nem jó lábbeliben. Szerintem az emelt talpú és a kockasarkú verziók a legrondábbak, de biztos csak azért, mert 15 évesen pont egy ilyen cipőt hisztiztem ki magamnak az akkor még működő Divatcsarnokban. Aztán kétszer vettem fel, és azóta áll a nyaraló padlásán, hogy évente egyszer elszörnyülködhessek: úristen, ez is divat volt! Na, most akár elő is vehetném és spórolnék 20 ezret a Zarában… De inkább nem veszem elő, hanem majd elnézően mosolygok a telitalpakon csoszogó fiatalokon (és közben baromi öregnek érzem magam).

Széles vállú kabátok

Önnek tetszik ezek közül valamelyik trend?

A Céline mutatta be lassan két éve az elképesztően szélesre szabott, „buborékvállú” kabátokat, és úgy tűnik bejött nekik, mert most minden kifutón oversized kabátokban vonultak fel a modellek – mint holmi árva gyerekek, apjuk levetett felöltőjében. Ha igazán széles vállú kabátra vágyik, még várnia kell, a fast fashion boltok egyelőre biztosra mennek és épp csak kicsit néznek ki túl bőnek az ő szövetkabátaik. A kockaalakú sziluett azonban nem nagyon áll jól senkinek, mindenkit vastagít, de persze volt már divat ez is, a 80-as években. Öntől menynire áll távol ez a stílus? És a többi cikkben felsorolt? Komolyan érdekel, szavazzon!

Állatminták teljes testen

Ez minden évben tiltólistás trend, aztán megint előkerül. Bár a tervezőknél most kevesebb teljes testes ocelotminta vonult kifutóra, az üzletekben nyugodtan beöltözhetünk még nagymacskának. Idén se tegyük. Azt sajnáljuk, hogy a Burberry zsiráffoltos cuccai nem kerültek olcsósított verzióban az üzletekbe, azért viszont kár, hogy még mindig a pöttyös állatmintákkal kísérleteznek – unalmas.

Palazzo nadrág

Míg az állatminta 2010 óta jellemző jelenség már, a palazzo nadrág újnak számít a XXI. században. Ilyen széles szárú nadrágszoknyákat utoljára évtizedekkel ezelőtt láttunk (a 60-as évek hippijei hozták divatba), és mivel nehéz előnyösen felöltözni hozzá, nem az a befektetés, ami feltétlenül megtérül. A palazzo nadrág védelmében azért azt elmondanánk, hogy nyáron egy efféle hosszú, szellős nadrágszoknya még jól is jöhet, takarja a visszereket, és nincs benne pokoli melegünk, télen viszont csak felszedi a sarat, felázik az őszi esőben és nincs olyan dzseki, amivel csinos lenne. Száraz, kellemesen meleg őszi időben el tudjuk képzelni, hogy a harmincas divatmániások felvegyenek egy nadrágszoknyát, melyhez szűk felsőt választanak.

Kombinéruha

Ezt talán nem is kell magyarázni, miért béna: mert olyan, mintha neglizsében ülnénk az irodában. A csipkés selyemruhák trendjét a Louis Vuittonnak köszönhetjük, Marc Jacobs találta ki, hogy a modellekre hálóinget – vagy annak tűnő ruhát – ad a vastag szövet és szőrkabátok alá. Reklámfotókon és a kifutón jól mutat, de komolyan: ön elindulna bulizni egy fekete hálóingben? Vagy beülne a munkahelyére egy mellnél csipkés, testszínű szaténruhában? Ugye nem? Ez a divatvonulat egyébként főleg úgy hordhatatlan, ahogy a Louis Vuitton kitalálta, azaz egyetlen kabáttal a ruha fölött. A valós világban ugyanis a réteges öltözködés tényleg fontos.

Oszd meg másokkal is!
Mustra