Venne télikabátot a kánikulában?

Bár leárazva még lóg az üzletekben pár sokat látott nyárias ruhadarab, a boltok nagy részét már az őszi kollekció foglalja el. Ez még csak hagyján így augusztus közepén, a 30 fokban. Megszokhattuk, hogy az új kollekció mindig érthetetlenül hamar jön be, februárban már minishortok kelletik magukat, hiába havazik még márciusban is, és az is normális, hogy augusztus vége felé már hosszú nadrágok, blézerek, őszies színekben játszó kendők kaphatók. Akik meg még csak most indulnak vakációra, magukra vessenek: vagy megvették a bikinit időben – márciusban – vagy felveszik majd a tavalyit.

A legfurcsább nem is a sok kockás, borús hangulatú szett, hanem a sapkák és tollkabátok: olyan vastag kabátok, amiket a Zarában láttunk, legközelebb a novemberi zimankóban kellenek majd, mit keresnek itt augusztusban? Még gondolni is rossz arra, hogy nekiálljak miniszoknyában, pólóban télikabátot próbálni. És igazából a macifüles sapkák se buzdítanak vásárlásra a New Yorkerben, ahogy a műbőr csizmák is olyan távolinak tűnnek. Ahogy elnéztük, nincs is ezekre túl nagy kereslet: egyrészt kabátot inkább pulóverre érdemes próbálni, másrészt teljes áron még remélhetőleg októberben is meg lehet venni majd a tollkabátot, fölösleges már augusztusban kiadni 32 ezer forintot rá.

Eljön még az az idő, amikor az évszaknak megfelelő ruhákkal lesznek tele az üzletek?

A divat körforgása egyre gyorsul, annyira, hogy már a tervezőket is megzavarja: ősszel terveznek nyári ruhát, télen gyakran már a másfél év múlva esedékes nyári ruhákon gondolkoznak, nyáron a téli ruhákhoz rendelnek anyagot. A fast fashion boltokba még júliusban kiszállítják a téli ruhákat, pedig a vásárlóknak attól nem lesz kedvük már most csizmát vásárolni, hogy épp az kapható – de mivel minden bolt ezt csinálja, egyik se mer lemaradni, inkább kiteszi már most a téli göncöket.

A fashionista.com is ezen elmélkedik: a márkák, úgy tűnik, gyorsaságban próbálják lenyomni egymást, azt remélik, hogy attól vásárolnak majd, akinél először jelenik meg az áhított ruhadarab – de ez a sebesség már számukra is követhetetlen és elég értelmetlen. Példaként a lap Tamara Mellon tervezőt hozza fel, aki igazán forradalmi ötlettel állt elő: novemberben induló weboldalára olyan ruhákat fog feltölteni, melyek a szezonhoz illenek. Tehát nem shortokkal debütál télen, hanem meleg kabátokkal, tavasszal pedig lenge ruhácskákat lehet majd nála kapni. Micsoda ötlet! Ráadásul ha most a honlapra kattint, nem lát még semmit: a tervező ugyanis a többiek által művelt, folyamatosan képeket csöpögtető, jó előre trendeket beharangozó marketinget is elkerüli és akkor kerülnek majd elő a képek a ruhákról, amikor már kapni is lehet őket.

Az Emanuel Ungaro egykori kreatívigazgatója, Esteban Cortázar hasonlóan későn mutatta meg a közönségnek koraőszi kollekcióját, mely júniusban került fel a Net-a-Porter-ra, úgyhogy talán ez lesz a jövő: akkor láthatjuk a ruhákat, amikor már kaphatóak (nem másfél évvel korábban) és akkor vehetünk télikabátot, amikor hideg van (nem a melegrekordok idején).

Ön mikor vesz télikabátot?

A fashionista.com szerint az is belejátszik abba, hogy gyorsul a divat körforgása, hogy a divatheteken közel egy évvel korábban láthatjuk, mi kerül majd az üzletekbe, így mire elérhető közelségbe adott ruhák, már unásig nézhettük őket a neten. Tom Ford és Phoebe Philo ezért korlátozni akarja bemutatói fotózhatóságát, hogy nagyobb legyen az érdeklődés ruháik iránt akkor, amikor már meg lehet őket venni és a hamisítóknak is nehezebb dolguk legyen. Az üzletek a lap szerint egyelőre nem fognak semmit tenni, félnek, hogy nagy pénzkiesést jelentene nekik, ha nem kezdenék már decemberben a koratavaszi kollekciót árulni, és nyár végén a télit.

Úgyhogy egyelőre úgy tűnik, hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy augusztusban télikabátot próbálgatunk, cserébe már januárban nézegetjük a vidám nyári színeket a vékony szoknyákon, felsőkön. Az Időkép szerint még jövő vasárnap is 30 fok körül alakul a hőmérséklet, de persze nem árt előre gondolkozni – nézze meg galériánkban, milyen téli cuccokat kap most az üzletekben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek