no

7+1 hiba, amit elkövetünk vásárlásnál

56801154
H. Armstrong Roberts / Europress / Getty

A legtöbb nő odavan a divatért, de a vásárlástól mégis kiveri a víz, mert sokan házimunkának élik meg, nem pedig kényeztető élvezetnek. Van, akit az agresszív eladók irritálnak, míg másoknak lelkifurdalásuk van, ha túl sokat költenek. A refinery29.com szerkesztői összegyűjtöttek néhány hasznos tanácsot,  amellyel orvosolhatóak a leggyakoribb és legbosszantóbb vásárlási parák is.

1. Túl sokat költ felesleges cuccokra?

Ha bevásárlókörútjáról rendre túl sok reklámszatyorral és túl kevés pénzzel ér haza, akkor feltétlenül készítsen egy betartható költségvetést és szabjon egy határt magának, mielőtt elindul otthonról. A probléma gyökere legtöbbször az, hogy a nők bűnösnek érzik magukat, ha üres kézzel térnek haza a bevásárlásból, de akkor is ha túl sokat költenek egy-egy ruhára vagy kiegészítőre. Alternatív megoldásként elég, ha csak valami aprósággal lepjük meg magunkat, mint például egy adag a kedvenc fagylaltunkból, vagy egy jó könyv, esetleg egy új magazin. Lényeg, hogy legyen valami a kezünkben nap végére. Fontos, hogy ne érezzünk kényszert a túlköltekezésre, ha ez valóban befolyásolja anyagi helyzetünket, igyekezzünk túllendülni a függőségen. Kulcsfontosságú, hogy határozottan, célirányosan közelítsük meg kedvenc üzleteinket, szem előtt tartva, hogy éppen milyen alkalomra szeretnénk beinvesztálni egy új ruhába.

tk3s 200325ji
. / Northfoto

2. Zavarják a nyomába eredt eladók?

Ha frusztrálják az üzletben dolgozó, néha túlságosan is agresszív eladók, gondoljon arra, hogy nekik ez a munka a megélhetésüket biztosítja. Próbálja nem érzelmi, hanem üzleti szempontból nézni a helyzetet. Egy egyszerű és udvarias  „Köszönöm, csak nézelődöm, majd szólok, ha segítségre van szükségem” mondattal többségük leszerelhető. Amennyiben mégis egy harciasabb eladóval találja magát szemben, aki túl gyakran teszi fel önnek a „Segíthetek valamiben?” kérdést, dugja fülébe fülhallhatóját, akár úgyis, hogy nem kapcsolja be a zenét. Ha nem szeretné magát egy rossz döntés miatt megszívatva érezni, kerülje a „ Vajon ez a felső összemegy, ha kimosom?” „Jól áll rajtam ez a ruha?” jellegű kérdéseket. Ha másnak sem hajlandó kikérni a tanácsát, miért pont egy vadidegen eladótól várja, hogy elmondja az igazságot.

3. Úgy érzi egyik ruha sem passzol tökéletesen?

Tanácsos megfelelő fehérneműben elindulni otthonról, hiszen próba közben többször találkozunk a tükörképünkkel, és ilyenkor pozitív, ha egy esztétikus melltartóban és alsóban látjuk magunkat. Arról nem is beszélve, hogy egy rosszul megválasztott fehérnemű teljesen máshogy emeli ki a ruha esését és vonalát. Más alsónemű illik egy tapadós nyári ruhához, mint egy irodában viselt inghez.

157798064
John Phillips / Europress / Getty

4. Barátokkal stresszes a vásárlás?

A vásárlás lehet társasági esemény is, amely nagyszerű módja annak, hogy együtt kényeztesse magát hasonló gondolkodású barátaival. Amennyiben a túra végén kimerültnek és bosszúsnak érzi magát, akkor érdemes megfontolni a vásárlást egyedül. Mindenki szívesen lóg a barátaival, ám ez nem jelenti azt, hogy a stílusuk is hasonló. Ha mégis felmerülne a közös vásárlás lehetősége, inkább ön kísérje barátját, és viccelje el a dolgot anélkül, hogy venne magának bármit is. Összpontosítson inkább a közösen eltöltött délutánra, mint a szemrevaló ruhákra.

5. A végén mindig máshogy mutat a ruha, mint az öltözőben?

Legyen szó bármilyen stílusú ruháról, az irodai blúztól a legtrendibb nadrágig, mindegyik kiválasztása stresszes, mivel csak néhány percet szánunk rá a tükör előtt, majd a legtöbb esetben hazavisszük. Pedig számos darab egyszerűen már nem úgy mutat rajtunk otthon, mint ahogy a próbafülkében láttuk. Fontos, hogy fontolja meg, milyen frizurával és sminkkel fogja majd viselni a kiválasztott darabot. Ha valami divatos alkalmi viseletet keres, és kócosan, smink nélkül próbálja fel, abból bajok lesznek. Nyugodtan tegyen fel egy kis rúzst és egy szemfestéket mielőtt elindulna vásárolni, így könnyebben letesztelheti, hogy a ruha bevethető-e az adott alkalomra vagy sem.

172557464
Adam Berry / Europress / Getty

6. Vesz valamit, amit két napra rá leáraznak?

A rossz időzítés esélye csökken, ha feliratkozunk kedvenc üzleteink hírleveire, amelyben rendszeresen értesítenek a legújabb akciókról, friss kollekció érkezéséről és a szezonális leárazásokról. A nagy árzuhanásokat általában a szezon közepén és végén tartják az üzletláncok. Januárban például kedvezményesen juthatunk hozzá a téli kollekciókhoz, a tavaszi ruhákat márciusban, a nyáriakat júliusban, az őszi darabokat pedig októberben szokás leárazni. Az 50-70 százalékos cédulák láttán azonban hamar elszalad a divatmániással a ló, ezért érdemes vásárlás előtt egy kívánságlistát készíteni vagy konkrét darabra vadászni.

7. Szeret egyedül vásárolni, de kikérné más véleményét is?

Nincs egyedül, ha úgy érzi, hogy megvenné a kiválasztott ruhát, csak még kell egy lökés. Az üzletben ténfergő idegen vásárlók véleményét nem minden esetben érdemes szentírásnak venni. Többen lefotózzák magukat a próbafülkében, majd elküldik a képet párjuknak, barátnőjüknek, vagy valamelyik bizalmasuknak, de akad olyan, aki ennél is tovább merészkedik és a Facebookon, Instagramon vagy a Twitteren kéri ki követői véleményét a felpróbált ruháról. Ha ön nem ilyen magamutogató típus, hagyatkozzon bátran a női megérzésére.

+1. Ugyanazokat a ruhákat veszi meg évről évre?

Általában azok a nők esnek ebbe a csapdába, akik nem biztosak abban, hogy mi áll jól nekik vagy még nem találták meg saját stílusukat. Többen a kamaszkorukban kísérleteztek utoljára öltözködésükkel, így nem csoda, hogy a fekete farmeren, spagettipántos felsőn és a kilencvenes években hordott virágos ruhán illetve barna bokacsizmán kívül nincs más a szekrényben, de ezekből rengeteg. Ha nem akar beszerezni még egyet a húsz másik kockás ing mellé, akkor amint belép az üzletbe, ne arra vegye az irányt, ahol ezek a darabok vannak kitéve, hanem induljon el az ellenkező irányba, amerre még nem járt. Végezzen elővásárlást, nézze meg milyen ruhákban pózol kedvenc híressége a vörös szőnyegen vagy a divatlapokban és keressen ahhoz hasonló darabokat a polcokon. Mentse el telefonjára a kiválasztott ruhákat és az alapján keresgéljen az üzletben!

107593378
Dave M. Benett / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra