no

Ennyit ért el a Vogue egészséges testkép kampánya egy év alatt

Júniusban ünnepelte egy éves születésnapját az egészséges testkép kampány, a Vogue „Health Initiative”, melyet tavaly májusban vezettek be. A hat pontból álló kezdeményezés szerint egy éve kizárólag egészséges alkatú és 16 év feletti modelleket foglalkoztat a Vogue.

Az ötlet már az első ilyen jellegű címlapok láttán is kamunak tűnt, bár azóta a divatipar vezető modelljeiért felelős Model Alliance jogalkotási javaslathoz folyamodott, mellyel a fiatal modellek jogait kívánja garantálni a jövőben.

A 20 nemzetközi divatlap megfogalmazása a fogadalmukat illetően már tavaly is kissé szándékosan homályosnak tűnt. A fashionista.com szerkesztői megnézték, mennyiben tartották be a szavukat a Vogue-nál dolgozó divatguruk.

A modellek korát meghatározni természetesen igencsak bonyolult. A tavalyi évben hozzávetőlegesen 550 modellt alkalmazó Vogue modelljeinek kora mintegy 80 százalékban követhető csak nyomon. Az interneten plusz-mínusz hat hónap tévedéssel megtalálható adatok láttán, nem lehetünk biztosak abban, hogy a helyes életkor van feltüntetve az ügynökségek oldalán. Arról nem is beszélve, hogy az ügynökségek nem is mindig tartják nyilván a születésnapokat. Sajnos ez nem meglepő egy olyan iparágban, ami néha leginkább az 1976-os sci-fire, a Logan futására emlékezteti a kívülállókat.

Annak ellenére, hogy kampány kezdetekor a címlapokon valóban idősebb modellek pózoltak a megszokottnál, a Vogue China 2012 augusztusában borítóra tette a 15 éves Ondria Hardint. A magazin szerkesztője, Angelica Cheung szinte azonnal elnézést kért a bakiért, és ragaszkodott állításához, miszerint a fiatal modellt még a megegyezés előtt fotózták a lapnál. Szeptemberben pedig az olasz Vogue vétett a kezdeményezés ellen, mikor a 15 éves Sarah Kees-zel kívánta eladni őszi kiadását.

Azóta azonban nem igazán történt nagyobb kihágás. Sőt, a dolgok láthatóan javultak a Vogue-nál. 2013 júniusában a modellek átlagos életkora 25,3 év volt, szemben a 2012-adatokkal, mikor ez az érték 24,1 százalékon állt. Arról nem is beszélve, hogy az idei júniusi kiadásokban a modellek 10 százaléka volt csak tizenéves, múlt évben pedig 25 százalékuk.

Cinikusan mondhatjuk, hogy a Vogue jelenlegi kedvenc modelljei lassan kiöregszenek, akiket hamarosan le kell cserélni egy fiatalabb generációra, ami egy természetes és visszafordíthatatlan folyamat a divatszakmában. Az egyik szakmai forrás szerint a „Vogue Health Initiative"-ról általánosságban elmondható, hogy komolyan veszi a kezdeményezést és jó eredményeket ér el az USA-ban. „Végig követtem a modellválogatásokat a divathéten és a magazinfotózásokon. Nem reménytelen, de nem mindenki követi a példát” – állítja a névtelen informátor.

A Vogue tehát foglalkozik a kor kérdésével, viszont a kezdeményezésnek köszönhetően számos más előírásnak is meg kell felelnie, például biztosítania kell a modellek általános jó közérzetét és nem szabad egészségüket veszélyeztetni a fotózásokon: ezen előírások betartását a kornál nehezebb ellenőrizni.

„A modellek még mindig olyan vékonyak, mint egy évvel ezelőtt. De mi minősül egészségtelennek egy modellnél? Ki tűnik úgy, hogy étkezési rendellenességel küzd? Ki bírálja ezt el és hogyan? A backstage körülményei mindenesetre úgy tűnik, javulóban vannak" – teszi hozzá a forrás.

"A magazin azonban más tészta. Nem lenne fair azt mondani, hogy a Vogue 20 nemzetközi kiadásában megjelent összes kép az egészséges testképet tükrözi, csak azért, mert a megegyezés ezt diktálja. Plus-size modellekről szóló vezércikkek általában csak évente egyszer jelennek meg a lapban, ha egyáltalán készítenek ilyet” – nyilatkozta még az informátor. Tehát továbbra sem egyértelmű az ügy, de a nagy hatalommal bíró CFDA és a Vogue inspirálóan hat az divatiparra a változásokat illetően.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra