no

Párizsi haute couture: mit keres a farmernadrág a luxuscuccok között?

Bemutatták Párizsban a 2013-14-es őszi/téli haute couture kollekciókat, ami a milánói és párizsi divathét látványosságai mellett az egyik kedvenc inspirációforrásunk. A feltörekvő magyar modellek idén is taroltak a kifutókon, a Prada kampányban is helyet kapó Axente Vanessa a Christian Dior, a Valentino és Elise Saab bemutatóján tűnt fel, míg Adamik Luca többek között Jean Paul Gaultier, Stephane Rolland és Christophe Josse showján kapott helyett. Bár a Givenchy már második alkalommal hagyta ki a couture bemutatót, összegyűjtöttük a legjobban várt, kötelezőnek számító és legkülönösebb kollekciókat.

Chanel – Lagerfeldet megihlette az ágyról ágyra röpködő szuperlány

A „deus ex machina-ként” (Isten a gépből) emlegetett Karl Lagerfeld tavaly leszbikus modellekkel támogatta a melegházasságot. Idén az új, fizetőképes piacnak számító Brazília, Oroszország, India és Kína helyett az Arab Emírségekre fektette a hangsúlyt couture kollekciójának tervezésénél. A futurisztikus környezetbe ágyazott bemutató néhány sziluettje kifejezetten úgy nézett ki, mintha a 41. században játszódó, 1968-as Roger Vadim sci-fi, a Barbarella hősnőjének ruhatárából lett volna, de összeségében a kollekció továbbra is megtartotta klasszikusan elegáns stílusát.

Az ikonikus Chanel tweedkabátok tökéletesen illeszkedtek a szoknyákhoz, a show végén pedig feltűnt egy-két kifinomult virágokkal, flitterekkel, gyöngyökkel és mozaikokkal díszített tüll és sifon estélyi ruha is. Kedvenceink az érdekes szabású, kissé túlméretezett kabátok, szögletes sapkák és a szarvasbőr combcsizma voltak.

Atelier Versace – Bevállalós couture

Donatella Versace sosem titkolta, hogy szereti a szélsőségeket, és nem fél kockáztatni. Ezúttal úgy döntött, hogy az értékes anyagokra összpontosít a kollekció tervezésénél és nyérc-szőrrel illetve krokodilbőrrel teszi exkluzívvá fekete, rubinvörös, smaragzöld, kék, zafír kék, lila és szürke színű kollekcióját.

A szexire sikerült kollekció bemutatóját Naomi Campbell nyitotta egy Swarovski kristályokkal kirakott kabátban, de a gyűjtemény többi darabja sem mondható visszafogottnak, a kifutón szokatlan helyeket kivágott kazettás koktélruhák, hosszú hableány szoknyák, selyem miniruhák és finoman hímzett fehérnemű-szerű mellények kaptak helyett. A kollekció kakukktojása pedig egyértelműen a PVC cipő volt.

Dior – Raf Simons figyelembe vette az ügyfelek igényeit

Raf Simons idén is bátran kísérletezett az anyagokkal és a színekkel, innovatív vágási technikákat alkalmazott, melytől különös arányokat kaptak a fekete, piros, zöld, világoskék, kobaltkék, szürke, rózsaszín és tengerészcsíkos darabok. A divatház designere elismerte, hogy ezúttal nem merített ihletett a Dior archívumából, de figyelembe vette a márka legjobb ügyfeleinek számító amerikai, ázsiai, európai és afrikai nők stílusát a tervezésnél. Az új ötletekben gazdag kollekció legérdekesebb kiegészítői a bokapántos cipők, mintás sálak, vékony, férfias övek, maszáj stílusú ékszerek és a hosszú kesztyűk voltak.

Giorgio Armani Privé –  A divatház nem spórolt a selyemmel

Az idei ready-to-wear kollekciójával is nagy sikert arató tervező haute couture kollekcióját olyan szerencsés gazdag nőknek tervezte, akik megengedhetik maguknak, hogy szép, kifejezetten nőies, klasszikus darabot viseljenek. Armani kifutóján vezérmotívumként végig jelen volt a modellek nyakára helyezett toll, mely tökéletesen passzolt a testszínű és púderrózsaszín selyem, tüll, szatén, csipke ruhákhoz. Kedvenceink a klasszikus szabású Armani blézerek mellett a krokodilbőr- és a gyöngyökkel kirakott táskák voltak.

Maison Martin Margiela – farmernadrág a couture shown

A rejtélyes belga tervező tavalyi couture kollekcióját az 1920-as és 50-es évek stílusa és David Bowie Ziggy Stardust korszaka ihlette. Az újrahasznosítás mellett kiálló divatház idén is merített a '20-as és '30 évek vintage mintáiból és anyagaiból, fekete, szürke, kék, fehér, bordó, világoskék és rózsaszín árnyalatú darabjaira akár még a hordható jelzőt is rávághatnánk. Kedvenceink a bő szabású kék lakknadrág, a gyöngyökkel és virágokkal díszített maszkok, illetve a feltűrt farmerrel, a gyapjú és a kasmír anyagokkal való kísérletezés voltak.

Charlie Le Mindu – sztárfodrász a couture shown

A huszonéves hajszobrász készített már látványos parókákat Jean Paul Gaultier vagy John Waters kifutójára is. Idei couture kollekciójáról a legkevésbé sem mondható el, hogy hagyományos volt. A Franciaországban született, Londonban élő designert az afro kultúra, különösen Sába királynője vezérelte hajkölteményei tervezésénél.

„Sába királynője egy nagyon-nagyon erős nő. Mindig is inspiráltak a nagyon intenzív nők” – mondta Le Mindu a wwd.com-nak. Az aranyszínűre festett modellek fejdíszei közül a legérdekesebb a geometrikus afro dísz és a fejtetőre helyezett, szőke hajból kreált kis fej volt. Kíváncsiak vagyunk, Lady Gaga vajon már lecsapott-e valamelyik hatásvadász alkotásra.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek