270 milliós bírságot fizet a Dolce & Gabbana

Úgy tűnik, ideje komolyan venni a Domenico Dolcét és Stefano Gabbanát ért adócsalási vádakat, mivel az olasz párost első fokon 20 hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Ahogy arról már beszámoltunk, a tervezők állítólag egymilliárd eurót sikkasztottak el 2004 óta, s bár eleinte úgy tűnt, az ügynek nem lesz komolyabb fejleménye, a milánói bíróság mégis szigorú büntetést statuált a világhírű tervezőkön.

20 hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetésre és súlyos pénzbírságra ítélték az adócsalással gyanúsított Dolce & Gabbana tervezőpárost. Bár az ítélethirdetéskor egyikőjük sem volt jelen, ügyvédeik a fellebbezést azonnal benyújtották, állításuk szerint ugyanis ártatlanok az ügyben. Az eredeti szankció két és fél év börtönbüntetés volt, ebből végül "csak" húsz hónap felfüggesztett lett, a bírság alhangon viszont 500 ezer eurónál (150 millió forint) kezdődik, de elérheti a több tíz milliós nagyságot is.

Viszlát, Dolce&Gabbana? Az ítélet egyelőre nem jogerős.
Viszlát, Dolce&Gabbana? Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A tervezők állítólag 2004-ben adták el két brandjük, a D&G és a Dolce&Gabbana márkajogait egy luxemburgi cégnek, a Gadónak, amivel több millió eurós adóterhet spóroltak meg maguknak. A bibi csak ott van, hogy 2008 óta az olasz kormány sokkal szigorúbban utánajár az adóterheknek a gazdasági válság miatt, így a tervezők stiklije hamar kiderült. Míg Domenico Dolce twitterén bizonygatja, hogy 'Remélem mindenki tudja, hogy ártatlanok vagyunk', úgy tűnik, ez alól a mindenki alól csupán a milánói bíróság képez kivételt, hiszen az öt éve tartó tárgyalássorozat után senki sem számított ilyen szigorú eredményre. A tervezők ügyvédjei hivatalos nyilatkozatban jelentették ki, hogy őszintén meglepőnek találják az ítéletét ami ellen azonnali fellebbezést nyújtanak be, illetve az akár 400 millió eurós bírságot is szürreálisnak találják. Hogy mi lesz az ügy végkimenetele, egyelőre kérdéses, ám az elsődleges eredményeket elnézve várhatóan nem lesz elnéző a bíróság.

Update:

A tervezők, illetve szintén bűnösnek talált további négy kollégájuk nagy valószínűséggel nem fognak börtönbe kerülni, mivel Olaszországban a kevesebb, mint két évre kiszabott börtönbüntetéseket nem kell ténylegesen leülni. Az ítélet inkább elrettentő szándékkal bír, illetve ha ezek után a jövőben bármi törvénybe ütköző cselekedetet követnének el, akkor fognak csak valóban rács mögé kerülni. Ettől függetlenül a párosnak kettő, egy 500 ezer és egy 400 millió eurós büntetést is ki kell fizetnie, utóbbira - érthető módon- húzzák a szájukat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra