Kiválogattuk az ascoti derbi legbizarrabb kalapjait

Több mint háromszáz éve rendezik meg az ascoti lóversenyt, ami természetesen idén sem maradhatott el. A lóversenyezésen kívül persze évről évre egyre nagyobb figyelem irányul a kalapokra is, sőt mintha fontosságában felül is múlta volna már a trend a sport értékét. Csak az elmúlt egy-két év termésében lehetett találkozni iPad-kalappal vagy hatalmas, madárkalitkákat idéző fejfedővel. Szerencsére idén sem kellett csalódni a felhozatalban, bár izgalmas, tematikus kalappal nem találkoztunk (így is akad köztük többek között egy tortára emlékeztető), azért a méretekkel és bonyolultságukkal így is simán lenyűgözhetnek bárkit.

A kalapviselést egyébként, ami a verseny egyfajta védjegyeként is szolgál, tavaly kötelezővé tették, úgyhogy senki nem úszhatja meg, hogy anélkül menjen az eseményre, hogy legalább visszafogottan, de hülyét csináljon magából. A szabályok szerint minden tíz centiméteres vagy annál nagyobb átmérőjű fejdísz számít kalapnak, szóval a kilátógatókat tényleg szinte kötelezik arra, hogy minél nevetségesebb fejfedőkben jelenjenek meg. A férfiaknak is kötelező kalapot viselniük, de köztük eddig alig-alig terjedt el a vicces fejfedő viselete. A legeredetibb férfikalap idén egy olyan darab lett, amin talán egy félbevágott ló látható.

A galériában megtekintheti emellett egyébként Grace Jones énekesnőt és divatikont, és viszonylag – legalábbis méreteit tekintve – szerénynek számító kalapját, de szerepel II. Erzsébet királynő is. A többi képen aztán elszabadul a pokol: van, aki hatalmas függőkertet cipel a fején, van, aki madárfészket álmodott meg kalapként, és nyilván akad egy-egy akkora tányérszerű kalap is, amit nem elég egyensúlyozni, hanem egyik kézzel tartani is kell. Ezek közül is a legdurvább valószínűleg Tracy Rose művészé, akinek – legalább is ránézésre – bármikor roppanhatna egyet a nyaka, vagy összegörnyedhetne a dereka a hatalmas kalapjától.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek