A divat jövője: designer szájpecek és élő hal

Európa két leghíresebb designer-iskolája, a londoni Royal College of Art (RCA) és a Central Saint Martins végzős diákjai a héten mutatták be diplomamunkáikat. A két show nem csak a diákoknak fontos, mivel a St Martinsből olyan nagy nevek kerültek ki eddig is, mint Phoebe Philo, Sarah Burton, John Galliano, vagy Stella Mccartney, ezért a nagy divatházak kitüntetett figyelemmel kísérik az eseményt, hátha megfelelő munkaerőt találnak csapatukba. Alexander McQueen-t például azt követően fedezték fel, hogy Isabella Blow stylist és divatszerkesztő felvásárolta egész diplomakollekcióját.

A végzősök érthető módon mindig kitesznek magukért és olyan elborult tervekkel és ruhákkal állnak elő, amiket érdemes látni. Min Nan Hui tévéantennának öltöztette modelljét, volt, aki ejtőernyőből szabott ruhát és olyan is, aki saját aranyhalát küldte kifutóra. Nagy a nyomás a fiatal tervezőkön, hogy olyat mutassanak, ami felkelti a divatipar érdeklődését és megalapozza karrierjüket, mindenesetre a szakma úgy emlegeti a Central St. Martins végzőseinek munkáját, mint a divat jövőjét.

40 tervező vonultatta fel műveit férfi- és női kollekcióra bontva a St. Martins keddi bemutatóján, a későbbi RCA bemutatón még 33-an mutatkoztak be, a legjobbak pedig Phoebe Philótól és Giles Deacontól kaptak díjat. A legjobban Mao Usami képregényszerű sportos pulóvereit szerette a zsűri, így ő lett az Év Fiatal Tervezője (Young Designer of the Year) második Narae Park lett műanyag üvegekből készített kollekciójával, harmadikként pedig Giacomo Cavallari végzett neoprénnel kevert férfikollekciójával – írja a Daily Mail.

Cassandra Verity Green nem kapott díjat, mégis készült róla külön cikk a Daily Mailben, mert kiverte a biztosítékot az állatvédőknél, hogy saját élő aranyhalát kiegészítőként küldte kifutóra. A műanyag hátizsákban úszkáló hal pedig nem tűnik boldogtalannak, a design pedig minket kicsit a Chanel borzalmasan túlárazott tengerpartos kollekciójára emlékeztet – de biztos csak a hal miatt. A brit állatvédő szervezet, az RSPCA szerint az még rendben van, hogy a végzősök feszegetik a divat határait, de semmiképp sem jó azt sugallni, hogy háziállataink eldobható kiegészítők lennének.

Az RSPCA attól tart, hogy túl hamar elfogy az oxigén a táska vizéből, de Willie Walters, a kurzusvezető, aki jóváhagyta a bemutató ruháit, azt mondja, biztosították a feltételeket, hogy az aranyhal ne lehessen rosszul, a bemutató előtt és után saját akváriumában úszkálhatott, csak pár percet töltött a táskában.

A szarvakkal felszerelt kalapok is feltűnést keltettek, de hiába tette ki lelkét tervezőjük, mert Lucie Vincini férfiruha kategóriában olyat alkotott, ami bár eddig senkinek nem hiányzott, de legalább baromi feltűnő. Designer szájpeckeket tett modellei szájába, amitől úgy néztek ki, mint valami fogorvosi székből elszabadult zombi. Akinek meg a szájába nem jutott vas, az annyi réteg ruhát kapott, hogy mozogni is alig bírt benne, a legjobb példa erre a fehér paplankabátos modell, aki ki se látszik a rengeteg rongy alól.

Kedvenceink Maiko Tekada női kollekciójának furcsa, természet ihlette fejdíszei, melyek sündisznót, hernyót idéznek formájukkal. Értelmük mondjuk nincs, de szépek. Danielle Ingemann munkáit is zserettük, melyek bár sehol nincsenek extremitás terén a többi diplomázóhoz képest, de hordhatóak, nőiesek, színesek. Nézzen meg mindet a galériában az aranyhaltól a szájpecekig!

Oszd meg másokkal is!
Mustra