A magas sarok mégsem okoz bütyköket

tk3s 76763840
. / Northfoto

Brit tudósok szerint a magas sarok hamarosan kimegy a divatból és helyét a kényelmes lapos talpú cipő váltja majd fel. Azoknak, akik tűsarkakon mégis nőiesebbnek vagy karcsúbbnak éreznék magukat, jó hírrel szolgál az az új tanulmány, mely feltárja, hogy a magassarkú nem felelős a bütykökért.

A Framingham Study Foot újonnan megjelent értekezése a láb fájdalma és lábbeli közötti kapcsolatot vizsgálta több, mint ezer felnőtt közreműködésével – írja a huffingtonpost.com. Az eredmények alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a bütyök és hasonló, a lábon megjelenő rendellenességek (kalapácsujj, lúdtalp, tyúkszem) a géneknek tudható be, tehát örökletes hajlam, nem a kényelmetlen cipő hibája.

„Ezek az új eredmények segítenek annak megértésében, hogy mitől olyan érzékeny lábfejünk. Ez nem azt jelenti, hogy a kényelmetlen, rosszul készült vagy túl szűk cipő ne súlyosbítaná a lábproblémákat, hiszen a cipő is feldörzsölheti, irritálhatja a bütyköket és fájdalmat okoz" – magyarázza megállapítását Dr. Marian Hannan, a tanulmány vezetője.

168795929
Dominique Charriau / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek