Nyári trend: vegyen fehéret fehérrel!

A fehér szín már az előző szezonban is nagy kedvenc volt, de mivel itt a nyár, tovább tart a tündöklése. Sőt, Stella McCartney, Calvin Klein vagy a Dior kreációit nézegteve ősszel és télen is divatban marad. Össze is gyűjtöttünk pár tippet, valamint kifutós összeállítást és a boltok kínálatából is válogattunk, hogy könnyebb legyen eligazodni.

Akárcsak a többi trendet, ezt sem szabad vakon követni, vannak szabályok, amelyeket érdemes figyelembe venni. A fehér nagyon jól mutat a napbarnított bőrrel, ám vannak, akiket kifejezetten sápaszt, nekik más kedvenc színt kell választaniuk. Akik a szerencsésebbek közé tartoznak, azoknak egyébként az sem ciki, ha tetőtől-talpig fehérbe burkolóznak, sőt, idén ez lesz a divat. Christie Maruka stylist szerint a fehér farmer például egyaránt illik a színben passzoló V-nyakú póló vagy egy kigombolt blúz, a ceruzaszoknya pedig egyszerű felsővel is tökéletes tud lenni.

Hozzátette, fontos, hogy testre simuló dolgokat válasszunk, de ami túlzottan szűk, azt inkább hanyagoljuk, mert ez a szín csúnyán el tud bánni velünk, ráadásul minden átüt. Persze a bővebb holmikat sem kell azonnal kiselejtezni, a lágyan fodrozódó, lebegő-libegő felsőket nyugodtan párosíthatjuk egy szűkebb nadrággal vagy cicanadrággal, az igazán kellemes nyári viseletnek egyébként is az a legfőbb ismérve, hogy lágyan hull alá a testünkön, hagyja levegőzni a bőrt.

Bár a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy ha fehéret viselnek, nagyon vigyázni kell arra, hogy milyen fehérneműt választanak, azért elismételjük a szabályokat, mert mindig sok a renitens. A színes melltartó és bugyi csak akkor ajánlott, ha így akarunk üzenni a világnak, de a fehér alsókkal is vigyázni kell, mert néha ezek is átsejlenek az anyagon, vagyis a testszínű fehérneműk tűnnek a legjobb megoldásnak.

Christie Maruka szerint az is fontos, hogy milyen anyagból van az adott ruha: a len és a pamut mindig jöhet, a poliészter és a szatén felejtős, és próba közben mindenképpen nézzük meg, hogy mennyire látszik át. És – tegyük hozzá - arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fehér nagyon kényes szín, minden apró kis kosz meglátszik rajta, a makacsabb szennyeződésekről, mint például az alapozó vagy a vörösbor nem is beszélve, de a tömegközlekedés sem tesz neki túl jót. Persze a mosással is vigyázni kell, nehogy idő előtt besárguljon a nemrég vásárolt kis fehér ruha.

Liz Jones, a Daily Mail szerzője is ellátta olvasóit egy pár jó tippel, és ő bizony jóval kritikusabb a fehér színnel szemben. Jones például kifejezetten nem szereti a lyukhímzéses anyagokat, amelyek ismét divatba jöttek, szerinte ez csak gyerekruhákhoz való, különben is a bohó stílusra emlékezteti, amit ki nem állhat. Persze egy vakítóan fehér blúz vagy egy vastag és hosszú fehér póló más tészta. Ő személy szerint a tetőtől-talpig fehér kedvelőit sem érti, mégis ki akar úgy kinézni, mint egy elmegyógyintézeti nővér vagy ápoló. Ja, a hosszú fehér ruhákban pedig esetleg összetévesztenek minket egy menyasszonnyal, szóval ezzel is óvatosan. Ha mégsem bírunk magunkkal, akkor legalább arra ügyeljünk, hogy valami nagyon színes kiegészítővel (övvel, táskával, bizsuval vagy ékszerrel) dobjuk fel monoton szettünket.

Ön hordana fehéret fehérrel?

A sok szabály ellenére a fehér elég rugalmas szín és mindenki kedve szerint válogathat az androgün, nagyasszonyos, kislányos és hippis stílusú összeállítások közül, és jó esetben a kifutókon látott darabok pénztárcabarát változataival is összefuthat. Például a Gucci egyik miniruhájának lyukhímzett másolata a Stradivariusban csak 9995 forint, és ezzel az árral a fast fashion boltokban kapható kis fehér ruhák majdnem legolcsóbbika, 7000 forint alatt ugyanis nem igazán találni egy picit is elegánsabb darabokat, a Mangóban és a Zarában például ennek a dupláját is otthagyhatjuk. Ha csak egy short vagy egy hosszú szárú nadrág hiányzik, akkor fellélegezhetünk, ezek azért tízezer forint alatt is beszerezhetőek, akárcsak a hozzájuk illő blúzok és ingek – galériánkban talál pár fast fashion darabot a designerek ruhái mellett, de a fehér trendnek külön boltkörképet szentelünk, bővebben abban fejtjük ki, mik a hazai lehetőségek és érdemes-e tetőtől-talpig fehérbe bújni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra