Gumicipő az új őrület: de tényleg jó?

Lehet, hogy nem szívesen veszünk róla tudomást, de a gumicipők szépen-lassan kezdenek visszaszivárogni a boltok polcaira, és itt most nem a sokat kritizált Crocs termékekre gondolunk. Vivienne Westwood szívecskével díszített tűsarkúja például régóta a celebek egyik nagy kedvence, Pamela Anderson már 2008-ban is ezt viselte egy kiállításon. Bevalljuk, mi még akkor sem sejtettünk semmit, amikor tavaly a fast fashion boltokban megjelent pár rácsos balerina vagy pántos szandál. Amikor azonban nemrég végigjártuk egy angliai város, Exeter cipőboltjait, gyanús lett a helyzet. Ugyan Magyarország még tartja magát, de jobb, ha felkészülünk az izzasztó papucscipők és balerinák támadására. Katt a részletekért!

Kínálat

Nem meglepő, hogy az országban, ahol még a Dr. Martens bakancsot is gumiba öntötték, olyan lábbelikre is igény van, amelyek kicsit csinosabbak, de szintén vízállóak. Nem, ez biztosan nem fétis, hanem szükség, főleg, ha idén is olyan borzasztóan esős nyár lesz Angliában, mint amilyen a tavalyi volt. A brit fast fashion márkák és a cipőüzletek fel is készültek erre a nem túl kellemes lehetőségre, tessék csak végigkattintani a galériánkat!

Mint láható, a Crocs nem az egyetlen márka, amely a fura anyagú cipők mellett tette le a voksát. Ott van például a Mel. Ők azért döntöttek így, mert így lábbelijeiket vegánok is hordhatják, ja, a jól formálható anyag miatt pedig semmi sem szab határt a képzeletnek. Vagy vegyük csak a 2009-ben alapított Free Fish-t, amelynek kreációira szintén nehéz szavakat találni.

Minőségben, kivitelezésben és árban is nagy a szórás persze. Egy Love Moschino szandál az Asos oldalán például kerekítve 125 euró (kb. 37 ezer forint), de a birt Office Shoes oldalán már 40 fontért (kb. 14 ezer forintért) van egy nagyon hasonló darab, a Primarkban pedig ennél olcsóbban is láttunk masnis gumilábbelit. Persze megértjük, hogy a Mocks sokszínű cipőért valaki talán még 5 fontot sem adna, pedig nekik szívügyük a színes mokaszin. Mivel a műanyag és a gumi tényleg a lehetőségek tárházát nyitja meg a tervezők előtt, valóban vannak kissé perverz alkotások, de érdemes legalább egy ilyen cipőt felpróbálni, ugyanis a többségük lábon nem is néz ki olyan ízléstelenül. Ezt mi sem hittük el, amíg nem láttuk a saját szemünkkel a sok műanyagcipőt próbálgató angolt.

Aki itthon szeretné ilyen cipőben vagy szandálban róni az utcákat, annak egyelőre nem marad más lehetősége, mint az internetes rendelés, Magyarországon ugyanis egyelőre csak nyomokban van jelen ez a divat. Szandált, illetve papucsot viszonylag egyszerűbb találni, a Tescóban például 2500 forintért kapható parafa talpú változat. Aki szeret fizetni a márkanévért, annak ajánljuk a Lacoste 14 ezer forintos lábbelijét, amit az Office Shoes üzleteiben lehet megvásárolni. Ugyanitt kapható az Ipanema 5990 forintos szandálja, amivel biztosan találkozunk majd a Balaton melletti bódék standjain is.

Ha mégsem áldoznánk ennyit az ügyre, akkor marad az Asia Center vagy például a WestEnd aluljáró szintje, itt már 1990 forintért miénk lehet egy plasztik csoda. Sajnos az üzleteket járva személyesen nem találkoztunk a Bershka műanyagbetétes cipőjével, ami a honlap szerint 13 ezer forintba kerül, de belefutottunk a Pull&Bear rózsaszín dedós szandáljába, amelynek drágább másait a hírességek már tavaly is szívesen hordták.

Pro és kontra

Mivel két kolléganőnek is lapul egy-egy pár nyikorgós balerina a szekrényében, ezért úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk, milyen egész nap vagy legalábbis egy bevásárló körút erejéig ilyen lábbelit hordani. A legtöbben ugyanis nem (csak) a látvány miatt vonakodnak az ilyen lábbeliktől. Mielőtt nekivágtunk volna a túrának, gyorsan összegeztük az előnyöket. Egyrészt ezeket a cipőket könnyű tisztítani, másrészt ha jön egy gyors nyári zivatar, akkor nem kell aggódni amiatt, hogy tönkremegy a lábbelink.

Majd jöttek a hátrányok: nem szellőznek rendesen, szennyezik a környezetet és ki tudja, hogy milyen káros vegyületeket tartalmaznak, gondoljunk csak a ftalátokra. Ha ez nem riaszt el minket, akkor azt is számításba kell venni, hogy ezeket a cipőket nem lehet úgy betörni mint bőrből vagy vászonból készült társaikat. Vagyis semmiképpen ne vegyünk olyat, ami szorít vagy nyom bárhol, mert kicsi az esélye annak, hogy javul a helyzet, ha sokat hordjuk. Persze az sem jó megoldás, ha nagyobb méretet veszünk, amiből folyton kilépünk.

Élménybeszámoló

Ön hordana gumicipőt?

Tesztalanyaink mindkét helyzetet a saját bőrükön tapasztalták meg. "Mivel pont nem volt a méretemben a cipő, amit kiszemeltem és éltem a gyanúperrel, hogy a műanyag töri majd a lábam, nyugodt szívvel vettem meg a nagyobbat. Ki is próbáltam a cipőboltban, és mivel ott nem léptem ki belőle, úgy gondoltam, hogy később sem lesz baj. Tévedtem, szerintem fél Budapest rajtam röhögött a minap. Sebaj, legalább reggel volt annyi lélekjelenlétem, hogy berakjak a cipőbe egy-egy illatosított, nyári talpbetétet. Az izzadást persze ez sem akadályozta meg, de legalább nem lépdeltem saját levemben és akkor sem éreztem magam két lábon járó biológiai fegyvernek, amikor cipőt cseréltem. Tegyük hozzá, egy műbőr cipőben ugyanilyen viszonyok uralkodnak. Szóval a kukát mindenképpen megúszta, de valószínűleg csak akkor hordom majd, amikor komoly esély van arra, hogy elkap egy nagy eső" – írta a New Look szegecses balerinájának tulajdonosa, aki titkon egy kicsit mindig vonzódott a nőiesebb gumicipőkhöz, de eddig magának sem merte bevallani.

"Én még 2011-ben vettem ezt a gumicipőt a Players Roomban, az Armani becsületére legyen mondva, hogy strandcipőként árulták, nem utcai viselésre. A márka ellenére 8 ezer forintba került, ami nem olcsó, de két éve még sehol nem lehetett gumicipőket kapni, én pedig épp meg voltam győződve róla, hogy kell egy. Egy kicsit kicsi rám a cipő, de hordás közben, ahogy átmelegszik, megnyúlik, rásimul a lábamra, egyedül a rüsztömnél szedi le a bőrt, onnan is csak 4 óra kitartó mászkálás után – őszintén szólva van ennél kényelmetlenebb balerinám. Viszont tényleg csak vízpartra fogom hordani, mert nem bírom megszokni, hogy 5 perc alatt beleizzadok. Undorító érzés áthűlt izzadságban tocsogni és mivel semmilyen zoknit nem lehet felvenni hozzá, marad a tocsogás, vagy a rendeltetésének megfelelő, medenceparti használat" – mondja másik tesztalanyunk, aki nem fog venni több gumicipőt, de még gumipapucsot se. Ezt az egyet viszont fogja még hordani.

Ha ön a beszámolók ellenére kipróbálná a gumicipő-trendet, nézze meg a galériában, milyen kínálatból választhat!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek