Nyomott pólók, mélyen dekoltált ruhák a Sugarbird kifutóján

A Sugarbirdöt elkerüli a válság, olyannyira, hogy divatbemutató helyett egyenesen fesztivált szerveztek rajongóiknak. A márka tavaszi rendezvényén nyolc kollekciót mutattak be – sok tervezőnek, például Makány Mártának egyre sincs kerete – és nyolc fellépő szórakoztatta a közönséget, akiknek nagy része nem meghívott félceleb, vagy újságíró, hanem belépőjegyet fizető rajongó volt – ez is mutatja, hogy van igény erre a stílusra.

A szervezők részéről már ez is élelmes húzás, de az még jobb ötlet, hogy a ruhákat modellek helyett lelkes amatőrökkel vonultassák fel, mint a Sugarbird and the city kollekció esetében, ahol a pólókra nyomott városok nevében egy-egy, az adott helyről származó lány lépett kifutóra. A fesztivál amúgy elég jól szervezett volt, azt ugyan előre nem lehetett tudni, mennyi idő kell ennyi program lezavarásához, de a helyszínen megnyugtattak, hogy összesen két óra lesz a műsor, nem húzzák hajnalig, valamint maratoni szünetekkel sem kell számolni, és tartották is szavukat.

Igaz, volt egy fél órás csúszás, utána viszont felpörögtek az események, egymás után jöttek az énekesek és a kollekciók, bár ezeket a ruhákat nem sok értelme volt bemutatni – hiába, elvileg a legtöbb bemutatónak nincs értelme. A legtöbb ruha egyszerű ready to wear, azaz pont olyan cucc, ami bármelyik fast fashion üzletben is szembejöhetne velünk.

Vagy ha ott nem is, a Sugarbird üzletben tuti vállfán lógnak ezek a göncök, és ahhoz nem kell sok fantázia, hogy elképzeljük, hogy állna rajtunk egy nyomott póló. Fesztivál helyett hívhatnák az eseményt performansznak is, annak is beiilik, ahogy az amatőr modellek Csobot Adél élő fellépése alatt vonulgatnak egy lejtős kifutón pizsamaszerű ruhákban. Na de nézzük a kollekciókat szépen sorban, ha már ezért mentünk oda.

1. Sugarbird and the city kollekció

Ez a gyűjtemény a március 15-i kollekció magasságaiba tör, mind ötletességben, mind kivitelezésben. A következőt kell elképzelni: fehér, szürke, és fekete pólókra rányomták kisebb és nagyobb városok nevét meg pár jellemző motívumot adott városból. A városokból származó lelkes amatőrök a Szex és New York zenéjére vonulnak (mi másra!) a kifutón, a pólóhoz farmer dukál, olyan egy kicsit az egész, mint egy szépségverseny, ott szoktak pólós-farmeres tourt tartani. Csak sajnos kevésbé érdekes, ha egy városneves pólót látott, látta az összeset.

2. Sona Skoncova - Pretty Women kollekció

Nagy divat a Pretty Women lotyóruhája, hát persze, hogy az is kifutóra került, egy eddig ismeretlen szlovák vendégtervező, Sona Skoncova kollekciójában. Skoncováról a rendezvényen nem derült ki semmi, de szerencsére van honlapja, glammodell ő is, csak szlovák. Az ő kollekciójában egyébként elképesztő szabású és anyagú csipkés felsők, testhez tapadó szettek és hátrészen vastag, fekete gumikkal megtartott ruhák vonultak fel. A ruhák hátrésze a legtöbbször nagyon pacuha volt, vastag, fodrozódó cipzárakkal és fent említett gumírozott részekkel, de elölről előnyösen mutatták meg viselőjük kvalitásait.

3. Dukai Regina- Love Essence és Flowerbomb kollekciók

Dukai Reginához évek óta a lazább, cukibb ruhákat kapcsolja a márka, most is így volt ez: a Love Essence kollekció pont annyira direkt, mint eddig az összes, ha love (szeretet), akkor szívmotívum kell mindenhova. Most azonban nem nyomtatva, hanem az anyagba vágva jelentek meg a szívecskék, az élénk színű pamutruhák mellrészére, vagy hátára kerültek a lyukak. A Flowerbomb kollekció nevét valószínűleg nem Victor & Rolf azonos nevű parfümje inspirálta, hanem a világ összes kifutóján feltűnő virágrengeteg. Tehát kitalálhatja, miért van ilyen neve a kollekciónak: mert növények vannak a ruhákon. Mi már kezdjük unni az ennyire direkt utalásokat, de nem is ez a lényeg: sok virágos ruha olyan, mint egy összecsomózott anyaghalom, nem nagyon értjük, ki vesz fel ilyesmit, de a színek és minták a legtöbbször tényleg szépek.

4. Tatár Csilla - Színezd újra! kollekció

Tatár Csilla a legújabb celebnő, akit beszippantott a márka Kedves Ferenc exei mellé, ő tök egyszerű, színes ruhákhoz adta a nevét, meg nyomott pólókhoz, amiken például sárga telefonfülke van. Nagyon szerencsétlen, földig érő pamutszoknyákat láttunk, és nagyon semmilyen pólókkal. Voltak kifejezetten rossz termékek is, amiken már a színpárosítás se stimmelt, de volt egy-két lenge ruha, ami tök jól jön nyárra.

5. Debreczeni Zita - Paparazzi kollekció

Debreczeni Zita újabban nem modell, hanem fotós, élete a fotózásról szól, ezért aztán a kollekciója is arról kell, hogy szóljon. Ezt sokfelől meg lehetne közelíteni, de a tervezők nem is próbálkoznak: megszólal Lady Gaga Paparazzi című száma és elkezdenek vonulni a lányok fényképezőgép-mintás felsőkben. Ennyi pamutpólót, mint a Sugarbird fesztiválon, utoljára a New Yorker leárazáson láttunk. A natúr színű, fazon nélküli ruhák közt felvonult pár jól szabott fehér ruha, amiről el is tudjuk képzelni, hogy Debreczeni Zita felveszi.

6. Bódi Sylvi - Dolce Vita kollekció

Ezután begurul egy Vespán Bódi Sylvi, szinte láthatatlan, de lábközt csipkés minishortban: ő legalább megjelent a saját nevével illetett kollekció kifutóján. A Dolce Vita kollekció, melynek reklámfotóiról már beszámoltunk, pont olyan, mint gondoltuk: sok csipkenyomat, testhez feszülő bodyk, miniruhák, még több műselyem és igazán ribancos ruhák jellemzik, melyek egy gólyabálra biztos jól jönnek. Ja, és robogónyomatok. Most már tényleg nem akarunk több nyomatot látni a felsőkön. Soha. És azt még nem is mondtuk, mi szólt Bódi kollekciója alatt: a Lasciatemi Cantare Toto Cotugnótól.

7. Zimány Linda - Rodeo Drive kollekció

Itt kicsit elvesztettük a fonalat, mert elmentünk a büféhez, ahol azt hittük, a Maffiózófeleségek című realityt forgatják, de csak a vendégek boroztak teljes nyugalomban. Mire visszaértünk, azt láttuk, hogy szakadt tréningekben és Rodeo Drive feliratú atlétákban mászkálnak a modellek, ez volt az Amerikában valamilyen szépségversenyt megnyerő Zimány Linda Rodeo Drive című kollekciója. Voltak még neccfelsők meg combtőig felvágott maxiruhák, de nézze meg inkább mindezt a galériában!

8. Lola - Starshine fesztiválkollekció

Lola is friss hús a csapatban, azt hittük valami sokkal vadabb kollekcióval rukkolnak elő a neve alatt, de kertévésen rockos szettek helyett újabb nyomott pólók következtek. Smiley jön smiley hátán, van bajszos, pixeles, mindenféle, amiről az a mondás, hogy mostanság menő. A bajusz kábé eddig volt menő, vagy eddig se. Rajongók és vásárlók mindenesetre akadnak, az biztos, tehát nem is olyan rossz ötlet pólókat nyomtatni nagy mennyiségben és glammodellekkel hirdetni őket – talán ez a tanulság a másfél órás, tortával és sztártervezői pózolással záródó esemény végén, már ha lehet bármilyen tanulsága egy divatbemutatónak. Moralizálás helyett nézze meg a ruhákat a galériában!

Oszd meg másokkal is!
Mustra