Íme az elmúlt 100 év legkurvásabb ruhái

A divathetek után egyre több divatmagazin emlegette fel, hogy a neves divatházak nem szégyelltek visszanyúlni az elmúlt évtizedek legprovokatívabb ruhadarabjaihoz. A mára már a történelem részét képező ruhák még nem tudni, merre viszik tovább a divat fejlődését, de az biztos, hogy fénykorukban nagy szerepet játszottak abban, hogy milyen az igazi modern, 21.századi nő. Nézze meg, melyek azok a ruhadarabok, melyek a legnagyobb felháborodást keltették az elmúlt évtizedekben!

Tiltólistán a mell és a boka

Egészen az 1800-as évekig nagyon divatosnak és természetesnek számított a mell mutogatása, az 1400-as években a stílusos és kifinomult nő hírében álló Agnés Sorel is előszeretettel tette közszemlére melleit, de a 14. században Baváriai Izabella királynő udvarában is nagy népszerűségnek örvendett a mélyen dekoltált ruhák mögül kivillanó mellbimbó, amit még rúzzsal is kiemeltek az udvarban. A mellmutogatás korszaka a viktoriánus korban, azaz Viktória királynő uralkodása kezdetén áldozott le, ebben a korban ugyanis úgy ítélték meg, hogy nem illik kérkedni azzal, amink van.

A nyakig begombolkozott viktoriánus nőknél tiltólistán volt a bokavillantás is. Akkoriban a nők makacsul ragaszkodtak hozzá, hogy egész évben hosszú szoknyát és harisnyát viseljenek, nehogy bárki is megpillanthassa féltve őrzött bokájukat.

A női szavazati joggal sok mindent megváltozott

Az 1920-as években, bár nem minden nő dobta szemétbe a fűzőt, egyre többen mertek kacér, modern szabású ruhákban járni, ami akkor egyet jelentett a promiszkuitással. A sok becsmérlő tekintet ellenére a furcsa ruhás nők nem adták fel, szavazati jogot szereztek maguknak és pár évtizeddel később, a hatvanas években a miniszoknyát is lenyomták a társadalom torkán.

A falatnyi anyagból készült szoknya Mary Quantnak köszönhető, aki 1955-től London menőnek számító Chelsea negyedében árulta szoknyáit. A miniszoknya feltalálását maga a királynő is elismerte és ki is tüntette érte a tervezőt. Quant 2000-ben vonult vissza az üzleti életből, de főművének már világnapja is van.

A hatvanas évek a melltartó nélküli feministák évtizede

A Nők Felszabadításai Mozgalma honnan is indulhatott volna, természetesen az Egyesült Államokból, de hamar átterjedt Európára is. A röviden feminizmusnak nevezett mozgalom melltartóégetéssel kívánta felhívni a figyelmet a nemek egyenlőségére, az abortuszra és a szexuális zaklatásra – írja a wikipédia.org. Ám miután a '80-as években egyre több nő lépett be a munkaerőpiacra, úgy nőtt meg újra a melltartókra való igény a piacon.

Hasonlóképpen kicsapta a biztosítékot Yves Saint Laurent a hetvenes években, amikor a bemutatta az 1940-es évek inspirálta kollekcióját, melyen a francia előkelőségek túlzottan felháborodtak, mivel szerintük ilyen ruhákat csak a prostituáltak viseltek akkoriban. Nem is sejtették, hogy a divatház csípőt kiemelő elegáns ruhái és hatalmas bundái örökre beírták magukat a divattörténelembe és szinte nem zajlik le úgy divathét, hogy valamelyik tervezőt ne ihletné meg Yves Saint Laurent akkori bátor húzása.

A nyolcvanas években elszabadult a pokol

A hasvillantó pólót, az úgynevezett "crop topot" Madonna hozta divatba a nyolcvanas években. Az akkor még magas derekú farmerrel hordott felsőt Britney Spears vitte át a kilencvenes évekbe, a 21.században pedig már a vörös szőnyeges eseményeken is gyakran felbukkan a tökéletes hasfalért kiáltó felső.

A kilencvenes évek egyik legmegbotránkoztatóbb figurája minden bizonnyal a grunge egyik ikonja, Courtney Love volt, aki általában szakadt neccharisnyával, bőrdzsekivel és elkenődőtt vörös rúzzsal kombinálta kombiné ruháját. Napjainkban hasonló fazonú ruhákban szokták lencsevégre Kate Mosst, ami azt jelenti, hogy a Saint Laurent kampányarcnak választott Love divatot teremtett fehérneműjével.

A 21. században nem szégyen a tanga és a lotyós kinézet


A korai 2000-es években a legtöbb nő tangát viselt. Tangát hordtak farmer és átlátszó ruhák alatt egyaránt. Sisqo például 2000-ben írt „Thong Song” (Tanga dal) című slágerével örökre bebetonozta a ruhadarabot a populáris kultúrába – írja a fashionista.com. Az amerikai középiskolákból rosszallást váltott ki a tanga, 2002-ben a kamaszlányok miatt ki is akarták tiltani az iskolák területéről a túl szexinek tartott fehérneműt.

Az olyan sztárok, mint Madonna, vagy Cher kikövezték az utat a következő generációnak, Lady Gagának, Nicki Minajnak vagy Rihannának, akiknek köszönhetően merően megváltozott a vörös szőnyeges események minősége. Mi néha, elnézve a 2000-es évek sztárjainak ruhatárát, fogalomzavarba kerülünk, ugyanis nehéz eldönteni, hogy amit látunk az avantgárd, vagy egyszerűen csak egy szimpla kurvás designer ruha.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek