12 tény Jackie Kennedy legendás pink kosztümjéről

A leghíresebb First Lady, Jackie Kennedy mindenkit levett a lábáról letisztult eleganciájával és cseppet sem hivalkodó, természetes szépségével. Amerika történelmének eddigi legemlékezetesebb asszonyának öltözködése mindig is téma volt, a Buzzfeed.com pedig most 12 érdekes tényt tárt fel az egykori elnökfeleség ikonikussá vált pink kosztümjéről – nézze meg, mit nem tudott eddig Jackie Kennedy-ről!

1. A legendás pink kosztümöt eredetileg Coco Chanel tervezte 1961-es őszi/téli kollekciójának részeként, a First Lady sajátja viszont mégsem a Chaneltől, hanem egy New York-i divatszalonból, a Chez Ninontól származik, ami még 1961-ben átvette a Chanel kreációját.

2. Bár hivatalosan nem Coco Chanel készítette a kosztümöt, az anyagot, a gombokat és a szegélyeket mégis a Chanel-ház biztosította: az alapanyagokból végül a Chez Ninon rakta össze lépésről-lépésre a kosztümöt. A First Lady ezzel egyszerre kikerülte és mégis követte a francia divatot.

3. Kennedy-t apósa, Joseph Kennedy biztatta arra, hogy a francia divat helyett inkább amerikai márkákból öltözködjön, bizonyítva ezzel töretlen hazaszeretetét. Innentől kezdve a ravasz Jackie Kennedy a Chez Ninon törzsvendégének számított.

4. A First Ladynek minden bizonnyal nagyon kedves lehetett a pink kreáció, tekintve, hogy több mint hat hivatalos elnöki látogatáson is ebben jelent meg, beleértve a férje ellen elkövetett végzetes dallasi merényletet is.

5. Állítólag maga John F. Kennedy ragaszkodott hozzá, hogy felesége a rózsaszín kosztümöt viselje Dallasban, ugyanis ez volt a kedvence. Ekkor még nem is sejtette, hogy ebben látja majd utoljára a feleségét. "Tele lesz a terem gazdag, republikánus nőkkel, akik nercbundákba és gyémántokba burkolózva fognak bájologni veled. Bámulatosan kell kinézned, légy egyszerű: mutasd meg nekik, mi is az a jó ízlés" – tanácsolta az egykori elnök a First Ladynek az életrajzíró, William Manchester szerint.

6. A merénylet után Mrs. Kennedy nem volt hajlandó levenni a vérfoltos kosztümöt. "Azt akarom, hogy lássák, mit műveltek a férjemmel" – mondta az Egyesült Államok 36. elnökének választott Lyndon B. Johnson feleségnek, az újdonsült First Ladynek.

A merénylet másnapján megválasztották az új amerikai elnököt, Jackie Kennedy ekkor viselte utoljára az ikonikus kosztümöt.
A merénylet másnapján megválasztották az új amerikai elnököt, Jackie Kennedy ekkor viselte utoljára az ikonikus kosztümöt.

7. Jackie Kennedy addig valóban le sem vette a kosztümöt, amíg a merénylet másnapján vissza nem tért a Fehér Házba.

8. Miután hajlandó volt megválni tőle, egyik szolgálója dobozba tette és átadta az egykori First Lady édesanyjának, Janet Auchinclossnak. Fél évvel később Auchincloss átadta a kosztümöt a Nemzeti Archívumnak egy cetli kíséretében, amin az állt: "Jackie ezt a kosztümöt és táskát viselte 1963. november 22-én."

9. A kosztümöt sosem tisztíttatták ki, a mai napig a nyilvánosságtól elzártan, egy speciális hőmérsékletű, nedvesség-szabályozott szobában tartják, pontos tárolási helye ismeretlen.

10. A Jackie Kennedy védjegyévé vált, kerek ellenző nélküli pink sapka viszont eltűnt, miután férje halálát követően visszatért Washingtonba. Utoljára egy dallasi kórház átadásán viselte.

11. Érdekesség, hogy a fekete-fehér fényképek és tévéadások miatt a hatvanas években sokan nem is tudták, hogy a First Lady kosztümje valójában rózsaszín.

12. Caroline Kennedy, az egykori First Lady egyetlen élő rokona, 2003-ban hivatalosan is átadta a kosztümöt a Nemzeti Archívumnak azzal a kritériummal, hogy a divattörténelem egyik legikonikusabb darabja 2103-ig nem kerülhet a nyilvánosság elé. Ha a 100 éves határidő letelik, a Kennedy-k eldönthetik, hogy megújítják, vagy pedig végre a nyilvánosság elé tárják.

Az egykori first lady viasszobra szintén a legendás pink kosztümöt viseli a Madam Tussaudsban.
Az egykori first lady viasszobra szintén a legendás pink kosztümöt viseli a Madam Tussaudsban.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek