Varjúnak vagy jégkirálynőnek öltözne inkább ősszel?

Idén második alkalommal rendezték meg az egyelőre még gyerekcipőben járó Tony&Guy Fashion Week Budapestet, ami az elmúlt évhez hasonlóan szintén a Dorottya Palotában kapott helyet és szintén csak egy napos volt. Az egész napos programokat, showroomokat, és nemzetközi színvonalat garantáló esemény jól koordinált volt, eltekintve a két órás szünetektől és 20 perces csúszásoktól, amiknek köszönhetően nagyon sokat unatkoztunk még akkor is, ha Budapest egyik legforgalmasabb bevásárlóutcájában voltunk.

A nagyon türelmes látogatók egymás után 5 bemutatót nézhettek meg, a Je Suis Belle, Anh Tuan, a párizsi divatheteken rendszeresen kiállító Anda Emília, Nanushka és a Use Unused vonultatta fel őszi-téli kollekcióját, mindenki nagyjából 10 percben. A londoni divathetek egyik fő támogatójának rendezvényét azonban nem tudhattuk le 50 percben, elsősorban a modellhiány miatt kellett közel 9 órát a hazai divatszakma kissé sekélyes és zárt világában töltenünk. Az emberkísérletnek is beillő szombati programot mi kötelezően végigseggeltük, ön könnyebben megússza, olvassa el a folytatást és nézze meg a galériában a legérdekesebb szetteket!

Je Suis Belle - hanyag elegancia, jeges csillogás

A budapesti divathetet – illetve napot – a Je Suis Belle nyitotta, ekkor tudatosult bennünk, hogy valószínűleg a többi bemutató sem lesz több 8-9 percnél. A showt hazánk egyik nemzetközileg is elismert modellje, Srej Zsófi nyitotta meg. A szőke modell ezüst miniruháját további csillámmal meghintett fehér, tojáshéj és szürke színű darabok követték a kifutón. A tervezőpáros hűvös színválasztásán meglepődtünk, hiszen tavaly téli kollekciójuk színesebb, rózsaszín árnyalatot kapott, de nyári, Rita Ackermann ihlette gyűjteményük sem mondható egyhangúnak.

A tervezőpáros állítólag a kollekciók által reflektál a szociális és kulturális változásokra – legalábbis ezek figyelembe vételével alkotják meg az újabb és újabb darabokat –, így a zsákszerű, fehér, aszimmetrikus, vagy épp a földet súroló szettjeik arra engedtek következtetni, hogy a tervezők talán a magyar társadalom egyre nehezedő anyagi helyzetét próbálják leképezni. A hordható, profin megtervezett kollekcióból kedvenceink a rafinált formájú, vajszínű kabátok voltak, azok közül pedig a Narnia jégkirálynőjét idéző, háromnegyedes ujjú, aprólékos részletekből álló kabát-műalkotás volt a legjobb.

Anh Tuan - fekete, fekete, fekete

A „ Young Designer of the Year” díjjal is jutalmazott, vietnami származású Anh Tuan nem gondolkodott színekben kollekciója tervezésénél, és a 20 perces késés (meg a betervezett másfél óra várakozás) után 7 percben letudta az őszi-téli választék bemutatását. A fiatal tervező a londoni és párizsi divathéten is látott lófarokkal és szőrrel kombinálta luxustáskáit. A fekete színű ruhák közül nem tudnánk kiemelni egyet sem, de a remekbe szabott táskákról még biztosan hallani fogunk a következő szezonban.

Anda - a színek nélküli legszínesebb kollekció

Az eredetileg építésznek készülő Anda Emíliáé volt a legizgalmasabb és egyben legkoncepcionálisabb bemutató volt az összes közül. Zeneileg, látványilag és „ruhailag” is egyben volt a show, a letisztult vonalú darabok egytől-egyig a modellek sziluettjére helyezték a hangsúlyt. A zenei aláfestésként szolgáló, egyre erősödő hullámtörés zajára lassított felvételként bevonuló nyitómodell, Srej Zsófi tökéletes választásnak bizonyult, már a bemutató első pár másodpercében sejteni lehetett, hogy ez a kollekció más lesz, mint a többi.

Anda fekete kreációi ügyesen trükköztek a vonalakkal, a merészen sliccelt estélyiket könyékig érő bőr karvédőkkel tették izgalmassá. Az épp, hogy 10 perces bemutatón mindent láthattunk a tervezőnőtől, amit akartunk. A nemzetközileg igen, itthon sajnos kevésbé ismert tervezőnő egyébként nem kevesebb, mint 16 éves karriert tudhat maga mögött, emellett a párizsi divathetek rendszeres meghívottja, ruháit a legnevesebb francia designer-boltok árulják.

Nanushka - végre egy kis lazaság

Sándor Szandra hozta a tőle megszokott laza stílust, ami igazi felüdülés volt a sok szigorúan szabott fekete szett után. A csillogó anyagú nadrágot és a kötött ruhákat szerettük, a lángnyelves, fehér bőrtáskákért pedig igazán lelkesedtünk, de sok ruhánál azt éreztük, hogy nincs bennük semmi különleges. Színes kötött sapkát és kötött hipszter-pulcsit bárhol vehetünk (a legjobb darabokat turkálókban), ezekért nem feltétlenül keresünk fel egy designerboltot. Nanushka kabátai egyébként még mindig jók és a lezser sziluettek is menők, hordhatóak, és az is üdvözlendő, hogy végre valaki nem feketében képzeli az őszt és telet.

USE Unused

A USE Unused sem szakított az eddig jól bevált stílussal, úgyhogy 2013 telére is minőségi kosztümöket tervezett a csapat, sötét és szürke színekben. A kosztümkabátokon megjelent a motorosdzsekiket idéző hurkás csíkozás, ami elég jó lendületet ad egy amúgy semmi extra blézernek. Ez a kollekció tűnt a legprofibbnak, ezt a showt tényleg bárhol a világon megrendezhették volna: volt például nyomott mintás, színes miniruha, mint Mary Katrantzounál, lakkbőr, térdig érő szoknya, mint a Burberrynél, és tükrökkel díszített estélyi, ami tényleg megállná a helyét a vörös szőnyegen. Nézze meg a galériában, mit terveztek a magyar designerek őszre!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek