no

Szinte csak fehér nőkkel dolgoznak a nagy divatházak

Ha a modellek sokszínűségéről van szó, a legtöbb embernek eszébe jutnak olyan márkák, mint például a Benetton, amely előszeretettel foglalkoztat különböző nemzetiségű embereket egyszerre is kampányaiban. De vajon legalább ennyire feltűnik nekünk az is, ha egy luxusdivatház kizárólag, vagy javarészt csak fehérbőrű modellekkel kíván dolgozni?

Modellek vonulnak a Gucci kifutóján. Ön lát színesbőrű modellt?
Modellek vonulnak a Gucci kifutóján. Ön lát színesbőrű modellt?Catwalking / Europress / Getty

A 2013/14-es őszi-téli kollekciók bemutatóin a modellek közel 90%-a fehérbőrű volt. Tom Fordra és a Givenchy-ra nem lehet panaszunk, azonban a Diornál és a Chanel esetében szinte soha nem látni színesbőrű hölgyeket a kifutón. Mi lehet ennek az oka? Castingokért felelős szakemberek válaszolnak.

"Úgy gondolom, hogy nagyon sokfajta családmodellel és különböző etnikummal találkozhatunk a TV show-kban, de még a reklámokban is. A divatban azonban sajnos nem" – kezd bele mondandójába James Scully, aki többek között a Tom Ford, Jason Wu, Derek Lam és a Lanvin márkák bemutatóinak és kampányainak castingjáért felelős. "Ha a modellek sokszínűségét nézzük, ez volt a legelszomorítóbb szezonunk. A legnagyobb nevek, mint például a Dior vagy a Chanel, elégségesre vizsgáztak. Annyira szembetűnő volt a válogatási módszerük, hogy nem is tudtam a ruhákra figyelni" – panaszkodik Scully.

Egy jó példa: Michael Kors modelljei
Egy jó példa: Michael Kors modelljeiVictor Virgile / Europress / Getty

"A John Galliano-féle botrányban sokan felháborodtak a tervező kijelentésén, de az ilyesfajta húzásokkal Raf Simons is üzenheti ugyanezt, nem is szükségesek szavak. Elszomorító, hogy a Saint Lauren és a Louis Vuitton is olyannyira megválogatta a modelljeit, hogy a végeredmény egy német főiskolás csoporthoz hasonlított. Az én castingomban fele-fele arányban voltak a lányok, ha a nemzetiséget nézzük és ez nem tudatos volt, csupán azt gondolom, hogy egy gyönyörű nő, az gyönyörű, függetlenül a nemzetiségétől és a bőrszínétől" – folytatja James Scully.

Pár példa a nagy divatházaktól

  • Calvin Klein minden egyes show-jában egyetlen fekete modellt szerepeltet. Nem azért, mert úgy gondolja, hogy a színesbőrű nőknek is helyük van a kifutón, csupán azért, hogy ne keveredjen bajba.
  • A Versace Joan Smallst kérte fel, hogy szerepeljen a kampányukban, de vajon miért nem volt ott a kifutón?

Az ázsiai lányok – főleg magasságuk miatt – nem nagyon szerepelhetnek a nyugati kifutókon, viszont arra már egyre több tervező rájött, hogy ha szeretne tetszelegni az egyre nagyobb vásárlóerővel bíró keleti országok előtt, akkor itt az ideje, hogy ne csak a fehér lányokig érjen el a keze.

Habár nagyon sok múlik a stylistok véleményén, az ostor a végén mindig a tervezőkön csattan. Általában arra hivatkoznak, hogy sokat számít a modell karaktere, de valljuk be, hogy a kitufó nem fetéletlenül egy mesekönyv. Inkább a ruháknak, a kollekciónak kell mesélniük és a jó modell, az bőrszíntől függetlenül megállja a helyét.

A Gucci-modellek között találunk fekete bőrűt
A Gucci-modellek között találunk fekete bőrűtCatwalking / Europress / Getty

Jennifer Starr (a Ralph Lauren és a Gap casting igazgatója) elmondta, hogy szerinte egész jók az arányok a színesbőrű modellek foglalkoztatását illetően, viszont szerinte ez inkább csak a trendeknek tudható be. "A Vogue 'All black' kiadása és Obama megválasztása pozitívan hatott, de mint minden, ez is múlandó és félő, hogy valami más jön a helyébe" – fejezte ki aggodalmait Starr.

Önnek tetszenek a színesbőrű lányok a kifutón?

"Fura, hogy fekete elnökünk van, a szórakoztatóipar élén feketék állnak (mint például Oprah Winfrey), a kifutók vajon miért nem követik ezt a trendet? Szezonról szezonra körülbelül 200 új lány van, ezek nagy része fehér. Általában öt-hat kiugró lesz közülük, akiket az egész világ megismer, kicsi az esélye a színesbőrű lányoknak, ha ők összesen vannak ennyien az újak közül. Szerintem ahelyett, hogy ujjal mutogatunk, megoldást és módszereket kéne keresnünk arra, hogy hogyan tudnánk ezt az arányt javítani" – ötletel Jennifer Starr.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra