A pokróc az új sál

A divatszerető emberek minden szezon előtt izgalommal várják, hogy mik lesznek azok a kulcsdarabok, amiket a hírességek hordani fognak, amik az adott időszak meghatárázó darabjaivá (például 'IT-bag') válnak és így ők is kötelezőnek érzik, hogy beszerezzenek egyet – gyakran a fast fashion márkák üzleteiben megtalálható 'inspirálódott' társaik közül.

A férfidivatban az uralkodó trendek nehezebben jutnak szerephez, hiszen nem sok olyan egyedi ruhadarab van, amire felkapják a fejüket az emberek: nincs peplum, a cipősarok magassága sem mozog olyan széles skálán és a színek is korlátozottabbak, mint a női divat esetében.

A nemrég lezajló New York Fashion Weeken azonban egy új trendre figyelhettünk fel: a férfiak gyakran sál helyett egy egész takarót viseltek, ezzel is óvva magukat a hidegtől. A lavinát feltehetően a Louis Vuitton pokrócsálja indította el, a luxusmárka 2012-es őszi-téli kollekciójában bukkant fel és indult hódító útjára.

Nehéz eldönteni, hogy sál vagy előszoba-szőnyeg. Önnek hogy tetszik?
Nehéz eldönteni, hogy sál vagy előszoba-szőnyeg. Önnek hogy tetszik?Elena Braghieri / Europress / Getty

Rendkívül praktikus abból a szempontból, hogy néha van az a hideg, ami ellen már a három pulóver, nagykabát és sál kombináció sem segít. Ilyenkor jól jön, ha valami egybefüggően védi az egész felsőtestünket és a nyakunkat, külön pirospont, ha még jól is néz ki!

A dandy stílus (a külsejére nagy hangsúlyt fordító, rendkívül stílusos úriember) kedvelői között egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kiegészítőnek lassan már nem is nevezhető, gigantikus méretű takarók, ezt a hullámot szeretné meglovagolni a másik, szintén ikonikusnak látszó darabjával a Kenzo is. Míg a Louis Vuitton 1200 dolláros (270000 Ft-os) portékáját főképp sálként, addig a Kenzoét lepelként, a hátra terítve hordják.

Ne viselje a pokrócsálat aznap, amikor az új nyakkendőjét mutatná meg az utcának!
Ne viselje a pokrócsálat aznap, amikor az új nyakkendőjét mutatná meg az utcának!Elena Braghieri / Europress / Getty

Önnek hogy tetszik ez a trend?

Itthon sajnos nem igazán találkozni még az olcsóbb alternatívákkal (sem), de ha kellőképpen nagy durranás lesz, biztosan belefuthatunk majd Váci utcai alternatívákba. Addig is keresse a boltokban az oversize sálakat, hasonló hatást lehet elérni velük és mivel itt a tavasz, a plusz réteg vastagsága sem olyan fontos már.

Oszd meg másokkal is!
Mustra