Lebeszél a modellkarrierről a Victoria's Secret üdvöskéje

Negatívan ítéli meg a modellszakmát, mint karrierlehetőséget a kifutókon már veteránnak számító 25 éves Victoria's Secret modell, Cameron Russell. A tíz éve pályán lévő Russell a TED-nek tartott előadásában azt mondja, hogy bár ő szerencsés génekkel született, mégsem biztatna egy fiatal lányt sem arra, hogy nyomdokaiba lépjen.

A szobortestű modell 16 éves kora óta lépked többek között Calvin Klein, Ralph Lauren és a Chanel kifutóján, de a divatbemutatók mellett kitűnően elvégezte a Columbia Egyetemet is. Az irigylésre méltó karriert befutott Russell elismeri, hogy eddigi életében számos előnyhöz jutott csak azért, mert szép: például nem kellett közlekedési szabálysértésekért fizetnie. „Én pusztán beváltottam Isten ajándékát” – magyarázza elmúlt tíz évét a Bostonban született modell.

„Mindig azt mondták, hogy tehetséges vagyok, de ez nem jelent semmit. Az igazi oka annak, hogy modell vagyok, az hogy nyertem a genetikai lottón és kedvezményezett lettem. Az elmúlt néhány évtizedben az általunk meghatározott szépség nem csak az egészségről, ifjúságról és a szimmetriáról szól, hanem a magas, karcsú alkatról és a fehér bőrről. Ez olyan örökség, amit nem tudsz felépíteni magadnak, csak kihasználni a kapott lehetőséget” – mondja Russel, aki szerint az, hogy fehér bőrű, sokban segítette karrierjét, mivel úgy gondolja, hogy nagyon kevés sikeres, nem fehér modell van a szakmában.

A modellszakmát kritizáló Cameron Russell
A modellszakmát kritizáló Cameron RussellMichael Stewart / Europress / Getty

„Persze, vannak olyanok, mint Naomi, Tyra, Joan Smalls vagy Liu Wen. De az igazság az, hogy 2007-ban 677 modellből mindössze 27 volt nem fehér bőrű a kifutón, ami kevesebb, mint négy százalék” – áll ki színes bőrű kollegái mellett Cameron Russel, aki az interjúban rávilágít a zord valóságra is, és azt mondja, annak ellenére, hogy jól néz ki, valójában ugyanolyan bizonytalanságban él, mint a legtöbb ember.

„Sok fiatal lány kérdezi tőlem, hogy hogyan lehetne modell, de én visszatartanám őket ettől a felszínes életmódtól. Ezért az első kérdésem ezekhez a lányokhoz mindig az, hogy miért akartok modellkedni? Ez nem egy nagyszerű karrierlehetőség! Bármi lehet belőletek, akár a következő amerikai elnök, szívsebész, vagy az internet legújabb fejlesztésének feltalálója, akármi, amiben ti járhatnátok az élen!” – buzdítja tanulásra a fiatal generációt a modell, aki szerint sokkal menőbb az amerikai Vogue főszerkesztőjének, a H&M igazgatójának vagy Steven Meiselnek lenni, mint szupermodellnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra