Vegyen viktoriánus szépségtippeket!

Ismét kiadja az először 1873-ban és 1876-ban megjelent, viktoriánus szépségápolási praktikákat tartalmazó antik könyveket a The British Library – írja a Daily Mail. A "Mi a szépség, és hogyan őrizzük meg" illetve az „Úriemberek gazdaságos öltözködésének művészete” című szépségkalauzok a régi idők olyan tippjeivel és praktikáival látják el az olvasót, mint például, hogyan készítsünk arctonikot, illetve arcmaszkot disznózsírból és marhavelőből.

A nőknek szóló kiadvány arra is felhívja a figyelmet, hogy a hölgyek nappal és esténként is legalább 20 percig folyamatosan fésüljék a hajunkat, fogaikat pedig lágy sörtéjű kefével tisztítsák meg. A XIX. században erős sminket csak a színésznők és prostituáltak viseltek, így a könyv arra buzdítja az olvasókat, hogy a magukra valamit adó nők csak nagyon minimálisan sminkeljenek, kifejezetten természetes hatást keltő festékeket használjanak.

90761833
Science Society Picture Librar / Europress / Getty

A könyvek a mai napig érvényes igazságokat is megfogalmaznak, mint például, hogy a fogak megőrzéséhez elengedhetetlen azok rendszeres tisztítása, egy-két bekezdés viszont a régi idők Angliájáról árulkodik, mint például a bőr tisztításához használt víz elemzése: a szerző szerint az esővíz a legjobb, de hozzáteszi, hogy ha londoni esővízről van szó, akkor abból gondosan ki kell szűrni a kormot. A férfiaknak szóló „Úriemberek gazdaságos öltözködésének művészete” című alkotás a női kiadványhoz hasonlóan hasznos praktikákra hívja fel a figyelmet, például arra, hogy két egymás után követő napon ne viselje egy férfi ugyanazt a nadrágot. A nőnkek szóló könyv most 10 dollárért rendelhető meg,  a férfiaknak szóló kiadvány szintén.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek