Keleti modellekkel vannak tele az idei kampányok

A kínai luxuspiac fellendülése és a távol-keleten nyújtott végtelen kínálat miatt egyre több világmárka dönt úgy, hogy keleti modellel készíti el hirdetését. A 2013-as évet az olasz Vogue egy kínai modellel, Fei Fei Sunnal nyitotta, de a kozmetikai márkák is felkapták a különleges modelleket, az Estée Lauder Liu Went, a Maybelline Shu Peit, míg a Shiseido Sui He-t szerződtette le a közelmúltban.

Nemrégiben a Bloomberg számolt be arról, hogy a kínai fogyasztók felülmúlták az amerikaiakat, így ők lettek a világ első számú luxustermék vásárlói, melynek köszönhetően áramlanak a kelet-ázsiai modellek a világmárkák kifutóira és plakátjaira. A 2013-as tavaszi hirdetéseken Lagerfeld egyik új üdvöskéje, Yumi Lambert a Chanel kampányban, Sung Hee Kim a Prada és a Miu Miu, Ji Hye Park és Tian Yi a Louis Vuitton, illetve Sui He a Roberto Cavalli reklámban kaptak helyet.

A WWD egyik szerkesztője, Huang Hung is megerősítette, hogy a közelmúltban egyre több luxusmárka nyitott az ázsiai modellek felé, ami valószínűleg a kínai és más ázsiai országok növekvő vásárlási kedvének tudható be. Bár Huang támogatja a sokszínű hirdetéseket, azt mondta, hogy a neves divatházak stratégiai szempontból még mindig inkább a távol-keleten ismert színésznőket szerződtetik le, mint a modelleket.

„Az tény, hogy az ázsiai lányok gyönyörűek, elegánsak és kifinomultak. Úgy gondolom, hogy az előre gondolkodó ügyfelek és világmárkák végül rájönnek, hogy ebben a globális gazdaságban, ha el akarnak adni egy terméket, akkor egy szélesebb fogyasztói réteget kell megcélozniuk, akik nem mindig a Kaukázusból érkeznek” – mondta el véleményét a megnövekedett keresletről Julia Samersova, casting rendező.

Azonban a divatvilágnak még hosszú utat kell megtennie, hogy egyenlő esélyekkel induljon a válogatásokon egy keleti és európai modell. Az elmúlt húsz évre nem igazán voltak jellemzőek a sokszínű hirdetések, 1999-ben Karl Lagerfeld múzsája, a japán-amerikai Devon Aoki szerepet kapott egy Chanel kampányban, 2008-ban pedig az 1981-es születésű japán színésznő, Rinko Kikuchi reklámozhatta a márka táskáit – írja a fashionista.com.

Roberto Cavalli 2006-ban leszerződtette Du Juant, majd az azt követő 12 szezonban mellőzte a kelet-ázsiai modelleket kampányaiból. A Miu Miu-nál és a Pradánál pedig 2006-ig egyáltalán nem szerepelhetett keleti modell a ready-to-wear hirdetésekben, ami azt mutatja, hogy még egyáltalán nem biztos és állandó jellegű a jelenleg „trendi” ázsiai modellek helye a divatvilágban.

Nem könnyű optimistának lenni, ugyanis a legtöbb hirdetésben a színes bőrű nők még mindig kizárólag csoportos képeken, más fehér modellekkel együtt láthatóak a kampány képeken. A Balenciaga, a Chloe, a Givenchy, a Burberry Prorsum, a Dolce & Gabbana vagy a Gucci például egyáltalán nem kért fel színes bőrű modellt a 2013-as tavaszi-nyári reklámanyagának elkészítéséhez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra