A punkok miatt népszerű a sztreccsfarmer

A legnépszerűbb trendek közé sorolható skinny farmer évek óta nem megy ki a divatból. Az ikonikus nadrág egyik titka, hogy popsztároktól a politikusokig előszeretettel viseli szinte minden generáció és népcsoport. A guardian.co.uk szerkesztő utánajártak, vajon mi lehet a szűk nadrág töretlen sikerének a titka, olvassa el a folytatásban!

A minden nő ruhatárában alapdarabnak tartott sztreccs-farmer egyik nagy előnye, hogy a nap bármely napszakában hordható, és a munkahelytől az esti randevún át a hétvégi kirándulásig minden alkalomhoz passzol. Viselhetjük edzőcipővel, csizmával és magassarkúval is.

Mindenkin jól áll

A nem csak vékony embereken előnyös, kellemesen rugalmas nadrág meglepően demokratikus is, hiszen társadalmi csoportoktól függetlenül hordják punkok, hippik, rapperek, divatikonok, sztárséfek és elnökfeleségek is, jól áll a karcsúnak nem mondható Nigella Lawsonon és a stílusikonként tündöklő Michelle Obamán is. A kortalan skinny farmerben akarta megváltani a világot nemrég a polgárpukkasztó orosz feminista punk banda, a Pussy Riot is.

„Nincs alsó korhatár, a Gapnél a legkisebb méret a 0 hónapos babáknál kezdődik. Ronnie Wood 65 évesen nem váltotta le szűk nadrágját, ahogy a 79 éves Karl Lagerfeld és a konzervatívnak mondható Teresa Gorman sem hajlandó megválni skinny farmerétől” – mondta egy divatszakértő a Guardiannak.

A punkok tehetnek róla?

Hasonlóképpen gondolkodik a Whistles vezérigazgatója, Jane Shepherdson is, aki a punkok megjelenéséhez köti az ikonikus nadrág elterjedését. A Clash rajongó igazgató elmondta, hogy az együttes megalakulásakor szerezte be első skinny farmerét, ami azóta megtalálható a Whistles márka kínálatában is. „Mikor a taxiból figyelem az embereket, legtöbbjükön, férfiakon és nőkön egyaránt a mai napig ilyen szűk farmer van a Euston Road-on” – mondja Shepherdson, aki 2005 augusztusában a Topshop igazgatójaként is piacra dobta a klasszikus fazont, melyből akkor 18000 darabot adtak el az első kilenc hónapban. A kilencvenes évek közepén pedig Alexander McQueen is elkészítte a maga skinny farmer kollekcióját.

Shepherdson elméletét, miszerint a punk-kapcsolattal magyarázható a skinny farmer elterjedése, megcáfolja Sarah Niblock, a Brunel Egyetem vizuális kultúrára specializálódott professzora, aki szerint már a 18. század közepén jártak hasonló fazonú szűk nadrágban, méghozzá a 'Macaronis' nevű csoport. „Ők voltak az első olyan brit mozgalom tagjai, mely felforgatta a divatot. Nagyon vékony anyagból készült, szűk ruhákat viseltek” – állítja Niblock.

„A skinny farmer kényelmes, fiatalos és lázadó” – mondja Rod Stanley, a Dazed & Confused egykori szerkesztője, aki nagy rajongója Hedi Slimane 10 évvel ezelőtti Dior Homme kollekciójának, mellyel a tervező megújította a férfidivatot. A szerkesztő állítása szerint egy évtizeddel ezelőtt egész Kelet-London ilyen nadrágban járt, többek között Kate Moss és Pete Doherty is.

1000 ember 1 óra alatt Camdenben

Stella McCartney 2002-es őszi-téli kollekciójába vette bele a legendás formát, melyet később piacra dobott a Versus és a MaxMara is. 2002 decemberében a Ramones rajongó Lucy Pinter megalapította Superfine nevű cégét, aminek sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy pár hónappal a cégalapítás után mindenki a Kate Mosson látott fakószürke skinny farmert akarta beszerezni Angliában.

A Vogue-nál egészen 2003 közepéig szitokszónak számított a skinny farmer, ami ott az amerikai indie rock együttes, a The Strokes szinonimájának felelt meg. „Minden kulturális körben elterjedt a skinny farmer. Meg vagyok lepve, hogy ilyen sokáig fenn tudott maradni. Angliában már hosszú ideje népszerű, ott a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó skinny farmeresek száma” – mondja Sarah Harris, a Vogue egyik divatszerkesztője, aki szerint Camden a skinny farmer fővárosa az Egyesült Királyságban. Harris állítását igazolja az is, hogy nemrég átlagosan ezer ilyen nadrágban járó embert számoltak össze egy óra alatt Camden bevásárló negyedében.

A társadalom meg van törve, a farmer összetartja

Ez a divatba és a mindennapi életünkbe láthatatlanul beszivárgó darab napjainkban is tökéletes ellenpontja egy extrán kiszegecselt kézitáskának, egy trendi zakónak, de skinny farmer nélkül a peplum sem lenne szupermenő az idei szezonban. A szűk forma, ami alapjaiban változtatta meg a divathoz való hozzáállást, maga mögé utasította a magas derekú farmert, a szakadt, a díszített, a kivágott, a mintás és színes farmert is, továbbá a kordbársony és a bőr nadrágokat.

„Ez egy kicsit olyan, mint a háború. A nehéz időkben az emberek hajlamosak a közös identitásra. A skinny farmert nem lehet társítani kifejezetten a fehérekhez, a feketékhez, a fiatalokhoz, az öregekhez, a melegekhez, de még a divathoz sem. A farmer nagyon demokratikus, mindig is népszerű volt olyan időszakokban, amikor társadalom megtörve érezte magát” – mondja a modern élet egyik legnagyobb szimbólumáról Niblock. Ön szerint kinek van igaza?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek