no

Összemennek a mosásban a közepes árú kasmír pulóverek

Elözönlötték a középkategóriás üzleteket az egykor luxuscikknek számító kasmír termékek, melynek ár-érték aránya nem minden márkánál állja meg a helyét. A Dailymail.co.uk szerkesztői tesztelték a Gap, a Mango, a Uniqlo, a Marks & Spencer, a Tesco, John Lewis, La Redoute és a Primark kasmír kínálatát, melyből kiderült, hogy a pulóverek valóban kasmírból készülnek, de sajnos összemennek a mosásban.

Az olcsó kasmír forradalma 2005-ben kezdődött, amikor hatalmas mennyiségben exportáltak kasmírt Kínából az EU-ba, ami nem egyezett meg a kasmírkecske pehelyszőréből nyert finom, puha és gyapjúnál sokkal tartósabb anyag minőségével.

„Azt kapjuk, amit megfizetünk. Egy kiló rostból három pulóvert lehet kihozni, melynek költsége körülbelül 100 font, 34700 forint. Ha 50 fontért, 17350 forintért veszünk egy pulóvert, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy az nem a legjobb minőségű anyagból készült. Van, hogy a szintén puha juhgyapjút is kasmírként adják el, de a valódi kizárólag a kasmírkecske szőréből készül” – mondja a Cashmere Fibres International iparági szakértője, David Mallin, aki azt is elárulta, hogy általában az vesz ilyen olcsóbb terméket, akit nem érdekel pulóvere tartóssága, nem tartja problémának, hogy kasmír pulóvere bolyhosodik.

”Egy hagyományos kasmír pulóver súlya körülbelül 300 gramm. A kínából behozott olcsóbb változaté mindössze 200 gramm. A luxus márkák 200-300 fontot, (69500-104200 forintot) is elkérnek egy kasmír darabért, míg a Tescoban vagy a Gapnál 100 font, 34700 forint alatt van a kasmír ára.” – magyarázza a problémát Mallin.

A Daily Mail szerkesztősége a szövetek vizsgálatára specializálódott SGS segítségével öt pontban tesztelte az olcsóbb anyagot, melynek eredménye még számukra is szolgált váratlan meglepetésekkel.

1.Tényleg kasmírból készül?

Az SGS nagy teljesítményű mikroszkópot használt annak ellenőrzésére, hogy megtudják, az anyagot nem keverték-e be gyapjúval, angórával vagy bármely más puha szállal. Minden bevizsgált pulóverről kiderült, hogy 100 % kasmírból készült.

2. Elveszti a formáját mosás után?

A terméken található utasításokat követve, miszerint csak szárazon, illetve gépben 40 fokon lehet tisztítani a kasmírt, a laboratórium teszter csapata 30- 40 fokon mosta ki vagy szárazon tisztította a pulóvert.

3. Vajon megtartja a színét?

A mintás és különböző fehér színekben pompázó pulóvereket 30 fokon mosták ki. Az eredményt szövet és az eredeti minta szerint osztályozták, majd aszerint, hogy hány százalékban vesztettek színűkből, átlagolták őket.

4. Mennyire bolyhosodik?

Az anyag mintát többszöri dörzsölésnek vetették alá, hogy kiderüljön, mennyire bolyhosodik. Majd az eredményt egytől-ötig értékelték.

5. A kasmír súlya

A laboratóriumban azt is lemérték, hogy mennyi kasmírt használtak fel egy pulóverhez a különböző márkáknál.

Az eredmények:

Első helyen végzett az Uniqlo szürke V nyakú, 79.90 fontos, 27700 forintos pulóvere, mely 3/5 arányban kezdett bolyhosodni, súlya pedig 174 grammot mutatott. Mosás után viszont a vékony szabású darab széltében 4,1%-ot ment össze, hosszában 3,2%-ot. Az ujjak hossza viszont 2,9%-kal nyúlt meg az eredeti mérethez képest. A tesztelők véleménye szerint a pulóver tartásban és színben sem vesztett sokat minőségéből, így 8/10 pontot kapott.

A második helyen a Gap és a Mango osztozhat. A Gap V-nyakú, 89,95 fontos, 31300 forintos pulóvere 220 grammot mutatott a mérlegen, színtartósságát pedig 88,6 %-ra becsülték a tesztelők. A bolyhosodásnak viszont csak 2,5 / 5 arányban állt ellen, illetve mosás után 4,1%-ot zsugorodott széltében, hosszában ez a szám 3,2 % volt. Az ujjak hossza +2,9 %-ot mutatott. A Gap pulóvere a mosás teszten is jól teljesített, összeségében pedig 6/10 pontra értékelték a pulóver minőségét.

A Gappal egy szinten végző spanyol Mangónál szintén egy V-nyakú, 79.99 fontos, 27800 forintos pulóvert vetettek a több szintes teszt alá. A 30 ° C hőmérsékleten kézi mosással tisztítható, teveszínű felső 194 grammot nyomott, színtartóssága pedig 98,6 %-on teljesített. A bolyhosodásnak 2/5 arányban állt ellen, mosás után széltében 4,6 %-ot, hosszában 0,4 % -ot nyúlt, az ujjak hossza pedig +1,5 %-kal lett hosszabb. Szűk ujjának, lazább, tunika szerű derekának köszönhetően a teszt után formája kissé eldeformálódott, ezért 6/10 pontot ért el a teszten.

A dobogó harmadik fokán 5/10-es eredménnyel végzett a Marks & Spencer 79 fontos, 27400 forintos felsője, a Tescóban kapható Florence & Fred márkájú 40 fontos, 13800 forintos pulóver, továbbá a La Redoute 69 fontos, 24000 forintos sötétzöld kasmír pulóvere. A Marks & Spencer 30° C-on mosható felsője 178 gramm volt, színtarthatósága 91,4%, a bolyhosodásnak pedig 2,5/5 arányban állt ellen. Mosás után 9,6%-ot ment össze széltében, 1,35%-ot hosszában, az ujj hossza is összement 0,4%-ot. Annak ellenére, hogy a pulóver szélességének csaknem 10 százalékát elvesztette, kiábrándítónak találjuk, hogy a Marks&Spencer általában nagyon büszke ruhái minőségére.

A Tescos márka felsőrésze 40°C-on mosható, súlya 146 g, színtartóssága 98,6%. A bolyhosodásnak 2,5/5 arányban állt ellen, szélessége mosás után 4,5%-kal, hossza -2,45%-kal, az ujj hossza 0%-kal lett kisebb. Ez a darab súlyban a legkönnyebb az összes tesztelt pulóver közül és a leggyengébb is. A tesztelők annak ellenére, hogy formáját és színét megőrizte, mégsem jósolnak neki hosszú élettartalmat.

A szintén 5/10-es eredményt elérő La Redoute kizárólag kézzel mosható, súlya 158 grammot nyomott. A szín teszten 91,4%-kal teljesített, a bolyhosodásnak 2/5 arányban áll ellen. Mosás után szélessége 3,9%-al lett kisebb, hossza 1,05%-kal ment össze,az ujj hossza 1,2%-kal nyúlt meg. Összeségében nem rossz eredmény, de ha megkímélné magát egy összement pulóvertől inkább fektessen egy Uniqlo kasmír pulóverbe.

Negyedik helyen végzett a Primark 42 fontos, 14500 forintos fekete kasmír garbója, melynek súlya 190 gramm és kizárólag szárazon vagy hideg vízzel tisztítható. Primark felsőjének színtartóssága 88,6% és a többi márkához hasonlóan 2,5/5 arányban bolyhosodik. A fekete garbó szélessége mosás után 4,55%-ot ment össze, hossza -7,2 %-kal, az ujja -6,7%-kal nyúlt meg. A kedvező ár és súly miatt a tesztelők adtak a Primarknak egy plusz pontot bár felhívták a figyelmet arra, hogyha nem követjük a márka mosási utasításait, drámain megnyúlhat pulóverünk.A márka 4/10-es eredménnyel zárta a versenyt.

Ön járt már pórul jó áron vett kasmírral?

A John Lewis 69 fontért, 24000 forintért árulja kasmír pulóvereit. A 176 gramm súlyú felsőt 40°C-on ajánlott tisztítani, színtartóssága 84,2%, a bolyhosodásnak 3/5 arányban állja a sarat. Mosás után a pulóver szélessége 8,55% , hossza 3,3%-kal csökkent, az ujjak hossza 4,9%-kal lett kisebb. A hibák miatt kapott 3/10 átlag a tesztelők szerint még mindig alacsonyabb ahhoz képest, ami egy laborba küldött bevizsgáláskor elvárható lenne egy minőségi termékeket áruló kiskereskedőtől.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra