Megrohanták az üzleteket a leárazások első napján

December 27-én nyitnak ki az ünnepek után először a plázák és üzletek, és mivel ilyenkor hagyományosan már el is kezdődnek a leárazások, hatalmas tömeg szokott kialakulni: a Dívány-kommandó megnézte az egyik budapesti üzletközpontot és a Vörösmarty teret. Nagy tömeg volt, de korántsem nagyobb, mint karácsony előtt bármelyik hétvégén, a boltokban pedig tényleg elkezdődtek a leárazások. 30% kedvezményt már szinte mindenre adnak a ruhaüzletek, de nem ritka az 50%-os áresés sem. Mi mégis azt ajánljuk, még várjon egy kicsit a vásárlással, lesznek még olcsóbbak a dolgok, és a tömeg is csak kisebb lehet a mostaninál. Az árukészlet úgyis kitart még egy ideig.

Mango

Mivel előző évben pont a Mango volt az az üzlet, ahol majdnem sokkot kaptunk a tömeg láttán, idén itt kezdtük a boltmustrát. 2011-ben majdnem kilógott az üzletből a kasszához álló sor, a próbafülkékhez pedig reménytelen volt eljutni, annak ellenére, hogy a legtöbb ruha le se volt árazva, vagy csak maximum 10-30%-kal. Ezzel szemben idén a leárazás 50%-os akciókkal indul, és tényleg sokmindent féláron lehet kapni. Táskát, cipőt már megéri vásárolni, a legtöbb termék 30%-kal olcsóbb, mint karácsony előtt. Van olyan ing, ami 7995 forint helyett már csak 3995, de láttunk olyan ruhát is, ami 6995 forintról még csak 5495-re ment le. Hogy éppen mi mennyivel olcsóbb, kiszámíthatatlan, de itt tájékozódhat arról, mit mennyiért lehet most megkapni a spanyol cégnél.

H&M

A H&M-ben már az ünnepek előtt elkezdődtek a leárazások: a kabátok 50%-kal olcsóbbak, mint december elején, a felsők, nadrágok többsége pedig 1500-4000 forint közé van beárazva. Mivel az olcsósítás már tart egy ideje, az ünnepek előtt is nagy tolongás volt a H&M boltjaiban, karácsony után talán annyival vannak többen, amennyien visszahozzák rossz méretű, nem tetsző ajándékaikat. A WestEndben délután 2 körül lehetetlen volt végigállni a sort a próbafülkékig (bár ebben az üzletben egy sima hétköznap is idegtépő a sor), de a kasszáknál viszonylag gyorsan lehetett haladni.

A Vörösmarty téri üzletben viszont a próbafülkékhez nem volt sor annak ellenére, hogy tele volt a bolt (na jó, a férfiak fülkéjénél állt a sor rendesen, de a többi próbahelyiség kongott az ürességtől), ott a kasszáknál kellett kitartóan várni, mert egy-egy áru visszavétele 5-10 percet vett igénybe. Fülbevalók 700 forintért, pulóverek már 2 ezer forintért kaphatók. Női ingek 3990 forinttól, tavaszra való színes chino nadrágok és alkalmi táskák 2-4 ezer forintért, csinos magas sarkú cipők és bokacsizmák 5 ezer forintért kaphatók.

Ossza meg velünk élményeit!

Ön mást tapasztalt a leárazásokon?

Sérelem érte? Vagy éppen nagyon elégedett valamelyik bolttal? Esetleg nem találkozott tömeggel sehol? Olyan üzletben járt, ahol mi nem? Mondja el nekünk, ön hogy viseli a leárazásokat, írjon e-mail címünkre! Előre is köszönjük!

Stradivarius

A Stradivarius új üzletet nyitott a WestEndben, gondoltuk, érdemes benézni. Első blikkre úgy tűnik, itt vannak a legnagyobb leárazások: a leggingsek fél áron kaphatók és a kabátok közül is sok már 10 ezer forinttal olcsóbb, mint volt. Mi egy military kabátot próbáltunk, ami 13995 forint az eredeti 19995 forint helyett, de otthagytuk, mondván, lesz ez még olcsóbb. A szezon slágerének számító szegecses cuccokat is most érdemes beszerezni, ez a táska például már féláron kapható, ez meg már félárnál is olcsóbb. A pufidzsekik viszont még mindig érthetetlenül drágák – amellett, hogy rondák – általában 26 ezerről vannak leárazva 20 ezer forintra.

Az üzletben amúgy nagy volt a taposás, és oltári hosszú sor állt a próbafülkékhez. Még ha a legelején állt az ember, akkor is minimum 10 percet kellett várni, mert aki nem egyedül érkezett, annak kísérője gátlástalanul hordta be az újabb és újabb göncöket, így volt olyan fülke, amit egy nő fél óránál tovább foglalt. Azért ez már pofátlanság. Cserébe a kasszánál gyorsan ment a fizetés, mert ketten blokkoltak egyszerre, így csak kicsit volt őrjítő a várakozás.

Debenhams

Mivel a brit üzletlánc magyarországi tagja hamarosan állítólag bezár, adtunk neki még egy esélyt: már közel egy hónapja is 80%-os árengedményt ígértek az üzlet előtti táblák, ez a 80% még most sem mindenre igaz. A bolt már szinte tök üres, de pár jó cuccot ki lehet fogni, például idétlen mókusos inget 10 ezer forint helyett 1000 forintért, vagy női pamutpólókat 2500 forintért, de a jobb pulóverek, elegánsabb ruhák még mindig 7-10 ezer forintba kerülnek. Nem is néz ki a dolgok többsége jól, ráadásul ennyiből kijön 3-4 nadrág máshol, tehát annyira még mindig nem jó vásár a Debenhamsban vásárolni. Na jó, ne legyünk igazságtalanok: a cipők és fehérneműk közt nagyon jókat lehet kifogni, és elég nagy még a méretválaszték is. Ennek megfelelően a nagy, üres bolttérben nem volt tömeg, a kasszánál is 2-3 ember állt maximum egyszerre, és a próbafülkéknél sem kellett közelharcot vívni senkivel, de lehet, hogy csak mi érkeztünk épp jókor.

Pull & Bear

A Vörösmarty téri üzletben pokoli állapotokról számolt be kiküldött kollégánk: a próbafülkéhez meg sem próbált sorbaállni, a leárazott holmik kupacokban álltak asztalokon, azok közt túrt a rengeteg ember. A kasszához 10 percet állt sorba. De legalább a Pull & Bearben is rendesen leáraztak mindent: férfi pulóverek 10 helyett 7 ezer forintért kaphatók, női ruhák féláron, női pulóverek 3-4 ezer forintért vihetők. A kedvenc széldzsekink most 6595 forint helyett 3595 forint, ami már egész jó ár, és a 4995 forintos blézert is alig tudtuk otthagyni. A bundamellényért viszont még sok a 9995 forint, és az eredeti áránál egy ezressel olcsóbb rajzfilmes pulóver sem győzött meg arról, hogy megéri érte kiállni egy hosszú sort a próbafülkékig. A cipők közül nincs minden leárazva, és a bizsukon sem találtunk új árcédulákat.

C&A

A C&A-ban már az ünnepek előtt is sok leárazott és eleve olcsó ruhát láttunk, ezek száma nem nagyon nőtt. Ráadásul a készlet is nagyjából ugyanaz, mint volt, úgyhogy aki itt vásárolt be karácsonyra, az fejből tudja, mi kapható: madaras női kising 5 ezer forint helyett 1990 forintért, vastag férfi kardigán 15 ezer forint helyett 7500-ért. Jó hír, hogy sok férfiruha 50%-kal, vagy még többel olcsóbb, mint volt (mondjuk a babakék öltönynadrág ingyen se kéne, nemhogy 4 ezerért), és hogy sok női holmi is olcsóbb, például divatos zöld csőfarmert vehetünk alig 2 ezer forintért. Rossz hír viszont, hogy a bambis csúnya pulcsi még mindig 4990 forint, a női felsők nagy része 46-os, és a bizsuk közül is csak borzasztó csiricsárék vannak leárazva.

A kasszához szokás szerint nagy volt a sor, 8-10 percet kellett várni, de a pénztáros kedves volt legalább. A próbafülkéknél nem volt hatalmas tömeg, a sorok között is jól lehetett közlekedni, nem úgy, mint például a Stradivariusban, ahol rendesen lökdösődni kellett. Válogatásnál oda kell figyelni, mert az új kollekció keveredik a régivel, és a férfiholmik között sok mérethiányos termék van, sok az xl-es. De azért menjen el ön is, nézze meg a leárazást, aztán írja meg nekünk, hogy mit gondol!

Boxing day magyarul

A briteknél még neve is van a karácsony utáni első napnak, december 26-nak, amikor mindenki őrült vásárlásba kezd.: boxing day. A név eredete tisztázatlan, de valószínűleg onnan származik, hogy a kora középkorban Szent István ünnepe alkalmából fémdobozokban gyűjtöttek adományokat a temlpomok előtt 26-án – írja a Wikipedia.

Nagy-Britanniában bankszünnap a karácsony utáni első nap, de az üzletek nyitva vannak: ilyenkor kezdődnek a leárazások és mivel munkaszüneti nap van, mindenki tolong a plázákban. Nálunk december 27-én üzlet előtti sorállás nem volt, de nézze meg, a britek mire képesek azért, hogy akár 80%-kal olcsóbban vásároljanak!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek