no

Szegecseljen ki mindent fillérekből!

Ebben a szezonban tetőfokára hág a szegecs-mánia, legalábbis nem tudjuk elképzelni, hova lehetne még fokozni: a Zara aranyszínben csillog, annyira tele van minden tüskékkel, strasszokkal és szegecsekkel, és minden más üzletben is találni szegecsekkel díszített kardigánokat, kabátokat, cipőket. Egy baj van velük: általában kétszer annyiba kerülnek, mint azok a darabok, amiken nincs szegecs.

Szerencsére a „do it yourself” blogok tele vannak szegecses cuccokkal, talán azért is, mert ezeknek az elkészítéséhez nem kell különösebb gyakorlat, a szegecs olcsó és azonnal trendi lesz bármi, amire tüskék kerülnek. Szerkesztőségileg kiszegecseltünk egy ruhát, egy dzsekit, egy blézert és egy cipőt, a folytatásban megmutatjuk, hogyan!

Hol vegyünk szegecset?

Az itthoni hobbiboltokban nem nagyon követik a trendeket, a szegecs szóra úgy néznek ránk, mint a hülyére, ők nem tartanak ilyesmit. Szerencsére az Etsy tele van olcsó szegecsekkel: mi végül onnan rendeltünk egy közel 6 ezer forintos csomagot, ami körülbelül 2 hét alatt érkezett meg.

Rendeltünk egy adag kampós aljú szegecset, ebből 100 darab 1000 forintba került. Ez a fajta szegecs cipőkre és kalapokra ajánlott, mi egy farmerdzseki vállára tűzdeltük fel őket. Rendeltünk 100 darab arany színű és 100 ezüst színű, felvarrható, akril szegecset, körülbelül 2400 forint értékben: ez elég nagy mennyiség ahhoz, hogy két blézer, vagy ing vállát is szegecsekkel borítsuk. Ha valaki többre vágyik, vehet egyszerre ezer darabot is, 5 ezer forintért.

Rendeltünk csavaros talpú szegecseket is, 50 ezüstszínűt: most épp csak aranyat találtunk eladót, 100 darab 2500 forint, de ha kitartóan keresgélünk az Etsy „supplies” kategóriában „stud” és „cone stud” szavakra, biztos kapunk más színűt és kevesebbet is. Ezek a csavaros szegecsek cipőkre, táskákra a legjobbak, a könnyű anyagokhoz – például vékony ingekhez – túl nehezek: mi cipőn használtuk őket, akárcsak a közel 3 centis ultrahosszú csavaros szegecseket, melyek már szinte veszélyesek (és drágák is: 10 darab 2500 forint).

A legegyszerűbb az apró fogakkal gyártott szegecseket használni, ezek jók ruhákra, vékony ingekre, pólókra, cipőre, táskára viszont már túl gyengék. Egy bajuk van: mosásban simán kiesnek a ruhából. Előnyük, hogy könnyen használhatók és nagyon olcsók, 100 darab alig 600 forint.

Hogyan?

Miután megérkezett a szállítmány, nekiestünk a ruháinknak: mivel kezdő kézimunkázók vagyunk, olyan ruhákat választottunk, melyekért nem kár, ha elrontunk valamit. A 2500 forintos, F&F ruhával kezdtük, melynek vállára és derékvonalára csak néhány szegecset varrtunk fel. Nem nagy ügy, tű, cérna, olló, vonalzó és szegecs kell hozzá. Vonalzó azért, hogy ne össze-vissza kerüljenek fel a szegecsek a ruhára. Minden szegecset egyenként kell felvarrni, összesen egy óra alatt elkészülhetünk vele. Részleteket a galériában talál!

Dzseki, kabát

Egy kicsit hosszabb idő a farmerdzseki vállát beborítani kapós aljú szegeccsel: ehhez csak olló és szegecs kell, de nem árt a végén a dzseki vállába bélést varrni, hogy ne kezdjék ki a szegecsek talpai ruhánkat. Tehát fogjuk a 100 szegecset, kétfelé osztjuk őket és elkezdjük benyomkodni őket az anyagba. Ha kész vagyunk, jöhet a bélés, kell hozzá bélésanyag, tű, cérna. Ha ezzel megvagyunk, kész a dzseki, egy X Faktor adás alatt bőven be tudjuk fejezni.

Ezek után a felvarrható szegecsekkel folytattuk: ellestük, milyen alakzatban kell őket elrendezni, hogy jól mutassanak a blézer vállán, majd egy anyagdarabra – ami lehetőleg pont olyan fekete, mint a blézer – helyeztük és varrtuk őket, egyesével. Ez igazi pepecselős munka, aki nem bír két órát tűvel a kezében görnyedni, az ne is álljon neki. A kétszer 50 szegecset felvarrjuk tehát a két kis anyagra, amiket a végén ráillesztünk a blézer vállára, és odaöltögetjük. Ha ügyesen varrjuk fel a két szegecses anyaglapot, akkor még majd le is lehet szedni a lapokat úgy, hogy a blézernek nem esik baja. Részletek a galériában, bár tényleg olyan egyszerű a szegecsek felvarrása, hogy még nekünk is összejött!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra