Kell-e félnünk a rúzsok ólomtartalmától?

Az Underwriters Laboratories által a közelmúltban végzett vizsgálatsorozat eredménye szerint 22 márka rúzsainak 55%-a tartalmaz ólmot: a vizsgált termékek közül 12 rúzsban találták meg nyomokban ezt a nehézfémet, melyből egész kevés is komoly egészségügyi kockázatot jelent, és ronthatja mentális képességeinket – állítja Dr. Sean Palfrey, a Lead Poisoning Prevention Program vezető orvosa.

„Tudjuk, hogy egész kevés ólom is csökkentheti IQ-nkat, rombolhatja tanulási képességeinken és változtathat viselkedésünkön” – mondta dr. Palfrey a vizsgálatot megrendelő ABC-nek, mely nem közölte, melyik rúzsokban van ólom, és azt se, mennyi. Az Amerikai Élelmiszer-biztonsági Hivatal viszont rendesen tájékoztat.

Az FDA (U.S. Food and Drug Administration) idén bevizsgált egy rakat rúzst, 400 árnyalatban találtak ólmot. Az ABC-vel ellentétben ők viszont nyilvánosságra is hozták, mely gyártók rúzsaiban található a nehézfémből.

Elvérzett a L'Oreal?

A L’Oreal Paris és a Maybelline (szintén a L’Oreal alá tartozó brand Amerikában) öt rúzsában, két Covergirl termékben és két NARS rúzsban találták a legtöbb ólmot – ide kattintva tovább tájékozódhat az FDA honlapján közölt kutatási adatokból!

tk3s 20090111 smp z03 019

A legnagyobb arányban a Maybelline Color Sensational 125 Pink Petal árnyalatú rúzsában talált ólmot a hatóság, 7,19 ppm-nyi nehézfém volt a kozmetikumban, azaz 1 kiló rúzsban 7,19 milligrammnyi. A webbeteg.hu adatai szerint komoly szervi károsodást 10 ug/dl, azaz 100 ug/l (0,1 milligramm/liter) mennyiség okozna: ez a szám elég messze van a rúzsban talált 7,19 milligramm/kilós értéktől. Egy átlag rúzs egyébként 4 grammnál is kevesebbet nyom, a L'Oreal Paris Colour Riche termékek például 0,13 unciásak, azaz 3,7 grammosak. A 7,19-es ppm érték azt jelenti számításaink szerint, hogy egy 3,8 grammos rúzsban 0,026 milligramm ólom van.

A L'Oreal egyébként Magyarországon is forgalmazza a Maybelline Color Sensational és a L'Oreal Colour Riche rúzscsaládot: a drogériában, ahol jártunk, sokféle árnyalatot találtunk, de a kérdéses 125-ös és 410-es színek nem voltak kaphatók.

Maybelline rúzsok a drogériában: 125-ös árnyalat épp nincs
Maybelline rúzsok a drogériában: 125-ös árnyalat épp nincsdivany

Nem kell parázni

Ha már a L'Oreal termékei vezetik a nem túl dicső listát, megkérdeztük őket, válaszként a következő állásfoglalást kaptuk: "Az FDA független tanulmánya, amelyet május-júniusban adtak ki a Kozmetikai Tudomány 2012-es kiadványában, megerősíti, hogy a rúzsok nem jelentenek biztonsági veszélyt a nők milliói számára, akik naponta használják azokat. Az FDA által a tanulmányban kimutatott ólomtartalmak szintén a globális egészségügyi hatóságok által a kozmetikai termékekre, köztük a rúzsokra vonatkozó ajánlott határértékeken belül vannak. Az ólom egy természetesen előforduló anyag, amely nyomokban jelen van a vízben, a talajban, a levegőben, amelyet belélegzünk, és sok gyümölcsben és zöldségben, amelyet elfogyasztunk. A L'Oréal nem ad hozzá ólmot egyetlen rúzsának összetételéhez sem. Nyomokban bekerülhet ólom a rúzsokba bizonyos összetevőkön keresztül, mint pl. színezők és pigmentek.

Ön tart a rúzsok ólomtartalmától?

A gyártók, mint például a L’Oréal, megfelelő gyártási eljárásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy ellenőrizzék ezeknek a technikailag elkerülhetetlen nyomoknak a jelenlétét, az amerikai, EU-s és nemzetközi szabályzásoknak teljes mértékben megfelelően. A L’Oréal megfelel a legmagasabb biztonsági szabványoknak és a fogyasztók teljes bizalommal használhatják valamennyi termékünket" – áll a L'Oréal nyilatkozatában.

Az amerikai egészségügyi hatóságok valóban nem kötelezik arra a gyártókat, hogy ólommentes kozmetikai szereket készítsenek, tehát az ólmos rúzsokat gyártók nem szegnek semmilyen szabályt. A talált ólommennyiségek pedig valóban nevetségesen alacsonyak, nem tűnnek veszélyesnek. Mivel azonban sok rúzsban egyáltalán nincs nyomokban sem ólom, felmerül a kérdés, miért nem gyárt mindenki ólommentes rúzst?

tk3s 1245822

Mi az ólom és mi a baj vele?

"Az ólom a periódusos rendszer egy kémiai eleme. Vegyjele Pb. Elemi állapotban ezüstös szürke színű, hajlékony, jól megmunkálható, nyújtható, forrasztható és hegeszthető, korrózióálló nehézfém. Felhasználják építkezéseknél, ólomakkumulátorok, lövedékek, forraszanyagok, óntárgyak, sugárzástól védő mellények, pajzsok készítéséhez, ólomtartalmú ötvözetek előállításához. Az ólom és a vegyületei is mérgezőek, idegrendszeri károsodást és agyi elváltozásokat okoz. A mérgezést fokozza, hogy nem ürül ki a szervezetből, kumulálódik" – írja a Wikipedia.org.

"Már kis mennyiségű ólom jelenléte (10 mikrogramm/dl) komoly szervi károsodásokat okozhat. A legkomolyabb veszélynek az agy van kitéve, visszafordíthatatlan károsodások alakulhatnak ki. Ettől magasabb ólomszint (25 mikrogramm/dl) esetében a vesék és az idegrendszer károsodása alakul ki. Ettől is magasabb ólomszintek görcsrohamokat, eszméletvesztést, halált okozhatnak" – írja a Webbeteg.hu.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek