Az Ázsia Center csak méretével veri a belvárosi kínai boltokat

A Ferenciek tere környékén egyre több kínai árukkal kereskedő üzlet nyílik, távol-keleti üzletvezetőkkel, magyar eladókkal, és baromi olcsó, „made in China” feliratú árukkal megpakolva. A belváros turisták által is látogatott részén elég furcsa látványt nyújtanak a dobozokkal zsúfolt, kirakatukat nem valami különlegesen berendező üzletek, megnéztük őket, mit tudnak: cipőből hatalmas felhozataluk van, olcsó ruháért azonban még mindig érdemes kizarándokolni az Ázsia Centerbe. Ami minket a legjobban meglepett: a belvárosi üzletek nem drágábbak a városszéli központnál…

MK

Furcsa látvány tárul elénk, ha a Petőfi Sándor utca felől közelítjük meg a Ferenciek terét: a Pilvax köz sarkán hatalmas kivilágított üzlethelyiségen MK felirat (Michael Kors ugorhatna be erről, de nem), bent felmérhetetlenül sok cipő, és illedelmes eladók, akik nem győzik kérdezni, miben segíthetnek. A cipők szemtelenül olcsók, akkor főleg annak tűnnek, ha a Váci utcában sétálgattunk korábban. Első ránézésre meg tudjuk mondani miért: mert bár a legújabb trendeket követik, mind műbőrből készült, nem is valami igényesen kivitelezve.

Egy szegecses bakancs 8 ezer forint körül kapható, szegecselt mokaszin-orrú csizmák 8-10 ezer forint közötti áron vihetők. Csinos, magas sarkú, piros talpú, női Oxford-cipők 5 ezerért kaphatók, és vannak olyan jók, mint némely cipőboltok hasonló, műbőr cipői, sőt. Ha ilyesmit keresünk, mindenképp érdemes itt szétnézni. Bulicipők is vannak bőségesen, egy színes művelúr magassarkú olyan 5-6 ezret kóstál, csak aztán bírjunk benne mozogni.

Az MK-ban ruházati cikkek is vannak, nagyon menő, szegecselt vállú kabát 9000 forintért kapható, a pufikabátok feleannyiba fájnak, mint a fast fashion boltokban, és nem rosszabbak: 9700 forintos darabokat találtunk. Hosszú ujjú pólók, body-k 2 ezer forint alatt kaphatók. Kártyával nem lehet fizetni.

Cin Cin

Az MK-val majdnem szemben kínálja cipőit a konkurencia, a Cin Cin, ahol csak cipők vannak, ráadásul nagyrészt ugyanazok, amik szemben. Nagyobb a zsúfoltság az üzletben, de körülbelül minden cipő és csizma egy ezressel olcsóbb, mint az MK-nál. Ennek megfelelően mindig tele van az üzlet és nagyon pörög az árukészlet: nyomát se láttuk annak a csizmának például, amit múlt héten kinéztünk, de bőven van helyette más.

Például piros bakancs, művelúrból, 4 ezer forintért és szegecses, nagyon trendi magassarkú bokacsizma 7 ezerért. Magas talpú edzőcipőből is Dunát lehet rekeszteni, 4 ezer darabja és rengetegféle (körülbelül 10 féle) színben kapható. A legdrágább a 13 ezer forintos éjszakai bártáncosnőknek való, kék, szegecses csizma, sajnos erről sem tudtunk képet készíteni, mert mindenhol árgus tekintettel néztek az eladók, esélyünk sem volt fotózni.

Összbenyomásunk az volt, hogy itt érdemes olyan magassarkút venni, amiben csak bulizni járunk, ott úgyis sötét van, és csak a magasságunk tűnik majd fel mindenkinek. Ugyanis szépek ezek a cipők, szépek, de csak 5 méterről és félhomályban. Közelebbről látszanak a ragasztónyomok, a félrement varrások, a durva műbőr, és érezni a semmivel össze nem téveszthető „kínai cipő szagot” is.

Hogy mennyire tartósak ezek a cipők, az más kérdés, simán lehet, hogy nem csak egy szezont élnek meg, de mivel nem bírtuk ki vásárlás nélkül, majd megtudjuk (komolyan nem lehetett otthagyni a 6 ezer forintos, csinos művelúr bokacsizmát). Ennyi pénzért nem várunk a cipőktől túl sokat, trendik lehetünk bennük, aztán jövőre úgyis kimennek a szegecsek a divatból, akkor ezek a bakancsok is mehetnek a kukába. Kártyával itt se lehet fizetni.

Vivit

A Kossuth Lajos utcában, a Ferenciek tere felől az Astoria felé haladva rögtön szembejön a harmadik kínai cikkekkel kereskedő üzlet, a Vivit: na itt minden van, műbőr bőröndtől a bikiniig, ez már a borzasztó stílusú kirakaton látszik. Pár turista furcsán méregeti a Balaton parti bazárokból ismerős bikiniket így novemberben, darabja 4-5 ezer forint. Az egész üzletben műanyag-szag van, vagy valami hasonló, sok nagyon ronda pulóvert is találtunk, de kistáska már 1290 forintért kapható. Nagyon vegyes az árukészlet, az idős hölgyekre tervezett pulcsikon, kabátokon kívül vannak ugyanolyan divatos cuccok, mint az MK-ban például. Leggings már 1290 forinttól kapható, ráadásul bélelt, ami így télen baromi jól jön. A cipők közt csomó le van árazva 40%-kal, gumicsizma 2990 forint, tornacipő akár 1500. Ettől még elég rosszul, szegényesen van berendezve az üzlet és nem valami hívogató az árukészlet, továbbállunk, pont mint a meglepett turisták.

Ázsia Center

Egyenesen az Ázsia Center felé vesszük az irányt, ahol arra számítunk, minden még egy ezressel olcsóbb lesz, mint a Cin Cinnél. De nem: az ottani árak néha még magasabbak is a belvárosinál. A trendi, színes magassarkú Oxford-cipők csak 4500 forintba kerülnek (és kényelmesek), a kamu-Ugg csizmák szegecsekkel 3 ezer forintba kerülnek és rengetegféle van belőlük. Divatos, fűzős női bakancs 5500, szép, fekete lakk gumicsizma 3000, participők 4 ezer forint körüli áron kaphatók.

Itt már pár fotót legalább tudtunk csinálni, és tényleg ugyanaz a kínálat, mint a belvárosban, szóval lehet a galériából szemezgetni bátran. A kínai gyártású magassarkú cipőkkel amúgy az egyetlen bajunk, hogy a legtöbbnek akkora talpa van, hogy meg se tudnánk állni benne. Cserébe viszont sok divatos, lapos talpú vászoncipő is van röhejes áron (2500 forint körül) és 4 ezer forintért olyan emelt talpú, lakk Oxford-cipőt vehetünk, amitől az ankeres hipszterek összecsinálják magukat.

A ruhák közt is sok jó van, farmerek 4-5 ezerért kaphatók, kabátok itt is 10 ezer alatt. Az a szegecses vállú darab, amit a belvárosban kinéztünk, itt csak 8 ezer forint (ott 9 volt), és nagyon vicces nyulas pulóverek, melegítők is vannak. Kabátokból amúgy elég jó a felhozatal, csak egy elegáns női szövetkabát 18 ezer forintba kerül. Itt sem lehet sehol kártyával fizetni, de legalább nincs műanyag szag. A kiszolgálás itt is nagyon kedves, előzékeny, és bármiből méretet kérünk, lesz, ha máshonnan nem, a szomszéd üzletből.

Ön szokott 'kínainál' vásárolni?

Összességében a kínai árukat kínáló üzletekben vicces, trendi, egyszezonos darabokat érdemes vásárolni, a kabátokon, nadrágokon egyáltalán nem látszik, hogy silányabb minőségűek lennének, mint például a Váci utca fast fashion boltjainak egyes darabjai. A cipők közt is ki lehet fogni jól kivitelezett darabot, ami jól is néz ki és tartós is lesz. Több olyan cipővel találkoztunk, amit néztünk már járókelőkön, hogy milyen menő, de el se tudtuk képzelni honnan van: ránézésre külföldi butikot, egyedi tervezőt tippeltünk, erre tessék, kiderül, hogy egy 3 ezer forintos Ázsia Centeres cipőre csorgattuk a nyálunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra