Ők a legnépszerűbb utcaidivat-fotósok

Előző sorozatunkban bemutattuk a XX. század és korunk legjobb divatfotósait, ezúttal a four-pins.com gyűjtötte össze a legismertebb utcai divat fotósokat és azokat a járókelőket, akiket a legelegánsabb és legikonikusabb utcai divatirányzatokban kapnak lencsevégre napról-napra. Két részben közölt összeállításunk első részében az eredetiségre, spontaneitásra és a függetlenségre törekvő fotósokat és legismertebb mutatjuk be Amy Arbustől Henry Cartier-Bressonig. A modellek a második részben jönnek majd.

All The Pretty Birds

Az elsősorban női látogatókra koncentráló oldal szerkesztőinek bemutatkozó szövege ugyan kicsit elcsépelt (az emberek a divattal fejezik igazán személyiségüket), de a blog tartalma mégis fogyasztható. Az All The Pretty Birdstől első kézből értesülhetünk a divathetek eseményeiről és az utcai divat kultúrájának alakulásáról is. Az oldal célközönségének mégis inkább a gimnazista lányokat tartjuk.

Amy Arbus

A New York-i fotós és színész, Allan Arbus és a fényképész Diane Arbus lánya, az 1954-ben született Amy Arbus a nyolcvanas és kilencvenes évek között járta New York utcáit és hűen megörökítette a város underground stílusát. A kor extrém jelenségeit, egyéniségeit fotózó Arbus munkái megjelentek a The New Yorkerben, a Vanity Fairben és a Rolling Stone Magazinban is.

Ben Ferrari

A Manhattani fotós New York-i street-style képeket készít a GQ.com-nak, de jelentek már meg munkái az olasz Vogue-ban és az angol Technikartban is. A középiskolás kora óta aktívan fényképező Ferrari legjobban a klasszikus, időtlen stílusú emberek fotózásában erős.

Bill Cunningham

A 83 éves Cunningham a The New York Times legendás fotósa, aki napja nagy részében biciklin hajtja fel trendi modelljeit New Yorkban. Különös ismertetőjegye, hogy évtizedek óta ugyanolyan olcsó kék széldzsekiben bukkan fel a legelegánsabb bemutatókon is, ahol semmit sem fogad el, ami ingyen van. Cunningham szövegíróként kezdte karrierjét, majd kalapkészítő üzletet nyitott William J. néven. Később a Chicago Tribune-nél és a WWD-nél kezdett el fotókat készíteni New York nyüzsgő életéről. Világszerte ismerté a New York Timesban található Evening Hours és az On the Street rovata tette.

'Brother Sharp'

A Mr.Tu néven futó fotós a 'Brother Sharp' néven elhíresült képével robbant be a köztudatba, melyen egy szomorú tekintetű, rendetlen hajú hajléktalan látható. A kép megjelenését követően a koldus percek alatt híressé vált az interneten. A szokatlan street-style fotó óta Kínában többen felismerik és követik az utcán a jóképű hajléktalan fickót, akinek Facebook oldalt is kreáltak rajongói.

Dennis Stock

Az utcai fotózás egyik veteránja, Dennis Stock a Life Magazin fényképészének asszisztenseként kezdte pályafutását 1947-ben, majd nem sokkal később első helyezést ért el a Life Young Photographers versenyén. Nevéhez olyan legendás képek fűződnek, mint a James Deanről lőtt esős fotó a Times Square-en, de készített portrét Louis Armstrongról, és a kaliforniai hippik életéről is. Stock 81 éves korában, 2010-ben hunyt el.

Eric Ray Davidson

A The New York Times fotósa leginkább a divatbemutatók háttérben zajló eseményeire specializálódott. Davidson sajátos hangulatú backstage képeket készít modellekről, tervezőkről, fodrászokról és stylistokról. Leghíresebb képe a „Tommy & Stam” című, melyen Tommy Hilfiger csókot vált egyik modelljével, Jessica Stammal.

Hanuk Hanuk

A szakmát San Franciscoban, New Yorkban, majd Páriszban is kitanuló művész fesztiválok és rendezvények fotózásával kezdte karrierjét. Később az önálló kiállítások mellett dolgozott a Cerrutinak illetve a Bergdorf Goodmannak is, továbbá divatmagazinok által adott fogadások fotózására is egyre több lehetőséget kap.

Hyunbeon Nam

A Hyunbeon Nam bloggerei az utcai divatnak azt az oldalát mutatják be, ami sokáig hiányzott ebből a kategóriából. Modellek, hírességek lazább viseleteit fotózzák le, kiemelve olyan részleteket, amire amatőr szem fel sem kapná a fejét: milyen a gallér kidolgozása, stb.Tommy Ton és Scott Schuman után az oldal szerkesztőit tartják a street-style fotózás leginnovatívabb képviselőinek.

Jamel Shabazz

Az 1960-ban született brooklyni fotós, Jamel Shabazz az afro-amerikaikról készített fotósorozataival, dokumentumfilmjeivel és könyveivel szerzett magának nemzetközi elismerést a szakmában. Shabazz a New York-i utcai élet bemutatásán kívül fotózott  lemezborítókat, többek között a The Roots-nak is 2011-ben.

John Jannuzzi

Egy egyre népszerűbb Jannuzzi a Textbook alapítója és a Lucky Mag szerkesztője, aki hangulatos képeket közöl jól öltözött emberekről, de mivel őrült karakterével már ő is betört a divat világába, így ő is helyet kap más utcai divatblogok oldalain. A több tízezer rajongóval rendelkező Jannuzzi jelentős párhuzamot lát a divat, az irodalom, a történelem és a zene kapcsolatában, melyet hősök és hősnők formájában igyekszik megmutatni olvasóinak. A Connecticutból származó blogger Kate Spade New York-i üzeltében kezdte karrierjét a divatszakmában.

Justin Chung

Az autodidakta fényképész San Francisco-ból költözött New Yorkba, hogy fotózással foglalkozhasson. Chung természetes, őszinte és különös képei olyan megrendelők kapuit nyitották meg számára, mint a Procter & Gamble, a Puma vagy a New York Times. Justin Chung egyik legnépszerűbb tulajdonsága, hogy fotóit a stúdiók helyett a rapszódikusabb utcai létbe helyezi ki.

Liam Goslett

A mindössze húsz éves torontói fotós saját bevallása szerint is egy nagyon különleges ember. Goslett a nagyvárosi, laza, de jól öltözött utca emberére fókuszál. Ma már nincs divathét vagy társasági esemény, ahol ne lőne egy-két hangulat- és divatképet fotogén emberekről, amiket saját nevén futó oldalán kívül a Flickr-en és a Twitteren is megoszt a közönséggel.

Men In This Town

A férfiakra specializálódott oldalt egy Sydneyben élő torontói grafikus-fényképész, Giuseppe Santamaria szerkeszti. A különböző helyeken, de leginkább Ausztrália legnagyobb városában fotózott stílusos, hétköznapi emberekről beszámolt már többek között a Details Magazin, a Men's Style Australia és a Flare.com is.

Mister Mort

A népszerű Mister Mort oldalára általában nem az látogat el, aki a legújabb ready-to-wear vagy haute couture darabokra kiváncsi. A klasszikus, könnyed darabokat bemutató képeivel Mort a szó szoros értelemben vett utcai divatot kívánja bemutatni kamerájával. Oldalán egyaránt helyet kapnak a retro cuccokba öltözött kamaszok és a vintage darabokat hordó nyugdíjasok is.

Scott Schuman – The Sartorialist

Schuman azzal a céllal hozta létre a világ egyik legismertebb street-style blogját, hogy párbeszédet kezdeményezzen a divat világa és a mindennapi élet között. Schuman, aki fotózott már kampányképeket a DKNY-nak és a Gapnak is, nyár végén adta ki második, 512 oldalas könyvét, The Sartorialist: Closer címen. Munkái szerepeltek már a GQ és a Vogue hasábjain is.

Street Etiquette

A férfi életmóddal foglalkozó blogot, ami városi szempontból közelíti meg a stílust, Joshua Kissi és Travis Gumbs alapította 2008-ban. Az alig húsz éves fiúk szerepeltek már a GQ és a Complex magazinban, illetve a brit Guardian és a londoni Times is a negyven legfontosabb blogger közé sorolja a divatos párost.

Tammy De Fox

A Vietnamban született divatblogger, a szingapúri Raffles főiskolán tanult tervezést és kereskedelmi ismereteket. A Gucci üzletben is dolgozó, a divatért rendkívüli szenvedéllyel rajongó De Fox utcai divatképeivel a finom, elegáns és ízléses embereket kívánja bemutatni a világnak.

Tommy Ton – Jak&Jil

A wannabe-divatfotósként is emlegetett Tommy Ton kamaszként, egy Tom Ford interjú hatására döntötte el, hogy a divat világából fog magának szakmát választani. A még csak 28 éves fotós 2005-ben, a The Sartorialist mintájára hozta létre divatra és fotózásra összpontosító utcai divatblogját, a Jak&Jil-t. Ton jelenleg a Style.com és a GQ.com streetstyle és divathét rovatainak felelős szerkesztője, illetve az utcai divat mellett katalógusokat és divatbemutatókat is fényképez.

XXL Magazin

A Broadway-n működő XXL leginkább színes bőrű hip-hop előadókra, művészekre koncentrál. Egyik leghíresebb munkájuk, amivel azonnal berobbantak a köztudatba, a Queensbridge project keretében a NAS-al készített 1994-es portré volt. A 15 éves magazin népszerű utcai fotóit leginkább a lap Twitter és Facebook oldalain közli követőivel.

+1: Henri Cartier – Bresson

Az 1908-ban született francia fotográfus eredetileg festészetet tanult, majd a húszas években megismerkedett a Leica fényképezőgéppel és nem sokkal később egy mexikói expedíció fotósa lett. 1947-ben a Magnum ügynökség egyik alapító tagja volt Robert Capa, George Rodger és David Seymour társaságában. „A fényképezés az élet egyik formája” – mondta a világ egyik első utcai fotósa.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek