Alakul a balhé a H&M-Margiela kollekció körül

Minden tele van a H&M és Maison Martin Margiela kollaborációjának eredményeivel, a divatáldozatok már osztanak, szoroznak, mennyit kell félretenniük november 15-ére. De a reflektorfénybe kerüléssel nem csak előnyök járnak, hamar elkezdenek a rossz hírek is terjedni: egy svéd dokumentumfilmeket sugárzó műsorban, a Kalla Faktában egy olyan riport ment le, mely szerint a svéd H&M nem fizette meg rendesen az amúgy jó drága tervezői kollekciót elkészítő, megvarró kambodzsai munkásokat. A minimálbér a távol-keleti munkások számára mindössze 61 dollár havonta (13300 forint), amiből még Kambodzsában is bajosan lehet megélni.

A H&M közleményben válaszolt a WWD-nek hála az angolszász médiában gyorsan terjedő hírre. „Tartós változást akarunk, melyet a dolgozók és a munkáltatók tárgyalások útján állapítanak meg. Teljes körű egyetértésre van szükség, amiből az ország összes dolgozója profitálhat” – írja a cég, mely egyébként azt állítja, élen járnak az alulfizetett dolgozók helyzetének javításában.

A holland The Clean Clothes Campaign nevű szervezet, mely már nevében is a tisztességesebb áron megvarrt ruhákért küzd, azt mondja, a H&M igenis tehetne többet: a kambodzsai szakszervezetek nemrég 131 dollárra (28500 forint) emelt havi minimálbért kértek, és arra várnak, hogy a H&M is kiálljon mellettük. Még a havi 131 dollár sem valami sok, főleg, ha azt vesszük (baromi demagóg módon), hogy egy plexitalpú kiscsizma a Margiela kollekcióból 350 dollárba (76000 forint) kerül, tehát az azt elkészítő munkás több mint két havi bére elmenne rá. Alábbi videóban a H&M CEO-ja, Karl-Johan Persson válaszol a Kalla Fakta után felmerült kérdésekre:

De nem csak a gyártással vannak bajok: a kész termékek máris az eBayen landoltak. Teljesen érthetetlen, hogy kerültek oda, hisz épp csak pár napja tartottak celebbulit a Margiela kollekciónak, mai még több mint két hétig hivatalosan nem lesz elérhető.

Persze megkérik az árát a kiszivárgott daraboknak, például a bézs férfikabát, ami az üzletben majd 200 dollár (43,6 ezer forint) lesz, most 400 dollárról (87 ezer forint) indul, és 600-ért (131 ezer forint) lehet azonnal elvinni.

A fent említett 350 dolláros csizma 700 dollárról (152 ezer forint) indult – de már elkelt. A legelszálltabban a testszínű körömcipőt árazták be, az a bolti 299 dollár (65 ezer forint) helyett most 1000-ért (218 ezer forint) vihető. Ennyiért már Louboutint is kapni… A 100 darabos kollekcióból körülbelül 20 termék jelent meg online, több már el is fogyott. A cég gyanúja szerint a celebpartin szivároghattak ki a cuccok: „Arra kérjük vásárlóinkat, hogy az üzleteinkben vásárolják meg a koellkciót, hogy biztosak lehessenek eredetiségük felől” – mondja a H&M szóvivője, Jennifer Ward a Daily News-nak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek