Mellrákot diagnosztizál a csodafehérnemű

Ma már nemcsak okostelefonok, hanem okosruhák is vannak, amelyek sokkal többet tudnak egy egyszerű anyagdarabnál. Talán nem meglepő, hogy a mellrák elleni küzdelem havában számolt be a Daily Mail egy nevadai cég, a First Warning Systems fejlesztéséről. Ők ugyanis egy olyan melltartót szeretnének piacra dobni a közeljövőben, amely segít kellően hamar felismerni a rákos elváltozásokat a női mellben. A tervek szerint Európában 2013-ban, az Egyesült Államokban pedig 2014-ben kezdik majd el forgalmazni majd a terméket, amelyre a mellrák elleni küzdelem  Részletek a hajtás után!

Az új termék bevezető videójában elhangzottak szerint évente közel egymillió nőnél diagnosztizálnak mellrákot, és sajnos több mint 400 ezren bele is halnak a betegségbe. Állítólag minden nőnek átlagosan 12 százalék esélye van arra, hogy invazív mellrák alakuljon ki nála. Szakemberek szerint továbbra is a korai diagnózis a leghatásosabb fegyver, ám a videóban elhangzik, hogy 9 mammográfia után 43,1 százaléka az esélye annak, hogy hamis pozitív eredményt kapunk. Hozzáteszik, a negyven év alatti nők szervezetében sokkal gyorsabban terjeszkedik a rák és sokkal nehezebb észlelni a tumorokat.

A legtöbb daganat állítólag 4 centiméteres, amikor eltávolítják és ezt a méretet nagyjából 12 év alatt éri el. Az egy centiméteres daganatokat egyébként már mi is ki tudjuk tapintani önvizsgálat során, a mammográfiával foglalkozó szakemberek közül pedig vannak, akik már egy 0,2 cm átmérőjű tumort is észrevesznek – hangzik el a videóban. Ám a fiatalabb nőknél a sűrűbb mellszövet miatt nem annyira hatásos ez a módszer. Az MRI ugyan bizonyos esetekben ennél jóval kisebb daganatokat is kimutat, de a cég szerint ez sem a legjobb módszer.

Mint elmondják, a rákot okozó mutációs sorozat kezdete után három évvel már több mint 10 millió rákos sejt van a szervezetünkben, amelyeknek a „növekedéshez” természetesen új vérereknek kell kialakulnia. A rajtuk keresztül folyó vérnek pedig egyedi hőlenyomata van, és ezt érzékeli a  First Warning Systems melltartója. A hi-tech fehérneműben elhelyezett érzékelők adatait különböző, állítólag nagyon megbízható algoritmusokkal értékelik ki, mi pedig laptopunkra vagy valamelyik más kütyünkre megkapjuk a végeredményt.

A MedCity News szerint egyébként nem a First Warning Systems az egyetlen cég, ami azon dolgozik, hogy ki lehessen váltani a régebbi módszereket, és kevésbé fájdalmas, kényelmetlen, ám pontosabb technológiákkal pótolják ezeket. A First Warning Systems termékét három klinikai vizsgálatnak vetették alá 650 résztvevő segítségével, és a tervek szerint még egy tesztre sort kerítenek majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra