Gondolkozzon reálisan, amikor bőrruhát vesz!

A tervezők évek óta minden hideg évszakra rengeteg bőrcuccot terveznek, és a celebek – különös tekintettel Kim Kardashianre – előszeretettel hordják is a bőrruhákat. Hogy nem áll nekik se mindig jól, a Velvet heti trendje is tanúsíthatja, mégis, a legtöbb üzletet elárasztották a műbőrök itthon is. A bőrdzseki már alapdarab, amióta a fast fashion boltok elérhető áron kínálják, és nincs is vele baj, a bőrnadrág és a műbőr peplumos felső azonban még nem hétköznapi, megszokott viselet.

Ez nem jelenti azt, hogy ne hordhatnánk ilyesmit, csak jól végig kell gondolni, mit vállalunk be. A műbőr peplum kifejezetten groteszkül tud kinézni, a bőrszoknyákról a 80-as évek szőkített groupie-jai ugranak be, a műbőr nadrágokra ránézve is izzadni kezdünk. Persze megvan a (mű)bőr helye is a ruházkodásban, de van pár kérdés, amit mindenkinek fel kell tennie, mielőtt bőrcuccokat vásárol. Mi most ezekre igyekszünk válaszolni.

Bőr vagy műbőr?

A műbőr nagy előnye, hogy sokkal olcsóbb, mint a valódi bőr, de ugyanez a hátránya is, merthogy olcsóbban is néz ki. A műbőr leggings kényelmesebb, mint a bőrnadrág, mert jobban nyúlik, könnyebben felveszi a test alakját, míg a bőrnadrág sokszor lóg itt-ott. Ugyanez igaz a műbőr és bőr felsőkre is, bőrdzsekinél viszont az elasztikusság nem létkérdés, így ott ez nem szempont. (A bőrdzseki szebb, mint a műbőr, egyetlen hátránya, hogy sokkal drágább.) A műbőrben is nagyon lehet izzadni, akkor is, ha sokkal könnyebb, vékonyabb, mint az igazi bőr. Ha találunk olyan műbőr holmit, ami nem néz ki nagyon primitíven, nyugodtan vehetünk azt, illetve akkor is csak a műbőr marad, ha nem akarunk 50 ezret szánni egy olyan nadrágra, amit talán kétszer veszünk fel életünkben.

A műbőr leggings mire jó?

Nagy divat volt tavaly is a latex, vagy műbőr leggings, ami ugye nem nadrág, mégis sokan úgy hordják még most is. Sok szempontból jobb, mint az igazi bőrnadrág: kényelmesebb, olcsóbb. Viszont mindig olyan tunikát, vagy zakót kell fölé venni, ami eltakarja fenekünket!

Hány éves korig vehetek bőrruhákat?

Bőrt elvileg akár 50 évesen is lehet hordani, azonban stílustól és testalkattól függ, mit vállalhatunk be. Sajnos ha nem vagyunk vékonyak, jobb, ha hanyagoljuk ezt a trendet, kortól függetlenül. 40-50 évesen már komolyan meg kell komponálni egy bőrös szettet, jobb, ha egyszerre egy bőrcucc van csak rajtunk: ha bőrnadrágot viselünk, ne vegyünk bőrdzsekit, ha nem akarunk úgy kinézni, mint egy kivénhedt Pokol Angyala.

A bőrből készült ruha is mutathat jól, a hasítottbőr ruha pedig kifejezetten elegánssá teheti középkorú viselőjét. 30 fölött a klasszikus színeket keressük, ne akarjunk piros bőrminiben flangálni: egy csokibarna kabát, egy fekete nadrág jó választás lehet, és ha van stílusunk, egy bőr felsőt is vehetünk, szövetnadrággal, farmerrel. Huszonévesen viszont, főleg, ha gazellatermetünk van, nyugodtan próbálkozhatunk extrém bőrholmikkal is, akár többfélét is keverhetünk egymással.

Mennyi bőrcucc lehet egyszerre rajtam?

Huszonévesen akármennyi, nyugodtan kísérletezhetünk: buliba tökéletes választás lehet egy bőrleggings bőr, peplumos felsővel, ha jó alakunk van. De úgy általánosságban elmondható, hogy egyszerre egy vagy két bőrcucc legyen csak rajtunk, nehogy nappalos kurvának nézzenek. De ha biztosra akarunk menni, csak egyet vegyünk. A celebeken jól mutat a bőrnadrág- bőrdzseki kombináció is, de nézzük meg magunkat jól a tükörben: az árnyalatokon és fazonokon, no meg a testalkatunkon múlik minden. Ha úgy érezzük, valami nem stimmel, vagy túl sok, inkább vegyük le az egyik bőrruhadarabot.

Teltebb alkatra vehetek bőrt?

40-es méret felett nem nagyon, ahogy fentebb is írtuk, de mindig van kivétel: ha nagyon jól tudja kombinálni a bőröket, és nagyon szép ruhákat talál, remekül mutathat. Például ha bőr, vagy műbőr nadrágot választ, inkább fehér inget és szövetkabátot vegyen, mint további bőröket, így jó eséllyel elegáns lesz. A fényes felületű, szűk bőr és műbőr nadrág bizony nagyítja a feneket, ezért aztán a legjobb, ha a bőrnadrághoz hosszított zakót vesz, ami takarja fenekét és optikailag karcsúsít. Vegyen magassarkút és felsőtestét világosabb színű inggel hangsúlyozza. Ha kicsit gömbölyded, akkor se vegyen bő bőrnadrágot, mert az mindenkin rosszul áll.

A bőrruha sem minden esetben jó választás: vagy túl kurvás, vagy nagyon lóg, és olyan, mint egy hentesköpeny. Ha mégis szeretnénk bőrruhát, mindenkép vigyük magunkkal vásárláshoz egy kritikus barátnőnket, aki szükség esetén lebeszél róla. A hasított bőr finomabb megoldás, mint a bőr, az jobb befektetés lehet. A bőr felsőt egyáltalán nem ajánljuk nagyobb hasú hölgyeknek (tulajdonképp még a vékonyakon is nagyon rosszul tud állni). Most több plázaboltban kapható peplumos műbőr felső: akinek már a peplum se áll jól, fel se próbálja a műbőr verziót. A huszonéves, sportos alkatú nőknek azonban jó választás lehet, mert a felső könnyebben kombinálható, mint a nadrág, egy zakó alá elrejtve vissza lehet venni az erejéből.

Hova mehetek bőrben?

A bőrnek bizony ereje van: a bőrt hordó nő mindig szexis, vad, különleges – legalábbis ha ránézünk, ez ugrik be. Ezért aztán iskolába nem illik műbőr leggingsben menni, munkába sem bőrnadrágban. Munkahelyre leginkább hasítottbőr ruhát lehet felvenni, esetleg egy bőrfelsőt, amit szolid kosztüm alá rejtünk. A bőrszoknya már túl sok lehet, de munkahelytől és a szoknya színétől, fazonjától függ: a fekete, testhezálló szoknya például túlságosan kirajzolja farpofáinkat, de egy barna, fenékben kicsit lazább, térdig tulipánszoknya elmegy. A bőrnadrágot felejtsük el. Viszont buliba, vacsorához nyugodtan kiöltözhetünk, ízlésünknek megfelelően.

Bőr és szegecsek?

Durva párosítás, de éppen divat: azonban ha nem akarunk kiöregedett groupie-nak öltözni, inkább hanyagoljuk a szegecselt bőrszoknyát. Csak akkor lehet trendi és elegáns a bőr és szegecs párosítás, ha kevés szegecs kerül a bőrre, vagy ha kiegészítőkön találkozik a fém és a bőr.

Mire számítsak, ha bőr van rajtam egész nap?

A Daily Mail egyik szerzője, Marianne Power hosszú évek után először tett próbát bőrruházta viselésével, és leírta, hogy érezte magát. A bőrnadrághoz bőr topot vett és bőrdzsekit, hogy tényleg adjon az öregedő rocker imidzsnek, jobban mondva a friss trendeknek.

Az újságírónő leginkább arra panaszkodott, hogy nagyon izzadt, pedig a bőr feldolgozásának technológiája sokat fejlődött és most már elvileg kényelmesebb és olcsóbb bőrcuccokat lehet venni, mint pár éve. A celebenők is folyton bőrnadrággal akarnak szexisnek és menőnek tűnni, hát persze, hogy az egyszeri újságíró is bőrben akar flangálni – három teljes napig. Mivel Marianne Power se nem különösebben vékony, se nem 20 éves, a legtöbb talpig bőr szerelés borzalmasan állt rajta. Testalkata és kényelmi szempontok miatt rögtön annak a szabálynak nem tudott eleget tenni, hogy a bőrnadrág szűk legyen, nagyon szűk. A zárt bőrtop pedig fojtogató érzés egy idő után és hülye hangja is van, ha mozgatjuk kezünket.

Kipróbálta a bőrszoknya-bőrfelső kombót is, de ezzel is ugyanaz volt a baj: meleg és kényelmetlen egész nap viselve. Power szerint az igazán kényelmes bőrcuccok még most is egy vagyonba kerülnek, amit mi megkapunk, az nem a kényelmes, hi-tech verzió. Ráadásul a bőr tisztíttatása se két fillér, ebbe se árt belegondolni, mielőtt bőrruhába invesztálunk. (Képek Powerről itt.)

Miért akarunk mégis bőrcuccokat venni?

Ön hord bőrcuccokat?

Röviden: a celebek miatt – írja a Daily Mail. Olyan jól áll Cheryl Cole-nak, Kim Kardashiannak, akkor mi is szexik leszünk a magunk műbőr nadrágjában. Ezt gondoljuk, aztán ha kidobtuk a pénzt a bőrgatyára, bánkódunk, legalábbis egy friss felmérés szerint. A felmérés 2000 résztvevőjének 46%-a bánta meg, hogy vett bőrnadrágot, mert később (esetleg egy előnytelen fotó hatására) rájöttek, hogy a nadrág nem áll jól nekik, vagy olyanok voltak benne, mintha túlságosan ki akartak volna öltözni.

„Mindenkinek van valami a szekrényében, amit szégyellne felvenni. A celebek stílusának másolása gyakori oka a felesleges pénzköltésnek. Bár a hírességek nagyszerűen mutatnak bőrnadrágban, ha reálisan végiggondoljuk, a többségünknek távol kéne tartania magát ettől a trendtől. Inkább vásároljunk barátnőkkel és tőlük kérjünk tanácsot, nincs értelme olyasmire költeni, amit sose fogunk hordani” – mondta a felmérést végző italcég, a Lambrini menedzsere, Lorna Tweed a lapnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek