18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A világ 50 legjobb divatfotósa 1.0

Az huszadik század legeleje óta létező divatfotózás ma már mindennapjaink részévé vált, szembejön velünk magazinokban, könyvekben, hirdetési kampányokban, az online életünkben. A XX. században, a klasszikusoknak számító Richard Avedon, Guy Bourdin, Helmut Newton és Irving Penn fotósóriások által kikövezett életstílust és foglalkozást a XXI. században egy újabb, feltörekvő generáció viszi tovább. A complex.com összegyűjtötte azt az ötven divatfotóst, akik sokat tettek és tesznek azért, hogy egyre több ember elfogadja a másságot, a szépséget, a szabadságot és a szexualitást. Összeállításukat két részben közöljük, most a kiforrt stílusú nagyágyúkat mutatjuk be Terry Richardsontól Rankinig, akik több modell, sminkes és stylist karrierjét is beindították az elmúlt évtizedekben.

Benjamin Alexander Huseby

Huseby, akit úgy emlegetnek, mint aki újradefiniálta a vizualitást, azzal a trükkel futott be, hogy elkezdte merészen ábrázolni a szexualitást. A nemzetközi szinten neves galériákban is kiállító fotós történetmesélőként áll kamerája mögé, befutott fotósként olyan cégeknek dolgozott, mint a Prada, a H&M vagy az Uniqlo. A divatfotós anyagai megjelentek már többek között a Harper's Bazaar-ban, a V Magazinban és a Vogue-ban is.

Giampaolo Sgura

A 36 éves olasz fotós provokatív és szexi munkáit leginkább Sharif Hamza stílusával lehetne összehasonlítani. A szívesen pucérkodó Mihalik Enikőt is fotózó Sgura az összes jelentős divatlapot megjárta már a Vogue-tól a Vanity Fair-ig, és lenyűgöző reklámképeket készített honfitársainak, például a titkolódzó Dolce & Gabbanának, az Armaninak, a Guccinak vagy Roberto Cavallinak.

Sharif Hamza

Hamza színes és élénk képeiről mindig tökéletesen átjön, hogy mit visel modellje. A Vogue-nak és a Dazed & Confused-nak gyakran dolgozó fotós legutóbb Azelia Banks-et kapta lencsevégre egy felfújt óvszerrel, de hasonlóan ismert a Beyoncé-ról 2011-ben lőtt sorozata is.

Greg Kadel

Az amerikai fotós és filmkészítő, Greg Kadel mindenütt ott van, munkái világszerte folyamatosan jelennek meg a Vogue-ban és a Harper's Bazaarban. A többnyire fekete-fehér képekkel, magas kontraszttal dolgozó Kadel ma már ikonikusnak számító kampányképeket adott le a Louis Vuittonnak, Oscar de la Rentának és Diane von Furstenbergnek is. Gyakran hírességek is őt kérik egy-egy címlapfotózáshoz, mint például Claire Danes vagy Britney Spears – írja a Complex magazin.


Mario Sorrenti

Az 1971-ben született Mario Sorrenti a Vogue-nek és a Harper's Bazaarnak készített aktjaival és Calvin Klein reklámkampányaival futott be a legjobbak közé. Mindig provokatív és lenyűgöző munkáit megvette már a Benetton, a terhes modellel kampányoló Pirelli és a Lancôme is, de szervezett neki kiállítást a Victoria & Albert Múzeum és a Museum of Modern Art is. A nápolyi származású Sorrentinek a bátyja, Davide Sorrenti szintén divatfotós volt, aki 1997 februárjában halt meg heroin túladagolásban.

Karl Lagerfeld

A Chanel feje megtartotta egyik kedvenc hobbiját és gyakran készít minőségi divatfotókat mind a francia divatháznak, mind saját márkájának, újabban pedig macskájáról is lő egy-két képet telefonjával.A hírességeknek beszólogató Lagerfeld legjelentősebb fotós munkái közé tartozik a Visionaire-ben megjelent A császár új ruhája sorozat, melyben meztelen modellek és hírességek pózoltak az öntelt tervezőnek.

David LaChapelle

A 49 éves LaChapelle-t nem más vezette be a fotózás világába, mint Andy Warhol, aki észrevette tehetségét és beajánlotta az Interview Magazinhoz. Hiperrealisztikus stílusa, esztétikus látásmódja hamar a Vogue és a GQ magazin felé sodorta a fotóst, aki mindig belecsempészi képeibe a társadalomról alkotott aktuális véleményét. Rengeteg hírességről készített már portrét, például Madonnáról, Tupac Shakurról vagy Uma Thurmanről.


Alasdair McLellan

Nincs olyan magazin, mely eddig még ne közölt volna divatanyagot McLellantól, a W magazintól az iD-ig. Ismertebb munkái közé tartozik az Emporio Armani, a Calvin Klein kampánya, legutóbb pedig a 2012-es népszerű Supreme reklámot készítette ő a cigarettázó Kate Mossal.

Craig McDean

McDean 1964-ben született Angliában, már képzett autószerelő volt, mikor elkezdett a fotózással foglalkozni. Karrierjét Nick Knight asszisztenseként kezdte, majd közölt tőle képet az iD és a The Face is.Tehetségére felfigyelt Jil Sander, Yves Saint Laurent és az Estée Lauder is, akik mind McDeannel kezdték legyártatni kampányaikat. A neves fotós feleséget is a divatszakmából választott magának, nemrég vette el Tabitha Simmons stylistot.

Peter Lindbergh

Lindbergh már a hetvenes évek óta ikonikus divatfotósnak számít. Többnyire fekete-fehér képeit állítása szerint a korai német mozi és az 1920-as évek berlini művészeti élete inspirálják. Lindbergh lőtte 1990 januárjában a ma már legendának számító Vogue címlapot Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford, és Christy Turlington főszereplésével. Képeiről retrospektív kiállítást is rendeztek és könyvet is jelentettek meg 10 Women by Peter Lindbergh címmel.
.
Steven Klein

Az 1965-ben született amerikai származású Klein festészetet tanult, mielőtt beindult fotós karrierje. A gyorsan a legjobbak közé feltört fotós a Nike-nak és Alexander McQueennek is készített már reklámanyagot, de előszeretettel működik együtt popsztárokkal, például Lady Gagával vagy Rihannával.

Mariano Vivanco

A mindössze 36 éves perui fotós látásmódja miatt hamar népszerűvé vált a Dazed & Confused és a Vogue szerkesztőségében. A Lady Gaga stylistjával, Nicola Formichettivel gyakran együttműködő Vivanco korai szakaszában rengeteg hírességet kapott lencsevégre, többek között Lily Cole-t, Lady Gagát, Zombie Boyt vagy a focista Lionel Messit.


Terry Richardson

Terry Richardson neve szinte egyet jelent a divatfotózással. A múltban egy punk-rock zenekarban komolyan basszusgitározó Richardson úgy érezte, követnie kell fényképész apját, így kitanulta a fotós mesterséget. Richardsont sokan kritizálják ellentmondásos, erősen szexualizált, nyers divatfotói miatt, ami lényegében épp sikerének egyik záloga. Los Angelesben Terrywood címen már egyéni kiállítást is kapott a kockásinges fotós, és több szórakoztató kampánysorozatot is lőtt a rongálásból profitáló Marc Jacobsnak, Tom Fordnak és Yves Saint Laurent-nak is.

Ellen von Unwerth

A sajátos erotikus és nőies képeiről ismert német származású fotós, Ellen von Unwerth modellként kezdte karrierjét, majd tíz évvel később a divatfotózással maradt a szakmában. Az 1954-ben született Unwerth legismertebb munkái közé tartozik a Guess-nek lőtt sorozata Claudia Schifferről, ami fellendítette mind a márka, mind a szőke szupermodell pályáját. A számtalan díjjal jutalmazott fotós lőtte a Guess Jeans 30.évfordulójára készített ünnepi sorozatot is, szintén Schifferrel.

Annie Leibovitz

A portréfotósként és szerkesztőként induló Leibovitz a nyolvanas években nyergelt át a divatvilágba a Vanity Fairnek készített anyagával. Később a Rolling Stone Magazine vezető fotósa lett, de turnézott együtt a Rolling Stones-szal is, ahol rengeteg pillanatképet örökített meg az együttesről. A fotósnő egyik leghíresebb képe a John Lennonról és Yoko Onóról készített képe, melyet 1980 december 8-án kapott lencsevégre, öt órával azelőtt, hogy Lennont megölték.

Juergen Teller

Tellert nyers, túlexponált stílusa tette egyedivé. Az 1998 óta szinte minden Marc Jacobs reklámban résztvevő fotós olyan hírességeket örökített már meg, mint Sofia Coppola vagy Winoma Ryder. A divatfotós szoros kapcsolatot ápol Helmut Langgal, Vivienne Westwooddal és a Célinnel is. Számos csoportos és egyéni kiállításon is megmutathatta már tehetségét, többek között a velencei Biennálén, a Metropolitan Museum of Art-ban és a Musem of Modern Artban is.

Rankin

John Rankin Wadell portré- és divatfotós viszonylag gyorsan óriási karriert futott be a divatszakmában. Rankin még a London College of Printing padját koptatta, mikor megismerkedett a Dazed & Confused vezetőjével, Jefferson Hack-el, aki azonnal munkát ajánlott a tehetséges fotósnak. Azóta számos zenei videót, reklámkampányt és dokumentumfilmet tudhat a háta mögött, modellt állt neki többek között Kate Moss, a Spice Girls és II. Erzsébet királynő is.

Patrick Demarchelier

Demarchelier karrierje a kilencvenes évek elején kezdett felfelé ívelni, amikor az Elle, a Marie Claire, a Vogue és a Harper's Bazaar felfigyelt tehetségére. A Harper's Bazaarnak 12 évig dolgozó fotós olyan ikonikus divatkampányokat tudhat a háta mögött, mint az ügyesen tervezőt váltó Dior, a Louis Vuitton vagy a Chanel. Demarchelier nevét szinte az összes újkori divatfilmben megemlítik, többek között az Ördög Pradát viselben és a Szex és New Yorkban is magasztalják a fotós tehetségét.

Bruce Weber

Bruce Weber a hetvenes években kezdett el a divatszakmában dolgozni, de széleskörű elismerést csak a nyolcvanas-kilencvenes években szerzett magának a Calvin Kleinnek készített fekete-fehér kampánysorozatával, melyen heteroszexuális és homoszexuális párokat szerepeltetett. A Pet Shop Boys-nak zenei videót is készítő fotós ismertebb munkái közé tartozik a Ralph Laurent-nek, Versace-nak és az Abercrombie & Fitch-nek lőtt divatanyaga.

Mario Testino

A Limában felnőtt Testinoról nehéz elhinni, hogy pap akart lenni fiatal korában. A legendás fotósnak és Carine Roitfeld provokatív kampányának köszönheti ugyanis a Gucci, hogy újra tudott indulni a kilencvenes évek közepén, ami után olyan márkák dolgoztattak Testinoval, mint a Burberry, a Versace vagy a Calvin Klein. A nemzetközi szinten elismert fotós előszerettel fényképezi korunk ikonjait, mint Emma Watsont, Kate Mosst vagy Lady Gagát, és a szeptemberi amerikai Vogue egyik editorialját is ő lőtte – Peruban, hol máshol.


Steven Meisel

Steven Meisel karrierje az 1992-ben megjelent Sex című könyvvel indult be, mely Madonna provokatív képeit tartalmazta. A zene és divat világában is otthonosan mozgó Meisel indította el a pletykák szerint Linda Evangelista, Naomi Campbell, Kristy Turlington, Lara Stone, Coco Rocha és Raquel Zimmerman karrierjét is. A Vogue Italianak hosszú évek óta dolgozó fotós szoros kapcsolatot ápol az olasz lap főszerkesztőjével, Franca Sozzanival.


Inez & Vinoodh

Inez van Lamsweerde és Vinoodh Matadin 1986-ban egyesítette erőit és vált az egyik legtehetségesebb fotóspárossá. Munkájukért, mellyel újraformálták és megfiatalították a divatfotózást számtalan díjat zsebeltek be az évek során. A digitális fotózás úttörői felejthetetlen címlapokkal ajándékozták meg a Vogue-ot és a Vanity Fairt, továbbá olyan divatházakba leheltek újra életet, mint a Jean-Paul Gaultier, a Lanvin vagy a Balmain.

.
Nick Knight

Az 1958-ben született fotós robbanásszerűen tört be a divatvilágba 1982-ben, mikor Angliában piacra dobta fényképalbumát Skinheads címmel. Azóta számos remek projectben vett részt, dolgozott együtt az iD Magazinnal, Yohji Yamamotoval és Christian Diorral is. 2000-ben alapított SHOWStudio.com oldala napjaink egyik legnépszerűbb profi divattal foglalkozó oldala. Knight előszerettel működik együtt zenészekkel, fotózott már album borítót Björknek, Lady Gagának és David Bowie-nak is.

Mert & Marcus

A török és wales-i származású Mert Alas és Marcus Piggott a kilencvenes évek közepén fogott össze és vált a legszélesebb körben elismert fényképészduóvá. A digitális technológiát innovatívan felhasználó, mindig a tökéletességre törekvő párosért kapkodnak a divatlapok és a luxusmárkák, mint a Louis Vuitton, Giorgio Armani vagy a Miu Miu. De Mert & Marcus rendezte Madonna Girl Gone Wild című videóját is 2012 februárjában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek