10 dolog, amit idén ősszel hordani fog

Nem sok újdonság van, legalábbis a különböző divatlapok nagyrészt ugyanazt sorolják idei trendnek, amit tavalyinak (pedig némelyik már akkor is ciki volt): barokkos túlzások, piros szín, csipke, flitter, szőrme. Új lehet a hangsúlyos kalap, a hatalmas fülbevaló és a virágos nadrágok téli változata. A Harper’s Bazaar egyszerűen azt a következtetést vonta le a New York-i divathétből, hogy mindenkinek ajánlott feltúrnia a nagyanyja szekrényét, mert jön – jobban mondva marad – a virágminta, a csipke, a mindenféle kötött áru és a szőrmestóla. Nézze meg, milyen fő trendeknek hódolhat most ősszel-télen, aztán öltözzön úgy, ahogy jól esik!

1. Military

Nem múlik a military láz, még mindig menők az aranygombos zakók, de mellettük bejöttek a terepmintás, laza ingek és őszi kabátok is: reméljük nem azért, mert az amerikai hadsereg egyenruháit cserélni kell, és a fölösleges anyagot a Zara kollekcióba varrták be. Ezeket már bárhol be tudjuk szerezni nyár végén is, tele vannak az Inditex üzletei katonás cuccokkal. A tervezők közül Derek Lam, az Altuzzara és Proenza Schouler munkáiból lehet inspirálódni.

2. Barokkos túlzások, anyagok és flitterek

A barokk se új trend, már tavaly is azt ígérték, hogy talpig bársonyban járunk majd, aztán mégse lett belőle semmi: nem is láttunk bársonycuccokat sehol. De ha minden igaz, most már tényleg vehetünk gyöngyökkel, nyomatokkal, hímzésekkel díszített ruhákat, felsőket, hogy igazi hercegnőként vonulhassunk munkába a hetes buszon. Ha a súlyos brokát és a színes gyöngyáradat mégse a mi stílusunk, egy szőrmegallér is megteszi, csak legyen színes – ajánlja a fashionista.com.

3. Bőr minden mennyiségben. És szőr.

Ha nem elég egy szőrmegallér, akkor fektessük pénzünk szőrmekabátba: tavaly is minden tele volt hosszúszőrű műbundákkal, idén sem lesz ez másképp valószínűleg. Újdonság lehet, hogy míg előző évben szürke és barna műszőr borított mindent, most a színes szőrök jönnek divatba, a lila, bordó, narancs és mélyzöld. Ha egy egész bundát túlzásnak érzünk, próbálkozzunk a kiegészítőkkel, bár a műszőr táskáktól már most ráz minket a hideg.

A New Yorkiak imádják a feketét és a bőrt is, ezért most már tényleg mainstream lesz a Mátrixba illő teljes testes fekete bőrszerkó – állítólag. Proenza Schouler, Calvin Klein és Donna Karan is tervezett jópár bőregyüttest, de azért mi vigyázzunk: simán gótnak néznek majd talpig fekete bőrben, ez nem New York. Ráadásul a fast fashion boltok műbőr kínálata korántsem lesz olyan igényes, mint a tervezők bőrcuccai, így könnyen közönségessé válhatunk.

4. Túl bő cuccok, hatalmas kabátok, övvel

Ha már tél, akkor kabát: a pufidzsekik addig divatban lesznek, amíg a január hideg marad, szóval nem kell aggódni, a tavalyi, párezres pufikabát most is jó lesz. Az új trendek jegyében kanyarítsunk rá deréktájt egy övet. Másik érdekes trend a Céline által befuttatott bő, széles vállú szövetkabát: sejtéseink szerint a Zarában lehet majd beszerezni ilyen kabátokat, melyekben olyanok leszünk, mint aki tényleg a nagyanyja, vagy a kövér nővére felöltőjében indult útnak.

5. Hatalmas fülbevalók

A legkönnyebben és legolcsóbban követhető trend az eltúlzott ékszerezés: a H&M biztos tele lesz hatalmas aranyszín fukszokkal és csillárszerű fülbevalókkal. Ez is a barokkos trend része. Ha nem akarunk úgy kinézni, mint akire ráborult egy színesfémkereskedés, egyszerre csak egy hangsúlyos bizsut viseljünk, és azt is egyszerű ruhákkal!

6. Virágos nadrágok, keleti inspirációk és mindenféle mintamix

Nyárról marad a virágminta, szóval ha szereztünk még tavasszal növény-nyomatos farmert, azt nyugodtan vegyük fel télen is. Természetesen geometriai és etnikus mintákat is magunkra aggathatunk, minden mennyiségben: igen, kísértetiesen hasonlít ez a trend a tavaszira, annyi a különbség, hogy a téli mintakavalkád kicsit sötétebb árnyalatú lesz a NYmag jóslata szerint.

7. Színek: kobaltkék, fehér, piros és az elmaradhatatlan fémes csillogás

Megszokhattuk már, hogy az őszi szezon közeledtével azt jósolják a divatszakemberek, hogy jön a piros: jópár piros kabátot láttunk már az üzletekben és a New York-i divathét kifutóin is. A vörös mellett a fehér és a kobaltkék lesz még a szezon színe, illetve az arany.

Egyedüli újdonság a kék: a kobalt árnyalat különösképp vidám verzió, ad egy kis frissességet szettünknek. Ráadásul illik a piroshoz és a fehérhez is. Alkalmi eseményekre idén is az arany ajánlott (így hordja), lesz is bőven aranylamé, ha a középáras üzletek figyeltek a divathetekre. A Dolce & Gabbana, a Moschino, és a Marni is telepakolta arannyal őszi-téli kollekcióját, ez az elegáns csillogás még a barokkos stílushoz is remekül megy.

8. Őrületes kalapok

Marc Jacobs hatalmas szőrmekalapjain csak röhögtünk, de lehet, hogy utcai viselet lesz belőle. A legtöbb kifutón ugyanis sapka helyett a legkülönfélébb kalapok vonultak fel. Bátrabbak vehetnek színes szőrmesapkákat, visszafogottabbaknak hippis fedórák és puha barettek dukálnak. Egyelőre nem láttunk a hazai boltok kínálatában kalapokat, de ami késik, nem múlik.

9. Homokóra alak a lényeg: peplum, karcsúsítás

A trükkös alakformáló ruhák akkora sikert arattak előző szezonban, hogy maradtak mostanra is. Részben valószínűleg Kim Kardashiannak köszönhető, hogy mindenki homokóraalakot akar, de tény, hogy egy peplum mindenkiből dámát csinál. A nőies trend része lesz a bő szárú trapéznadrág és a celebek által is kedvelt Mad Men-es retro vonal. A rakott szoknyáinkat se dobjuk ki, a skinny farmereinket azonban kicsit jegeljük.

10. Mokaszin és egyéb dolgok a pasid ruhatárából

Színes mokaszin már van egy ideje a Bershkában, szegecses meg a Zarában: ősszel bárki vehet stílusának és pénztárcájának megfelelő lapos cipőt. A balerinák helyett most Oxford cipőkben vagy mokaszinokban töltjük az őszt: szerencsére mindkettő jól néz ki harisnyával és szűk- illetve bő szárú nadrággal is. Ezek a lapos lábbelik elég férfias darabok, de a pasis divat más tekintetben is marad: a boyfriend jeans elvileg továbbra is menő, akárcsak a hatalmas ingek, laza pólók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek