4 hajmosási baki, amit újra és újra elkövetünk

Nyáron a legritkább esetben van jó állapotban a hajunk, mindegy, melyik sampon, mit ígér, az izzadástól gyorsabban bezsírosodik, a párás levegőtől könnyen lelapul, a naptól pedig kiszárad. De biztos, hogy mindent az időjárásra foghatunk? Lehet, hogy szimplán csak rosszul mosaunk hajat. Nézzük a leggyakoribb bakikat!

tk3s 10102011 013628
Jill Horvath / Northfoto

1. Nem vizezzük be eléggé. Ez az egyik alaphiba. A reggeli nagy rohanásban – a tusolás, hajmosás, lábborotválás háromszögében – gyakran előfordul, hogy egyik műveletre sem fordítunk elég figyelmet. Egy diónyi sampon a fejünk búbjára, és már mossuk is a félig még száraz hajunkat. Pedig gondoljunk csak bele: még az edényeket is sokkal könnyebb elmosogatni, ha előtte beáztatjuk őket. Miért működne ez másképp a hajunk esetében? Ha nem a csuromvizes hajunkra tesszük rá a sampont, csak a saját dolgunkat nehezítjük meg.

2. Sampont teszünk a hajvégekre. Hajmosás közben hajlamosak vagyunk belelkesedni, és addig-addig dörzsölni a fejünket, amíg a végén egy óriási habfelhővé nem válik. Pedig ettől nem lesz tisztább a hajunk. A sampont a fejbőrre kell felvinni, mivel ott termelődik a zsír, a hajvégek viszont általában nagyon szárazak, a sampon pedig csak további nedvessséget von el tőlük. (A kondicionálónál pont fordítva érvényes a szabály: a balzsamot csak a száraz hajvégekre vigyük fel, még véletlenül se a fejbőrre, hiszen azt csak még zsírosabbá teszi).

3. Túl gyakran vagy nem elégszer mosunk hajat. Egyik sem jó megoldás. Bár szinte mindenhol azt olvassuk, hogy minél ritkábban samponozunk, annál jobb, ez nem mindenkire igaz. Vannak olyan szerencsések, akiknek tényleg elég a heti egyszeri alkalom, de a többségnek ennél azért gyakrabban kell a kezébe vennie a samponos flakont – már ha nem akar ápolatlanul kinézni. Alapvetően a hajtípusunktól függ, milyen gyakran kell tisztítanunk. Általában igaz, hogy a göndör hajúaknak szárazabbak a tincsei, ezért hosszabb időt is kibírnak mosatlanul, míg az egyenes haj a zsírosodás miatt gyakoribb ápolást igényel. Aki pörgősebb életet él, izzadós típus, vagy gyakran tornázik, annak érdemes olyan kímélő sampont választania, amit akár minden nap használhat. Aki pedig ódzkodik a pihés, szálló hajtól, hajmosáskor elsősorban a fejtetőjét és a feje búbját samponozza be, a tincseket csak öblítse le.

4. Hagyjuk felhalmozódni a hajformázó cuccokat. Ha minden nap hajlakkot, zselét, hajhabot vagy bármilyen más hajformázót használunk, egy idő után összegyűlnek a maradványok a hajunkban, és a súlyuknál fogva lehúzzák a tincseket. Ezt megelőzhetjük, ha néhány hetente egyszer alaposan megtisztítjuk tőlük a fejbőrünket egy erősebb samponnal, ami tényleg alaposan tisztít, de nem szárítja ki a hajat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra