Párizsi haute couture: Az 5 legjobb bemutató

Július elején a párizsi Ritz Hotelben, az Atelier Versace bemutatójával vette kezdetét a 2012/13-as őszi-téli high fashion kollekciók bemutatója, a párizsi Haute Couture Show. Összegyűjtöttük a francia kifutók legemlékezetesebb pillanatait és legfeltűnőbb darabjait.

Christian Dior

Az Haute Couture hét legjobban várt bemutatója minden bizonnyal a Dior házé volt, ugyanis a divatház új kreatív vezetője, Raf Simons most debütált első kollekciójával a nagyközönség előtt az impozáns, virágokkal dekorált XIX. századi Gulbenkian termeiben. A belga tervező tökéletesen házasította a minimális esztétikai vonalakat a Dior '40-es évekre visszanyúló kulturális örökségével.

Simons 2012 őszi szezonjára lendületes kabátruhákkal, öltönyökkel és szmokingokkal készült, színhasználatában a sötétkék árnyalatain, a sárgán, a piroson, a feketén és a szürkén van a hangsúly. Az új tervező leginkább a sziluettekkel és az arányokkal játszott, így egy modern, minőségi, dinamikus, mégis időtlen kollekcióval nyitotta meg a új korszakát a Diornál. A Dior bemutató kedvencei közé tartozott az 1952-es Christian Dior Haute Couture kollekció híres 'Esther' ruhájának újraértelmezése és a drágakövekkel kirakott mandzsetták.

Chanel

Karl Lagerfeld a jól csengő „New Vintage” nevet adta legújabb Haute Couture kollekciójának, mellyel az időtlen couture-be öltözött nő előtt kíván tisztelegni, aki szereti a Chanel szabást, a lágy színeket és a 'tour de force' elegánciát. A részben puha szürke és pasztellrózsaszín színekben pompázó kollekció legfőbb jellemzői a lágy formák, a mindennapos viselhetőség, a testre szabott szűk nadrágok, az elegáns, kaméliával és kristállyal díszített ruhák, a patchwork minták, melyeket modern fémes kiegészítőkkel dobott fel a tervező. A párizsi Grand Palais Salon d'Honneur termében felvonultatott kollekcióból beleszerettünk a 3D hatást keltő tüllbe, az ezüst golyókkal díszített ropogós tweed zakókba és az ezüst harisnyákba.

Givenchy

A sokat kritizált kreatív tervező, Riccardo Tisci kifogástalan Haute Couture kollekcióját a Dél-Olaszországban élő cigányok, a „ cigányvilág gazdagsága” inspirálta. A bonyolult gyöngydíszítésekkel és pazar, részletes kidolgozással készült kollekció egyértelműen a ház alapítója, Hubert de Givenchy szellemét idézi. A strukturált formákra összpontosító együttesek földárnyalatban,gesztenye, terrakotta és vörösrózsa színekben jelentek meg. Annak ellenére, hogy érezhető Hubert de Givenchy befolyása a kollekcióra, Tiscinek is sikerült beépítenie teljesen modern szandálcsizmáit, sci-fi stílusú pajzsait, kimonóit és pelerinjeit. A csipetnyi ázsiai beütéssel kevert dekoratív gyűjtemény legjobbjai a földig érő rojtos bőrruhák és az extra hosszú gyöngyökkel díszített pulóverek voltak.

Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier tavaly férfiasan nőies modelleken mutatta be túldíszített haute couture kollekcióját. 2012-es őszi/téli couture darabjait erősen befolyásolta a 60 éves divatkreátor filmszeretete és az, hogy idén nagy álma vált valóra, mikor beválogatták a 65. Cannes-i Filmfesztivál zsűritagjai közé. A George Sand-ra illő darabokat egy XIX. századi Alfred de Musset regényből készült film, a Pete Doherty és Charlotte Gainsbourg főszereplésével bemutatott "Confesions of a Child of the Century"  ihlette. A romantikus és egyszerre városias cilinderek, szmokingok, elegáns pantallók, csillogó ruhák ízlésesen lettek párosítva a '20-as évek femme fatale stílusával. A show legjobb elemei közé tartozott a dívának öltöztetett Andrej Pejic, valamint a hálós fejpántok, hosszú selyemsálak és cilinderek, melyek tökéletesen beleillettek a tervező mesevilágába.

Maison Martin Margiela

A H&M-el kollaboráló Maison Martin Margiela 'Artisanal' néven mutatta be 2012/13-as őszi-téli haute couture kollekcióját. A mindössze 15 darabból álló izgalmas gyűjtemény – mint mindig minden az MMM divatháznál – hétköznapi tárgyak átalakításának témáját feszegette. A nagyrészt csipkéből készült, ötvenes évek hangulatát idéző fehér, fekete és narancs színekben pompázó vintage hatású darabokat a modellek fejére helyezett, 2400 csillogó kristályból kirakott maszk egészítette ki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra