Hermès alkalmazottak segítették a hamisítókat

Több millió dollár értékű hamisított Birkin táskát és extravagáns Hermès selyemsálat foglalt le a rendőrség, a nyomozás során pedig kiderült, a felszámolás alatt lévő globális bűnbanda tagjai között a Hermès alkalmazottai is foglalkoztak táska hamisítással. A luxus design ház belső ellenőrzési rendszere mellett a francia nemzeti rendőrség már egy éve nyomoz az ügyben és eddig semmilyen abnormális viselkedésre nem lettek figyelmesek.

A nemzetközi bűnszövetkezet több millió dollártól fosztotta meg a márkát évente. A Hermèstől két személyt vett őrizetbe a rendőrség, de gyaníthatóan ennél jóval több cinkostárs vett részt a házon belüli hamisításban. A razzia során a tucatnyi gyanúsított mellett a rendőrség megtalálta a titkos műhelyt is, mely tele volt értékes bőrökkel, szabásmintákkal és hamisított tartozékokkal. A kartell, mely terjedelmes hálózatot épített ki magának Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is, a feltételezések szerint 22 millió dollárt (489 millió forintot) volt képes generálni csak a táskahamisításból.

Hermès  táskák a divatház kirakatában
Hermès táskák a divatház kirakatábanBloomberg

„A Hermès nagyon elégedett a nemzeti csendőrséggel kialakult hatékony és intenzív együttműködéssel. A hatóság ismét bizonyította, hogy elkötelezetten és könyörtelenül küzd a hamisítás ellen” – mondta a párizsi ügyész a WWD-nek.

A francia Nemzeti Hamisítás Elleni Testületnek nem a Hermès az egyetlen ügyfele, évente körülbelül 7,5 billió dollár marad ki a francia kasszából a hamisítások miatt, így a hamisítás ellen küzdő francia gyártók bekeményítettek, a hitelkártyacégekkel együttműködve hat országra kiterjesztették kampányukat. A gyártók mellett a hamis áruk birtoklóira is büntetés vár, szélsőséges esetben 300 ezer euró, 90 millió forint bírságot, továbbá 3 év börtönt is kiszabna a francia jogrendszer.

„A hamisított Hermès tárgyak nyolcvan százalékát interneten értékesítették, ez abszolút szégyen” – mondta Patrick Thomas, a Hermès vezérigazgatója, aki az internetes szolgáltatókat, a keresőprogramokat és a szociális médiát is felelősségre vonja amiatt, hogy szerinte megkönnyítik a hamisított áruk értékesítését. Azonban úgy tűnik, hogy a kár, még ha lassan is, de megtérül, az amerikai bíróság ugyanis a közelmúltban 100 millió dollár, 22 milliárd forint kártérítés megfizetését rendelte el 34 Hermès utánzatot kínáló honlapnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek