Mary Katrantzou kikel az ASOS ellen

A Londoni székhelyű görög tervezőnő, Mary Katrantzou a közelmúltban beszélt az angol Telegraph-nak a divatiparban elburjánzó másolások és szellemi lopások előfordulásáról.

„Mindenki másolható, de nekem nincs pénzem pereskedni. Amikor beírod a Google-ba a 'búraszoknya' szót, a Google az ASOS-t dobja ki és ez annyira igazságtalan!” – panaszolja a tervezőnő.

A nemrég a Topshop-pal kollaboráló Katranzou csak egy a sok tervező közül, aki hasonlóan károsnak ítélte meg a tervekkel való kalózkodást. Azonban az ő esetében egy vitathatatlanul új grafikai designról, innovatív formatervezésről van szó, amit a kalózkodás megelőzésére alkotott törvény értelmében meg kellene védeni. Ráadásul a megfizethető fast-fashion cégek nagyon is jól tudják, hogy a búraszoknya ötlete és a 2012-es tavaszi-nyári kollekció vonalvezetései és tarkabarka mintái Katrantzoutól származik, de mivel jogilag nincsen levédve, nem tisztességes ugyan, de büntetés nélkül másolható. A vásárlók pedig örülnek, hogy nem kell 800-3500 dollárt, 175600-768500 forintot kiadniuk egy ruhadarabért, mivel hasonlóhoz jóval kevesebb pénzért is hozzájutnak. Az Asosnál a szezon előtt elkezdődött leárazáson például egy kék vagy kanárisárga búraszoknya 40 euró, azaz 11200 forint helyett mindössze 16 euróba, 4500 forintba kerül.

Mary Katranzou búraszoknya a Londoni Divathéten
Mary Katranzou búraszoknya a Londoni Divathéten
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek