Van élet a modellkarrier után

A szupermodellek karrierje általában nem évtizedekre van bebiztosítva, még a legsikeresebb modellek gondolatait is befolyásolja a háttérben egy elkerülhetetlen tényező, a kiöregedéstől való félelem. Aki nem csak szép, hanem kellőképpen ravasz is, már a kifutón elkezdi tervezgetni jövőjét. A tiszavirág életű szakmának vannak igazi túlélői is, akik időben megalapozták modellkedés utáni életüket és sikeresen érvényesültek a tévés személyiségként, üzletasszonyként vagy politikus-feleségként.

Az egzotikus szépségével feltűnt Tyra Banks volt az első afroamerikai nő, aki a GQ és a Sports Illustrated Swimsuit Issue címlapjára is felkerült és ő a Victoria's Secret legelismertebb színesbőrű modellje. Banks 2005 májusában jelentette be, hogy kiszáll a szépségiparból és tévés karrierbe kezd, majd nem sokkal később a The Fresh Prince of Bel-Air negyedik évadjában tűnt fel. Aztán annyira belejött a televíziózásba, hogy bezsebelt négy Emmy díjat modellkereső valóságshowjának, az America's Next Top Modellnek és a saját nevén futó The Tyra Banks Show-nak kösznhetően.

Tyra Banks
Tyra BanksKevin Mazur/child11

A kukoricaföldeken felfedezett Cindy Crawford még pályája csúcsán piacra dobta 12 részes fitnesz videóját, mely 38 millió dollárt (8,8 milliárd forintot) hozott a konyhára. A vegyésznek tanult háromgyermekes szupermodell szerepelt tíz filmben, hat évig az MTV House of Style című műsor háziasszonya volt, befektetőként vett részt Naomi Campbellel, Elle MacPhersonnal és Claudia Schifferrel a Fashion Café üzletláncban és a Planet Hollywoodban is. 45 évesen döntött a belsőépítészet mellett, ami meghozta neki az elismert sikert az üzleti életben, azóta Crawford a hollywoodi hírességek egyik legkedveltebb lakberendezője.

A színésznő anyától és orvos apától származó Milla jovovich ukrán szupermodell kilenc éves kora óta színészi pályára készült, melyhez remek ugródeszkának bizonyult a legnagyobb divatházak kifutója. Első filmjét 1988-ban forgatta, azóta több mint húsz filmben szerepelt, például a Visszatérés a Kék lagúnába, az Ötödik elem vagy a Chaplin.

Heidi Klum a Model '92 versenyen tűnt fel, majd a Victoria's Secret egyik angyalaként vált szupermodellé, amit színészi karrier követett. Klum feltűnt kisebb filmszerepekben, például az 54 című filmben, a Spin City című sorozatban és a Szex és New Yorkban is Sarah Jessica Parker mellett. Németországban ő vezeti a Tyra Banks által felfuttatott Next Top Model német verzióját – írja a nymag.com.

De sikeresen profitált a modellkedésből Amber Valetta, Charlize Theron vagy Cameron Diaz is. Karen Elson és Irina Lazareanu a zenélés felé orientálódtak, Helena Christensenből fotós lett, Christy Turlington a keleti filozófiából és a jógából él, Miranda Kerr kozmetikai vonalon próbál elhelyezkedni, Kate Moss, bár neki van a legkevesebb oka a félelemre, ékszereket és ruhákat tervez. Carmen Kass észt topmodell 2004-ben az európai parlamenti választásokon indult, Carla Bruni Nicholas Sarkozy felesége lett, de jól ment férjhez Stephanie Seymour és Chritie Brinkley is. Magyarország első szupermodelljéből, Pataki Ágiból sikeres producer lett, Osvárt Andrea pedig Olaszországba költözött, ahol színészkedéssel és műsorvezetéssel foglalkozik.

Az alig negyven felé közelítő modellgeneráció után már egy újabb, húszas évei elején járó réteg is észrevette a folyamatosan friss arcokra szomjazó szakma hátulütőit, kíváncsian várjuk pár éven belül milyen irányba mozdul a mást most a jövőért aggódó Coco Rocha,  Angela Lindvall vagy Karolina Kurkova modellkarrierje, és Mihalik Enikőnek is vannak már távlati tervei, bár egyelőre elég bizonytalan.

Osvárth Andrea
Osvárth AndreaGraziano Arici
Oszd meg másokkal is!
Mustra