Parókás modellek fura ruhákban: Chanel Cruise

A héten bemutatta a Chanel 2013-as cruise kollekcióját: az idei showt a Versailles-i kastélyban tartotta a divatház. A bemutató hátterében grandiózus díszletként funkcionáló kastély annyira illik a Chanel világába, hogy inkább az a meglepő, eddig miért nem rendezett showt a cég XIV. Lajos birodalmában.

De mi az a cruise kollekció? A kifejezés a szezonok közti prêt-à-porter kollekciót fedi, melyet a neves divatházak azoknak a tehetős vásárlóinak terveznek, akik a téli fagyok elől a lehető legforróbb országokba mennek nyaralni, ám a tavalyi nyári ruhában már nem mutatkozhatnak, a következő nyári holmik pedig még nem kaphatóak. Épp ezért általában novemberben tartják a cruise bemutatókat, de a Chanel május közepén szokta felvonultatni a jövő téli nyaralós ruháit (tavaly a francia riviéra egyik legdrágább szállodájában, a Hotel du Cap-Eden Roc-ban volt a bemutató, Antibes-ban).

A 2013-as Chanel cruise hangulata olyan volt, mintha Marie Antoinette összetalálkozott volna az Ötödik Elem futurisztikus hősnőjével, Milla Jovovich-csal. „Mintha Marie-Antoinette egy rave partit tartana a kertben”- jellemezte a bemutatót Twitterén a párizsi Vogue.

Karl Lagerfeld a kollekcióval Versailles fénykora előtt tisztelgett, és a régi pompát idéző elemeket humorosan vegyítette pasztell színű Vidal Sassoon frizurákkal, ujjatlan bőrkesztyűkkel, magasított gumitalpú cipőkkel, és túlméretezett kiegészítőkkel. A babakék, rózsaszín, farmer és mentazöld ruhákban, űrkorszaki sziluettekben felvonuló modellek arcára Peter Philips sminkmester még Marie Antoinette szépségpöttyéhez hasonló –dupla C betűt formázó– anyajegyet is festett.

Bár a kollekcióban semmi nem volt túl chaneles, és a virágmintás, hímzett, fehér csipkeruhák is inkább Louis Vuitton darabokra emlékeztettek, összeségében a fodros együttesekben, fekete bőrruhákban, farmerszerelésekben mégis volt valami jellegzetes, amiről azonnal tudjuk, hogy melyik divatház bemutatóján járunk. Voltak persze olyan holmik is, amiket jobb lenne elfelejteni (például a szadomazo fürdőruha galériánk 13-as képén vagy a rózsás szett a 30-as képen), de a legtöbb ruhával nem volt sok baj. A shown tiszteletét tette a mostanában nem túl boldog Vanessa Paradis, Tilda Swinton színésznő és a szupermenő felmenőkkel rendelkező metáldobos-modell, Alice Dellal is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek