Nem foglalkoztat többé csontsovány modelleket a Vogue

Megváltoztatni készül a divat világát a Vogue. A lap németországi kiadója, a Condé Nast Verlag Münchenben jelentette be, hogy a Vogue összes nemzetközi csapata és szerkesztői – köztük a legjobban favorizált négyes fogat, Anna Wintour, Emmanuelle Alt, Alexandra Shulman és Franca Sozzani – vállalták, hogy nem foglalkoztatnak többé csontsovány és 16 év alatti modelleket.

A Vogue nemzetközi kiadványainak főszerkesztői balról jobbra: Yolanda Sacristan, Spain (ül); Kirstie Clements Australia (középen); Anaita Adajania – India (hátul); Christiane Arp, Germany (ül); Angelica Cheung, China (áll); Franca Sozzani, Italy (ül); Mitsuko Watanabe – Japan (áll); Anna Wintour, America (ül); Emmanuelle Alt, France (földön ül); Alexandra Shulman, Britain (ül); Victoria Davydova, Russia (áll); Anna Harvey, representing Brazil and Greece (ül); Seda Domanic, Turkey (ül); Myung Hee Lee, Korea (ül); Rosalie Huang -Taiwan (áll); Eva Hughes, Mexico and Latin America (áll); Paula Mateus, Portugal (ül)
A Vogue nemzetközi kiadványainak főszerkesztői balról jobbra: Yolanda Sacristan, Spain (ül); Kirstie Clements Australia (középen); Anaita Adajania – India (hátul); Christiane Arp, Germany (ül); Angelica Cheung, China (áll); Franca Sozzani, Italy (ül); Mitsuko Watanabe – Japan (áll); Anna Wintour, America (ül); Emmanuelle Alt, France (földön ül); Alexandra Shulman, Britain (ül); Victoria Davydova, Russia (áll); Anna Harvey, representing Brazil and Greece (ül); Seda Domanic, Turkey (ül); Myung Hee Lee, Korea (ül); Rosalie Huang -Taiwan (áll); Eva Hughes, Mexico and Latin America (áll); Paula Mateus, Portugal (ül)Frederic Aranda

A divatvilág legbefolyásosabb lapjának 19 nemzetközi szerkesztője lehet, hogy nem ért egyet mindenben, de felelősnek tartják magukat, készek részt venni szakmai vitákban, és bevezetnek egy hat pontból álló egészségügyi kódexet is, ennek értelmében nem dolgoznak együtt táplálkozási zavarban szenvedő és 16 évnél fiatalabb modellekkel. Hogy pontosan milyen paraméterekkel kell rendelkeznie az általuk alkalmazott mdoelleknek, nem osztotta meg a kiadó, csak annyit írtak a Vogue Italia honlapjára, hogy olyan lányokat akarnak a magazinokban látni akik "véleményünk szerint egészségesek és segítenek az egészséges testkép promotálásában", olyanokat, akik "az egészséges testkép nagykövetei lehetnek".

Emellett a Vogue csapata arra ösztönzi majd a tervezőket, hogy ne készítsenek irreális kisméretű ruhákat. A modellnek jelentkező lányoktól a jövőben elkérik a személyi igazolványukat, biztosítva ezzel, hogy a 16 éven aluliak ne kerülhessenek a kifutóra vagy a fotóstúdióba – igaz, naivan azt hittük, a személyiket eddig is elkérték a lányoktól. Ez azt jelenti, hogy olyan mára befutott modellek, mint Lindsey Wixon, Gemma Ward vagy Karlie Kloss nem kezdhetett volna 16 éves kora alatt dolgozni, pedig addigra mindhárman túl voltak már első Vogue divatanyagukon.

Az új szabályok Japán kivételével a magazin júniusi kiadásával lépnek életbe. „A Vogue-nak meggyőződése, hogy a szépség és az egészség összetartozik” – mondta Jonathan Newhouse, a Condé Nast International elnöke. Az új kezdeményezés és a Health Initiative aláírása kétségtelenül egy lépés a helyes irányba és nagy hatással van a társadalomra, hogy milyen modelleket és vezércikkeket látunk a magazinokban, de talán vannak egy páran, akik azért lapozgatták a divatmagazinokat, mert mást láttak bennük, mint a tükörben – és ez nem ártott fejlődésüknek.

A minimum testsúly meghatározása és BMI alapú modellválasztás nem újkeletű dolog egyáltalán, sőt, mostanra egész divatba jött. Nemrég Izraelben tiltották le a plakátokról a túl vékony modelleket, de 2006 óta tilos kórosan sovány modelleket alkalmazni a madridi divathéten, 2008 óta pedig elvileg a franciáknál sem láthatunk kórókat. A berlini divathéten ugyan voltak problémák, és nemrég a Versace divatbemutatóján kellett FEMEN tüntetést tartani, de néhány kivételtől eltekintve a nyugati divatheteken évek óta nem alkalmaznak olyan modelleket, akiknek a BMI-je a normális tartomány (azaz 18,5) alatt van - még a kórosan sovány Victoria Beckham is elzavarta bemutatójáról a csontkollekciókat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek