DIY fashion: ha megunta az inget, hipózza!

Egy ideje nagy menőség az ombre trend (francia kifejezés, árnyékot jelent), amit mi eddig csak simán színátmenetesnek hívtunk és főleg hajon láttunk és szerettünk meg. Hajfestésnél a hajvég felé világosodó színt jelenti (például egy ideje ilyen Drew Barrymore frizurája is), ami olyan mint egy óriási lenövés. Körömlakkozásnál a körmönként azonos, de világosabb árnyalatra festést jelenti, ruháknál pedig pontosan olyan, mintha hipóba mártottuk volna például a ruha alját. És miért is ne?

Andy blogja adta a tippet, kipróbáltam és 20 év után újra batikoltam a fürdőszobában! Ön tudja, hogy készül az uncsi farmeringből menő ombre ing? Pofonegyszerűen!

Az eredeti, és a fehérítés utáni állapot. Nem harsány, de mégis más.
Az eredeti, és a fehérítés utáni állapot. Nem harsány, de mégis más.

Én egy patentos darabot nem hordtam már egy ideje, úgyhogy a gombok leszerelésével nem kellett bíbelődnöm, de így nem is tudtam hangsúlyosabb arany gombokkal feldobni az inget, ahogy Andy is tette. Viszont nem is volt más dolgom, mint először is jól bevizezni az ing két ujját, egészen a válláig, aztán pedig irány a fehérítő! Figyejünk arra, hogy mivel a nedves anyag felszívja a fehérítős vizet, csak ott dugjuk bele, ahol a legvilágosabb részt szeretnénk, a hatás följebb is látható lesz, csak nem olyan erősen.

A könyékig fehérítőbe áztatott anyag pár óra után végre világosodni kezdett.
A könyékig fehérítőbe áztatott anyag pár óra után végre világosodni kezdett.

Egy mosáshoz használatos közkedvelt, ismert fehérítőt használtam (először 2, majd 3 kupakkal öntöttem a sekélyen megtöltött mosdóba, ez kb 2,5 dl), ami sajnos túlságosan vigyázott a ruha épségére, így marha sokáig tartott amíg leszívta a színét. Ha nem érnek rá, és nincs erre 3-4 órájuk, inkább használjanak Andy-hez hasonlóan textilfehérítőt, esetleg olcsó hipót, ha még vesz valaki olyasmit. De vigyázzanak, máshova ne csöppenjen az anyagból, mert azonnal kieszi az anyag színét!

A megvakuzott végeredmény.
A megvakuzott végeredmény.

Fehéredés közben néha megmozgattam, nyomogattam az inget, ami azért szükséges, hogy a színátmenet ne legyen túl gyűrött, az egyenletesség fontos a szép végeredményhez.

Miután az ing eléri a megfelelő színt, egy alapos öblítés, esetleg egy mosás és már kész is vagyunk. Nekem tetszik, nem feltünő a különbség, de egyedi és mókás, a batikolás folyamata pedig visszarepített a tinikorba. Próbálják ki, csak ne felejtsenek el gumikesztyűt húzni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek