140 ezer forint a világ legszexisebb cipője

A Footwear News és a Saks idén is kihirdette, hogy melyik női cipő a legszexisebb. Míg tavaly Christian Louboutin lábbelije került ki győztesen, idén a Valentino egy lábujjnál kivágott, horgolt csipkével díszített magas sarkú cipője érdemelte ki az első helyet. Ennek fekete változata jelenleg 470 eurót (kb. 140 ezer forintot) kóstál a divatház hivatalos online boltjában.

A második helyen egy Swarovski-kristályokkal kirakott Jimmy Choo-cipő végzett, a harmadik helyezést egy térdig érő Prada-csizma kapta, a negyedik befutó pedig  Chrissie Morris 1365 dolláros (kb.  290 ezer forintos) bokacsizmája lett.

A győzteseket 25 döntős közül választották ki, és mindegyik lábbeli bekerült abba a magazinba, amit a Saks áruházban lehetett megkaparintani. A futottak még kategóriába egyébként olyan nevek szerepelnek, mint például Manolo Blahnik, Christian Louboutin, a Dior, a Givenchy, a Gucci, Oscar de la Renta és Stuart Weitzman. A döntősöket ugyan a Footwer News szerkesztő válogatták ki, de a végső döntés a vásárlókra volt bízva. Szeptember huszonhatodika és október huszonegyedike között körülbelül 35 ezer szavazat érkezett.

Ez mind szép és jó, és igen, a magas sarkú cipő ugyan vonzóvá teheti viselőjét, de annak számolnia kell a különböző negatív mellékhatásokkal. Az MBT – igen, az anti-shoe gyártó cégről van szó, mi másról – ezer nő körében végzett felmérést, és mint kiderült, több mint negyven százalékuknak volt kisebb balesete tűsarkúja miatt – a legtöbben közülük elestek.

Egy harvardi tanulmány szerint a magas sarkú cipők megnövelik a térd arthritiszes megbetegedésének kockázatát. A Journal of Experimental Biology szerint mivel az ilyen cipők miatt a viselőik súlya nem egyenletesen oszlik el, így a lábfej elülső részét komoly terhelés éri, ráadásul a vádli izmai megrövidülnek, az Achilles-ín megvastagszik. És persze ott vannak az esztétikai szempontból kifogásolható bütykök, és az igen fájdalmas kalapácsujj.

A Guardian egyik cikke szerint a problémák egy része kiküszöbölhető, ha megfelelő méretű cipőt veszünk, az az ideális, ha a cipő orra és a nagylábujj között 1 cm-es távolság van. A nők többsége állítólag olyan lábbeliket visel, amelyek túl kicsik rájuk. A magas sarkú cipő nem egy hétköznapi, rohangálós viselet, öt óránál hosszabb ideig nem ajánlatos hordani, és járás közben először a sarkat kell lerakni, és csak utána lábfej elülső részét. Ha aznap sokat kell gyalogolni vagy nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztunk el, akkor sem ajánlott a tűsarkúban imbolygás. És nem, a magas sarkúk viselése nem olyan dolog, amit minél hamarabb kell elkezdeni – minél fiatalabban kezd valaki ilyen cipőben járni, annál nagyobb a valószínűsége, hogy később hát- és végtagproblémái lesznek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra