Veterándivat: pötty, káróminta, térdnadrág

Mivel a korábbi korok divatja és járművei is érdekelnek, ezért nagyon örültem, amikor a Totalcar munkatársai felhívták a figyelmem arra, hogy szombaton lesz egy nekem való esemény, aminek a több mint 100 éves Velodrom Millenáris adott helyet.

Mivel mégis a Velveten járunk, a veterán autók, motorok és a régi kerékpárok méltatása helyett - ezt meghagyjuk a pár asztallal arrébb ülő kollégáknak -  most itt a korhű ruházatban megjelent vendégekről és résztvevőkről lesz szó.

Persze nem volt kötelező előtúrni a nagyszülők, szülők régi ruháit, de lényegesen olcsóbban juthatott be az, aki a hetvenes évekig bezárólag idézett meg valamilyen korszakot öltözékével. Nem tudjuk, hogy hány embert vezérelt az, hogy kedvezményes belépőt vásárolhat, de reméljük, hogy a legtöbben a különleges élmény miatt idézték meg a XX. századot. Igen, megvan a bája annak, ha korhű ruhában mászkál az ember a nála kétszer, háromszor idősebb járművek között.

Az esemény hivatalos oldalán természetesen előzetesen közzétették, hogy a ruházattal kapcsolatban milyen elvárások vannak, és tippeket is adtak, hogy honnan lehet ihletet meríteni, esetleg beszerezni a szükséges darabokat:

„Keressetek számotokra szimpatikus, tetszetős ruhákat szekrények mélyén, használtruhás üzletekben, jelmezkölcsönzőkben. Régi divatlapok, autós, motoros újságok és persze az internet sok ötletet adnak, amit aztán akár egy szabás-varráshoz értő ember is el tud készíteni. A hab a tortán: a kiegészítőkről se feledkezzetek el: kalap, sapka, sál, cipő, bizsu, régi óra, fényképezőgép, esernyő, távcső és társaik. A zakót elfogadjuk korhű ruházatként.”

Bár az érdeklődők közül is sokan beöltöztek, azért a résztvevők közül arányaiban sokkal többen vettek fel korhű ruhákat. A hetvenes éveket csak egy hippinek öltözött pár idézte meg, és hatvanas évekre is keveseknek esett a választása, viszont a kárómintából, térdnadrágokból, nadrágtartóból bőven volt választék, de a férfiaknál a kezeslábast is sokan előnyben részesítették. Valahogy úgy tűnt, hogy a zakó ugyan nagy könnyítést jelentett, de a nők sem voltak nehéz helyzetben, hiszen annak köszönhetően, hogy a divatban rendre visszatérnek régebbi trendek – lásd fejpánt, pöttyös ruha és társai – könnyen megoldható az időutazás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra