Madárfészkek, szemeteszsákok és origamik vonultak a Műcsarnokban

Szombaton este a 13. Lakástrend és Design Kiállításon három hazai tervező mutatta be kreációit a közönségnek. Míg Lang Szonja és Konsánszky Dóra már hosszú évek óta dolgozik a szakmában, addig Daubner Anna, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákja most debütált élőben a nagyközönség előtt minikollekciójával. „Az első négy ruhát még hónapokkal ezelőtt készítettem. Majd egy hónapja adódott ez a lehetőség, és akkor még négy ruhát terveztem. Ez a kollekció számomra egy játék, egy kísérlet volt, amit az iskolán kívül csináltam. Ami az inspirációt illeti; láttam a Vogue-ban egy fotót egy kristályos leggingsről, ami nagyon megtetszett, és erre épült a kollekció. Az origami hajtogatást mindig nagyon szerettem már az egyetem első évében is, így kézenfekvő volt, hogy a kollekciómban is használni fogom” – nyilatkozta Daubner Anna, aki nem látja túl rózsásnak a feltörekvő divattervezők helyzetét Magyarországon. „Telített a piac már így is, és úgy érzem, hogy a magyar közönség egyelőre nem igazán nyitott a dizájnerruhákra” – tette hozzá az OurFashion blog szerzőjeként is tevékenykedő Daubner Anna, aki pihenőévet tart, hogy Angliában csiszolja nyelvtudását.

Klikk a képekért!

Szerinte egyébként Magyarországon egy olyan saját gyártású tehetségkutató műsornak sem lenne sikere, mint a Leendő divattervezők, azaz a Project Runway: „Nagyon szeretem ezt a sorozatot, de szerintem itthon nem működne.” Lang Szonja, a Tyra Clothing tervezője kicsit másként látja a helyzetet: „Érdekes lenne, hogy azok a fiatalok, akik a hazai, nem túl rózsás körülmények közül kerülnek ki, milyen kreativitással oldják meg ezeket a nehéz feladatokat. Engem nagyon érdekelne egy ilyen műsor. Miután nekem volt lehetőségem fantasztikus iskolákba járnom, ahol nagyon fejlett géppark volt, mindent kipróbálhattunk. Azt gondolom, hogy aki korlátok közé van szorítva, az talán még kreatívabban tud dolgozni.” Lang Szonja a tervezés mellett a Werk Akadémián részt vesz a stylistok oktatásában, és úgy véli, hogy az adottságaik sokkal jobbak, mint a lehetőségeik: „Vannak köztük figyelemre méltó egyéniségek, akik azt gondolom, hogy még sokra vihetik. A lehetőségek azonban mindenhol korlátozottak, nagyon kell hajtani, és meg lehet szerezni mindenféle munkát, kitartás kérdése az egész.”

Bár döbbenetesen sovány lányt csak az előtérben láttunk, természetesen nem lehetett megkerülni azt a kérdést, hogy a szombati bemutató főszereplői vajon mit gondolnak a modellek méretéről folytatott vitáról.

Abban a két rangidős tervező, Lang Szonja és Konsánszky Dóra is egyetért, hogy a kifutón bizony a magas és a vékony lányok mutatnak jól. „Anorexiával, vagy bulimiával küzdő lányokat nem szoktunk alkalmazni, az ügynökségek sem küldenek ilyen modelleket. Viszont egy természetesen sovány, magas lány nagyon jól mutat a kifutón. A látvány más; egy hétköznapi smink sem olyan, mint egy színpadi smink” – nyilatkozta Lang Szonja. Konsánszky Dóra elmondta, neki egyszer sikerült belefutnia a problémába. Egyik régebbi bemutatója egyik modelljéről ugyanis azt mondták, hogy anorexiás. Ráadásul ez pont akkor történt, amikor éppen parázs vita folyt ebben a témában a szakmán belül.

Klikk a többi képért!

Miután a USE egyik tervezője, Godena-Juhász Attila felvilágosított minket arról, hogy Magyarországon késésben vannak a bemutatók a külföldi divathetekhez képest, így nem lepődtünk meg azon sem, hogy Konsánszky Dóra 2010-es tavaszi/nyári kollekciója már tavaly megjárta Németországot, Párizst és Bécset  is. Ez a kollekció egyébként a Net'n'Nest nevet viseli, ami a következőképpen jött létre: „Éppen a gép előtt ültem, és tervezgettem, amikor kinéztem az ablakon, és megláttam a madarakat. Ekkor kattant be a szójáték, ami angolul valamivel jobban hangzik (net = háló, nest = fészek – a szerk.) A fészek motívum például a vállak díszítésében köszön vissza" - nyilatkozta a tervező, aki általánosságban nem igazán tudja meghatározni, hogy mi inspirálja őt, egyszer csak éri valami inger, amiből ő ötletet merít, így volt ez például akkor is, amikor Egon Schiele ihlette meg.

Lang Szonjánál a tavalyi kollekcióhoz hasonlóan ismét nagy szerepet kapott az érdekes megoldásokkal fűszerezett funkcionalitás. „Fontosak a harisnyatartóra hasonlító elemek, amiket például a szoknyákon, kabátokon helyeztem el, valamint a zsebek. Ezek a jegyek mindig megtalálhatóak a kollekcióimban, valamint az anyagokkal való játék: estélyi anyagból készítek sportruházatot, és fordítva. Előszeretettel használom a neoprén anyagot, nagyon jó a tartása, nagyon különleges érzés felvenni úgy, hogy az ember nem a vízben van benne. Valamint ott van az általam kukászsáknak nevezett anyag. Ez tulajdonképpen egy bőrbarát pamut, amire egy lélegzőréteg rá van kenve” – nyilatkozta a tervezőnő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra