Új csodaszer a piacon: a fehér tea

Néhány hónapja Magyarországon is kapható a fehér tea (kínaiul bái chá), amit a legnagyobb egészségmegőrzők között tartanak számon. Bár elméletileg csak kevés terem belőle és az is csak Kína egy apró szegletében, mégis egyre népszerűbb Európában. Olyannyira, hogy az aloé verának össze kell kapnia magát, ha No°1 csodaszer akar maradni.

 
Tud mindent

Alig akad tőlünk nyugatra olyan egészségtudatos háztartás, ahol ne lenne legalább egy doboz fehér tea. Ódákat zengnek róla, a teák királyának nevezik. Mivel antioxidáns vegyületekben gazdag, megköti a testünkben lévő szabadgyököket, erősíti az immunrendszert, késlelteti a sejtek öregedését és a bőrnek is elixír. A fekete teával ellentétben csak enyhén élénkítő, mégis javítja a koncentrációs készséget. Bővelkedik vitaminokban és nyomelemekben, ami az egész szervezetnek jó és a kínaiak szerint a vérnyomást is csökkenti.
 
Elkészítés
A fehér tea elkészítéséhez – a zöld teához hasonlóan – tilos forrásban lévő vizet használni, érdemes tehát nagyjából 80 fokra lehűtött vagy még fel nem forrt vizet önteni a filterre. Utána 2-6 percig kell állni hagyni.
 
Honnan és miből?
A fehér tea Kína déli részéről, a Fu-csien nevű tartományból származik. Évente csak egyszer, tavasszal néhány napig lehet szedni, lehetőleg szép napos időben. A teához a teacserje felső leveleit használják, a hatóanyag csak a ki nem nyílt levélrügyekből vonható ki. Ilyenkor a növény rügyeit még fehér, selymes burok védi, nevét is a bimbót körülvevő és a levelek alján megtalálható bolyhok fehér színéről kapta. Leveleit szinte egyáltalán nem gőzölik, ezért lágy az íze. Egy kiló fehér tea előállításához kb. 30 000 kézzel szedett bimbóra van szükség.
 
Mikor igyuk?
Inkább melegebb napokon és délután fogyasszuk.
 
Hol kapható?
Interspar, Kaiser's és Metro, Culinaris, teaházakban valamint a jobb bioboltokban (mi utóbbiban tettünk szert egy doboz fehér teára 540 forintért). 
Oszd meg másokkal is!
Mustra