10 tipp, hogy jobb legyen a kapcsolatod a kutyáddal

Mindenki arra vágyik, hogy tökéletes harmóniában éljen a kutyájával, ám ez ritkán működik magától: tenni is kell érte. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, ha szeretnéd, hogy minél jobb legyen a kettőtök kapcsolata.

Amikor egy kiskutyát hazaviszünk, még mi vagyunk számára a világ közepe. Elég gyorsan elkezd kötődni hozzánk, és ezt mi sem jelzi jobban, mint amikor egy 9 hetes kiskutyával kimegyünk az utcára, ahol jó eséllyel gond nélkül követne minket – póráz nélkül is. Aztán ahogy növekszik, úgy nyílik ki számára a világ, és kicsit már dolgoznunk kell azért, hogy a kapcsolat jó legyen. Sőt, folyamatosan tenni kell érte, mert a kutyák azonnal reagálnak a változásokra. Amikor például megszülettek a gyerekeim, akkor érthetően kevesebb idő jutott rájuk, és ez rögtön meg is látszott az udvaron, ahol hirtelen elszaporodtak a gödrök.  

Keressük az ország legügyesebb és legcukibb kutyáját!

Elstartolt a Szuperkutya versenyünk, tölts fel egy videót a kutyádról ide, és nyerj egy Huawei P30 okostelefont magadnak és egy Index-címlapi megjelenést a kutyádnak. A részleteket itt megtalálod.

A jó kapcsolat alapja igazából az odafigyelés, vagyis nemcsak elvárom a kutyától, hogy tiszteljen mint a gazdáját, hanem figyelek rá, próbálom megérteni és kielégíteni az ő igényeit is. Ha ezzel a tudatossággal állunk hozzá a kutyához, akkor már jó úton vagyunk. Hogy könnyebb legyen ezen az úton elindulni, csokorba szedtem, mire érdemes figyelni, ha harmonikus kapcsolatra vágyunk.

#1 Ismerd meg!

A jó kapcsolat alapja, hogy légy nyitott és próbáld megismerni, megérteni a kutyádat. Ő mindent megtesz ennek érdekében, de nemcsak ő felel azért, hogy milyen köztetek a kapcsolat és a kötődés, hanem te is. 

Légy nyitott: értsd meg a kutyádat
Légy nyitott: értsd meg a kutyádatFrank Gaglione / Getty Images Hungary

#2 Figyelj oda a jelekre!

A kutyák elsősorban testjelekkel kommunikálnak, és ezekből elég könnyen leolvasható, hogy jól érzik-e magukat egy adott szituációban. Lényeges, hogy egy jel nem jel, vagyis attól, hogy ásít, még nem biztos, hogy álmos. Mindig az összképet kell néznünk, mert az ásítás önnyugtatás is lehet egy olyan helyzetben, amikor nem érzi jól magát, például amikor a nyakánál átölelik. Általánosságban annyi elmondható, hogy ha a kutya feje, törzse és farka U-vonalat ír le, akkor a kutya magabiztos(nak próbál látszani). Ha ennek a fordítottját látjuk, vagyis a feje és a farka is lóg, akkor az bizonytalanságról árulkodik.

#3 Merj játszani!

A kötődés erősítésének egyik legjobb módja a közös játék. Ez nem csupán a labdázást jelenti, hanem a többi eszközös játékot is (például kötélhúzás), sőt a legjobb, ha tárgyak nélkül is megtanulsz játszani a kutyáddal. Ez olyankor jöhet jól, amikor nincs nálunk semmi, de mégis szeretnénk valahogy oldani a kutyát, mert feszült lett például egy hirtelen zajtól vagy egy korábban sosem látott tárgytól.

#4 Menjetek kirándulni!

Nemcsak kedvencednek, de neked is nagyon jót tesz, ha rendszeresen elmentek sétálni. Egy nagy hétvégi kirándulás segít kiszellőztetni a fejünket a melós hét után, a kutya számára pedig jó lehetőség, hogy új szagokkal találkozzon. És nem mellesleg le is fárasztja, így fajtától függően néhány órára vagy akár egy napra garantált a nyugalom.

Menjetek ki a szabadba, mindkettőtöknek jót tesz
Menjetek ki a szabadba, mindkettőtöknek jót teszDougal Waters / Getty Images Hungary

#5 A tanulás jó móka

Mint minden foglalkozás, így a tanítás is erősíti a kapcsolatot. Erre a célra különösen alkalmasak a trükkök, amiket mi magunk is lazán kezelünk, és nem törekszünk annyira a tökéletes végrehajtásra, mint egy engedelmességi feladatnál.

#6 Légy egyértelmű!

A kutya szemszögéből nézve fontos, hogy mennyire egyértelmű az, amit kommunikálunk. A legkönnyebben azt érti meg, ha következetesek vagyunk, és nincsenek időnként kilengések abban, hogy éppen mit engedünk meg neki, vagy hogy egy feladatot hogyan várunk el. 

#7 Nem minden kutyának kell a nagy társaság

A kutyák alapvetően szociális lények, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a mi kutyánknak is igénye van arra, hogy rendszeresen idegen kutyák közé hordjuk. Sok kutya tökéletesen elvan a megszokott kis társaságával, ahol már kialakultak a viszonyok és nincs szükség erőfitogtatásra, így sokkal oldottabban tud viselkedni.

#8 Vedd figyelembe a fajta adottságait!

Amikor közös elfoglaltságot keresel a kutyáddal, akkor próbálj olyat választani, ami a leginkább illik hozzá. Ne akarj vele akadályokat ugratni, ha az alkata nem alkalmas rá, és ne várd tőle, hogy az engedelmességi versenyek sztárja legyen, ha nem túl lelkes, amikor tanulásról van szó. Lehet, hogy neki inkább az emberkeresés (mantrailing) vagy a közös futás jön be, de az is lehet, hogy őrző-védő gyakorlatokkal vagy birkák terelésével tudod a legjobban levezetni az energiáit. 

#9 Etesd kézből!

A kutyák nagyon gyorsan képesek kötődést kialakítani az új gazdával, legyen szó kölyökről vagy felnőttként befogadott állatról. A kötődés kialakulását ugyanakkor elősegíthetjük azzal, ha az első időkben nem tálból, hanem kizárólag kézből etetjük a kutyát.

#10 Ne félj tükörbe nézni!

A kutyatartás valójában önismereti utazás, mert a kutya kiválóan rámutat arra, hogy mik a gyengeségeink és az erősségeink. Ha tudatosítjuk ezt magunkban, és megértjük, hogy a kutyánk mit miért csinál, akkor ez nemcsak a vele való kapcsolatunkban lesz majd hatalmas segítség, de az élet többi területén, a más emberekkel való kapcsolatainkban is észrevehetjük majd a pozitív változást. 

Nincs kutyád, de szeretnél? Fogadd őt örökbe!

Kutyát tartani csodás dolog, de közben hatalmas felelősség is. Ha úgy érzed, készen állsz rá, és igazán szeretnél jót tenni egy kutyával, akkor az örökbefogadást neked találták ki. Most a Futrinka Egyesülettel karöltve szeretnénk neked bemutatni egy gazdikeresőt, aki melletted biztosan szuperkutya lenne. Ha komolyak a szándékaid, ide írj: magyarvizslasos@gmail.com

Fogadj örökbe!
Fogadj örökbe!

Rotyi 11 éves magyar vizsla kan, egy igazi Szuperkutya. Rotyi ugyan korábban gazdi mellett, egy kertben élt, de sok törődést akkor sem kapott, majd gazdái költözésese után hirtelen költözési árvává vált, egyszerűen magára hagyták. Szerencsére a Futrinka Egyesület gondozásában a sok szeretettől hamar sikerült túltennie magát a múltján és egy kedves, kicsit sántikálós vizslapapává válnia. Emberekkel, gyerekekkel kedves, bújós, nyugodt természetű. Más kutyákkal kijön, de hajlamos néha kötekedni. Ő a leglelkesebb labdazsonglőr: akár 5 évet is fiatalodik és sutba veti a sántikálást, amint előkerül a labda. Akkor csak úgy szárnyal! 

Szobatiszta, a lakást kulturáltan használja. Élethosszig tartó szeretetet ígér és kér.

Ideiglenes és végleges befogadót is keresünk számára! Benti tartással és ivartalanítva fogadható örökbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek