Zöldül a Netflix, itt az új tematikus blokk

A Netflixezésem sokszor kimerül abban, hogy filmet keresek, ez nyilván a programajánló pörgetését és az ajánlatok böngészését jelenti. Véget nem érő történet, de a tematikus blokkok némi fogódzkodót nyújtanak. A minap egy új tematikus blokkal bővült a kínálat, ami minden természetrajongó elégedettségét szolgálja majd, sőt, családi mozizásra is alkalmas darabokat is találunk benne, mert a gyerekeket nem lehet elég korán elkezdeni a bolygónk tiszteletére nevelni.

A múlt héten debütált a Netflix új film- és sorozat válogatása, az „Együtt a bolygónkért” kollekció. Az újonnan létrehozott aloldalon a nézők kedvükre válogathatnak fenntarthatósági témával foglalkozó tartalmakból. Egy Youtube lejátszási lista is készült kedvcsinálóként. A Netflix a Twitteren is megosztotta a hírt.

A válogatás nem légből kapott ötlet, a 26. ENSZ Klímacsúcs (COP 26) törekvéseit igyekszik támogatni, amelyet 2021. október 31-november 12. között rendeznek Glasgowban. A világ vezetői itt gyűlnek össze, hogy a párizsi klímacsúcs után áttekintsék újból a klímavédelem ügyét, illetve azt, hogy állnak a vállalások tekintetében.

Az eseményre ki így, ki úgy készül. Glasgow például a régióban 18 millió fa elültetését jelentette be, így az Egyesült Királyság legcsapadékosabb területén lesz mi megfogja az áradásokat előidéző csapadékot. A Netflix ezzel szemben igyekszik mind több, a bolygónkról, a bolygónk védelméről szóló filmet, dokumentumfilmet kínálni a nézőknek.

 

„Tavaly 160 millió háztartásban néztek fenntarthatósági témához kapcsolódó tartalmat a Netflixen. A nézők pedig úgy tűnik, még többet akarnak. Egy nemrégiben végzett kutatás alapján, amely 16 ország fogyasztói szokásait vizsgálta, a világon ötből három embert (62%) kifejezetten érdekelnek az éghajlatváltozással kapcsolatos műsorok és filmek. Ez egyértelmű jelzés arra, hogy még több ilyen típusú tartalmat osszunk meg bolygónkról” – olvasható a Netflix oldalán.

Nekünk is van kedvencünk, a családi mozizásokhoz ezeket a dilmeket ajánljuk:

1. Tanítóm, a polip: a másfél órás dokumentumfilm egy kiégett, depressziós filmes kapcsolatát mutatja be egy Cape Town partjainál élő polippal, akinek először témája, majd tanítója lett. Craig Forester 8 éven keresztül forgatta ezt a mozit, mely ember és a természet különös kapcsolatát mutatja be. A film a legjobb dukumentumfilmnek járó Oscar-díjat is bezsebelhette 2021-ben.

2. Our planet: az idén 95 éves természetfilmes elutasítja az élővilág romantizálását, azt olyannak mutatja be, amilyen, a maga nyers valójában, ahol minden állat a túlélésért küzd és ennek záloga bizony mások halála. Ha ettől elvonatkoztatunk, csoda dolgokat tudhatunk meg pusztulófélben lévő, de még lencsevégre kapható bolygónkról. Attenborough képei csodásak, mondanivalója, elgondolkodtató, narrációja pedig annyira szerethető, hogy az Emmy-díjért kiáltott. Nézni a képsorait és hallgatni őt, maga az audiovizuális gyönyör.

3. Minimalisták: Két régi barát, Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus megmutatják nekünk, hogyan lehet a kevesebb több, hogyan érhetjük be kevesebbel. Az útmutatásra pedig nagy szükség van, pláne annak a sokkoló adatnak a fényében, amely szerint  egy átlagos háztartás körülbelül 300 000 tárgyat tud felsorakoztatni. A fogyasztói társadalom pedig lassan kezd belefulladni a felhalmozott kacatokba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra