Bréking: egész életedben rosszul készítetted a zabkását – és mi is

Kedvenc séfjeink most egy nagyon egyszerű fogást, a zabkását pimpelték tökéletesre. Egy rakás olyan dolog derült ki, amivel ez az egyszerű fogás jóval finomabb lesz, mint eddig. Eléggé meglepő tippekkel találkoztunk, de ezek után már eszünkbe sem jut másképp megfőzni a zabpelyhet.

Éjjel, mandulatejben áztatva is elkészül, ahogy vízzel leforrázva és tejben főzve is, de vajon hogyan lesz a legfinomabb a zabkása azok szerint, akiknek hivatása a főzés?

Van valami az éttermekben kínált zabkásában, amitől az egy kicsit mindig jobb, mint az otthon készített változat. Tökéletesen krémes, nem darabos, és van egy sajátos íze, amiről nehéz kitalálni, hogyan lehet elérni.

Az Insider oldalán Nate Weir séf osztotta meg legjobb tippjeit annak érdekében, hogy a házi zabpehely olyan ízű legyen, mintha egy étteremben készítették volna.

Íme néhány egyszerű módszer egy tál zabpehely feltuningolására:

Ne használj instant zabot

A séf azt vallja, az instant zabpehely nem lesz olyan jó, mint a hagyományos zab. Csábító a beszerzése a gyors és egyszerű reggelihez, de soha nem lesz olyan jó az íze, mint a másik fajtának, ráadásul nem is sokkal nehezebb elkészíteni.

„Az instant vagy gyorsan elkészíthető zab kényelmes lehet, és határozottan gyorsabban fő, de a kompromisszum az, hogy hajlamos elveszíteni az állagát, és pépes lesz, függetlenül attól, hogyan főzöd

– mondta Weir, és hozzáfűzte: Próbáld ki a hagyományos zabot a jobb állag érdekében, mindössze néhány perc főzéssel.

Készíts egyszerre több adagot!

Nyugodtan készíthetsz több adagot belőle. Nagyobb adag főzése után hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe. Az újramelegítéshez adj hozzá egy kis hideg vizet, majd tedd be a mikrohullámú sütőbe 45 másodperces sorozatokban, közben néha keverd meg – javasolta a szakember.

Előzetesen pirítsd meg a zabot, hogy az íze még aromásabb legyen

A séf azt javasolja, az íz fokozása érdekében pirítsd meg a zabot olvasztott vajban egy serpenyőben, közepes lángon, mielőtt folyadékot adnál hozzá. Időnként keverd meg, amíg a zab el nem kezd pattogatottkukorica-illatú és enyhén diós aromájú lenni.

Amikor a zab megpirult, főzd meg a szokásos módon.

„Ez kellemes, diós ízt ad, és kicsit megpuhítja a zabot, ám nem növeli meg az előkészítési időt

– állapította meg a séf. 

Főzd meg a zabot valami krémesben víz helyett!

Ne csak vizet használjunk – javasolta Weir.

„Tej, mandulatej, szójatej vagy sovány tejszín használata gazdagabbá és krémesebbé teszi a zabpelyhet

– emelte ki, hozzátéve, hogy nem kell teljesen lecserélnünk a vizet a felsoroltakra.

Így folytatta: Kezdésként próbálj fél adag tejet és fél adag vizet használni, majd állítsd be ízlés szerint.

Használj fél adag tejet és fél adag vizet
Használj fél adag tejet és fél adag vizetArx0nt / Getty Images Hungary

Mindig adj hozzá sót a zab lehűtése közben, hogy kiemeld az ízét!

Még ha az édes zabpehely rajongója is vagy, a só elengedhetetlen hozzávaló. 

A zabpelyhet sóval kell fűszerezni" – jegyezte meg Weir az Insidernek. Csak egy kis csipetnyi a főzés elején segít kiemelni az ízeket” – fűzte hozzá a szakember. 

  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek