70 év fölött szülni egyre kisebb csoda – ők a világ legidősebb kismamái

GettyImages-1235959824

A szervezeten kívüli megtermékenyítés eljárása új dimenzióba helyezte a szülőképesség felső korhatárával kapcsolatos elképzeléseket: egyre-másra jönnek a hírek a 60-as, sőt, a 70-es éveikben járó újdonsült és boldog kismamákról. Ugyanakkor megjelent az etikai nézőpont is, amelynek egyik első markáns megszólaltatója egy pápa volt.

A Gyógyászat 1882-es számában beszámolnak róla, hogy egy brit asszony 62 évesen természetes úton szült, és mintha csak a lottó nyerőszámai lennének, felsorolják, hány évesen szült azt megelőzően 5 másik gyermeket: 47, 49, 51, 53, 56. Egy másik nő 63 és 70 éves korában rendben lezajló szülését is említi az írás, tetézve azzal, hogy egy 99 évesen menstruáló („tisztuló”) nőről is van tudomásuk. Hogy mennyire hiteles forrásból származnak az adatok, kérdéses. Mindenesetre amilyen mértékben csökken a 42 éves kor fölötti szülés valószínűsége, olyan mértékben nő a kockázata is.

Azt hitte magáról, hogy rákos

Amikor Dawn Brooke szokatlan tüneteket észlelt magán, azt gondolta, hogy rákos. Bizonyára egyszerre okozott megkönnyebbülést és meglepetést számára, amikor megtudta, hogy valójában állapotos. 59 évesen szülte meg kisfiát 1997-ben, őt tartják a legidősebb nőnek, aki természetes úton hozta világra gyermekét. Valószínűleg egy nem ilyen célú hormonkezelés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy újból peteérése legyen.

Az első IVF-baba

1978-ban megszületett az első baba, aki szervezeten kívüli megtermékenyítés (in vitro fertilizáció, IVF) útján fogant, majd egyre többen és többen lettek, akik már kifejezetten a szülés érdekében kezeltették magukat. Albino Luciani bíboros (aki nem sokkal az eset után lett pápa I. János Pál néven) aggodalmát fejezte ki annak idején, hogy a nőket az eljárás babagyárrá változtatja, de az első IVF-baba, Louise Brown szüleit mégsem ítélte el. Lesley Brown egyébként 43 éves volt a szüléskor, és ezt az életkort jó három évtizeddel sikerült azóta kitolni.

Hogy megy az idő! Az első IVF-baba lassan 44 éves lesz
Hogy megy az idő! Az első IVF-baba lassan 44 éves leszEuropa Press News / Getty Images Hungary

Aki füllentett, hogy kezeljék

2006-ban egy spanyol nő, María del Carmen Bousada de Lara egy kaliforniai klinikán azt állította, hogy 55 éves, így az ottani szabályozás által kijelölt életkori határon még innen volt, ezért megkapta az IVF-kezelést. 67. születésnapja előtt nem sokkal ikreknek adott életet, ezzel átmenetileg ő lett a legidősebb kismama a világon. Ám sajnálatos módon nem sokkal később, 2009-ben rákban elhunyt, gyerekeit unokaöccse és felesége vették magukhoz.

Adriana Iliescu, akit a spanyol kismama letaszított a képzeletbeli trónról, nyugdíjasként, 66 évesen szülte meg saját leánygyermekét 2005 januárjában az IVF-kezelés után. Élete legszebb időszakának nevezte a szülés előtt terhességét a román hölgy, de az esetet követően komoly társadalmi vita kezdődött, hogy bizonyos kor fölött etikus-e ilyen beavatkozás.

Az in vitro fertilizáció

A szervezeten kívüli megtermékenyítés (in vitro fertilizáció, IVF) során a petefészek-stimuláció révén növekedésnek indult tüszőket leszívják, melyekből kinyerik a petesejteket. Ezeket megtermékenyítik, majd embriológiai laboratóriumban megkezdődik az embriótenyésztés. Az embrió(k) beültetése a megtermékenyítést követő 2. és 5. nap között történik. Ezt követően vérvétel útján már megállapítást nyerhet a terhességi hormonszint megfelelő növekedése, majd a klinikai terhesség az első ultrahang során válhat bizonyossá. Sikertelenség esetén 3 hónapnak el kell telnie a következő IVF-kezelésig. 

Az indiai csodasorozat

Egy északindiai falu lakója, Rajo Devi Lohan 12 éves korában, 1950-ben házasodott össze férjével, de 15 évig hiába próbáltak családot alapítani. Kipróbáltak mindenféle ételt, imát, csodaszert, aztán kénytelenek voltak tűrni évtizedeken át a rosszindulatú pletykákat. Majd eljutott hozzájuk a hír az in vitro megtermékenyítésről. Mivel Indiában még nem szabályozták az eljárást, nem volt életkorhoz kötve, eladták, amit csak lehetett, és befizettek rá. 2008-ban, 70 évesen szülte meg lányát az asszony, szintén komoly vitákat elindítva.

100 IVF-eljárásból 25 végződik sikeresen, vagyis szüléssel
100 IVF-eljárásból 25 végződik sikeresen, vagyis szülésselxia yuan / Getty Images Hungary

2016 óta legalább három honfitársa megelőzte Rajo Devi Lohant. Az egyik asszony bevallott életkora dokumentumokkal nem volt alátámasztható, ezért nem tudni, hogy 2019-ben valóban 75 évesen szülte-e meg a lányát. Ugyanebben az évben viszont szinte biztos, hogy egy másik indiai nő 74 évesen élte át a szülés csodáját 82 éves férjével együtt.

Sokan úgy vélekedtek, hogy Lohan reményt adott azoknak a nőknek, akik gyermektelenségük miatt megvetés tárgyai, akiket kiközösítenek, és emiatt véget akarnak vetni az életüknek. Az ellenzők etikai okokra hivatkoztak, illetve problémaként jelent meg erre a megtermékenyítési formára épülve a béranyaturizmus elterjedése az országban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra