Az elkövetők készülnek rá, hogy sok gyerek nyáron egyedül van otthon – bűnmegelőzési szakértő figyelmeztet

GettyImages-1067414300
Olvasási idő kb. 6 perc

Nyakunkon a nyári szünet, amely nemcsak sok élményt, de veszélyeket is rejteget a gyerekek számára. Szakértővel jártunk utána, melyik korosztály tagjait mitől félthetjük.

Hiba lenne azt hinni, hogy csak a digitális világ veszélyei miatt van okunk aggodalomra: eltérő területek jelentenek komoly kihívást a kisiskolások, a kiskamaszok és a már szinte felnőtt fiatalok számára. Molnár István Jenő bűnmegelőzési szakértő segített abban, hogy tisztábban lássunk.

Nyári szünet: nehézség a szülőnek, veszély a gyereknek 

A nyári szünet örök gondja az, hogy a gyerekek felügyeletét a szülőknek úgy kell megoldaniuk, hogy közben egy-két hétnél hosszabb szabadságot ritkán tudnak kivenni. Ott vannak még persze a nyári táborok is, ezeknél az ár nehezíti meg azt, hogy gyakrabban éljünk a lehetőséggel: marad tehát a gyerekfelügyelő bevonása, illetve – ha már elég idős hozzá a gyermek – az, hogy otthon, egyedül töltse el idejét.

Többféle nyári tevékenység is jelenthet veszélyt a gyerekekre
Többféle nyári tevékenység is jelenthet veszélyt a gyerekekreThomas Barwick / Getty Images Hungary

Van az a korosztály, amelynél még az otthoni balesetek jelentenek reális veszélyt, másoknál ugyanakkor már az internetes csalók és ártó szándékú felnőttek miatt lehet kockázata annak, ha 8-10 órán át felnőtt nélkül töltik el idejüket. Lássuk korosztályra lebontva, kiknél mire kell figyelni, illetve kit mire kell felkészíteni nyár előtt!

Az elkövetők készülnek a nyárra: otthon is veszélyben lehet egy gyerek

„Azok az alsó tagozatosok, akik már gyakrabban maradnak felügyelet nélkül kisebb-nagyobb időre, különböző balesetek által veszélyeztetettek. Az unatkozó gyerekek próbálkozhatnak műszaki eszközökkel, tűzzel, őket fel kell készíteni arra, hogy milyen szempontok mentén nyúljanak a gáztűzhelyhez vagy egyéb, potenciálisan veszélyes eszközökhöz” – fogalmazott szakértőnk, hozzátéve, azt is tisztázni kell velük, kit engedhetnek be a lakásba és kit nem.

„Az elkövetők szezonálisan készülnek arra, hogy a gyerekek egyedül vannak otthon.

Létezik a leolvasós csalás, de segítségkérés álcájával is becsöngetnek. Egy gyerek, ha nincs felkészítve a helyzetre, beengedheti azt, aki csak át akarja verni.

Őt nem fogja bántani, de visz mindent, ami mozdítható. Ilyenkor megoldás, hogy mielőtt a gyerek beengedne bárkit, hívja fel a szüleit, vagy beszéljenek meg egy jelszót, amit mindenkinek tudnia kell, akit beengedhet. Ezt a titkos nyelvet még élvezik is a gyerekek” – javasolja Molnár István Jenő.

Mindezen túl nem szabad azért arról sem elfeledkezni, hogy sokkal több idejük jut már ezeknek a gyerekeknek is az internetezésre: érdemes lefektetni családi szabályokat azzal kapcsolatban, mennyi időt tölthetnek a világhálón, ahol többek közt annak is ki vannak téve, hogy

a velük bizalmi kapcsolatot kialakító felnőttek olyasmikre kérjék meg őket, hogy például szüleik bankkártyáját fényképezzék le.

A középiskolásoknál már másféle veszélyekre is fel kell készülni

„Ők már elmennek egyedül táborokba, strandra is, az utóbbi pedig balesetveszélyt is rejthet, fontos esetükben a mély víz fogalmának tisztázása, valamint az úszástudás. Emellett a vagyonbiztonság kérdése is lényeges. A strandra nem kell elvinni a vadonatúj iPhone-t, hogy aztán a törölközőszéf őrizze: az értéktárgyak ilyenkor maradjanak otthon, nem kell karóra és sok készpénz, ebből csak baj lehet. Nem figyelnek oda rájuk, eltűnik a pénz, a telefon, a tárca” – hívja fel a figyelmet a bűnmegelőzési szakértő.

A 17-18 éveseknél a koncertek és a fesztiválok is tartogathatnak veszélyeket. 

A sátrakban szintén nem lesznek biztonságban az értéktárgyak, hiába tesznek lakatot a cipzárra, egy laptopnak vagy tabletnek ilyen rendezvényen nincs helye, az értékeket pedig megőrzőben érdemes elhelyezni.

A nagyobbaknál a koncertek, fesztiválok is rejtegethetnek veszélyeket
A nagyobbaknál a koncertek, fesztiválok is rejtegethetnek veszélyeketKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

„Az alkohol és egyéb szerek fogyasztása terén vannak a szülők a legnehezebb helyzetben. Érdemes a döntés-következmény-felelősség hármasáról beszélgetni, hogy akkor is tudjanak jól dönteni, amikor nem vagyunk ott velük. A legtöbb probléma az alkohollal van, érdemes hangsúlyozni azt, hogy a társaság figyelmét nem ennek fogyasztásával érdemes kivívni” – javasolta Molnár István Jenő. Sokat segít, ha a gyerek olyan kapcsolatot alakított ki a szülővel, amelyben bármilyen helyzetben tud és mer hozzá fordulni.

„A legproblémásabb az, ha ott hagyják egymást, az akár öntudatlan gyermek egyedül marad, és aki magatehetetlen, azzal megtörténhet bármi” – figyelmeztet a szakértő. Jó, ha kialakul annak szokása, hogy minden társaságban van valaki, aki vigyáz a többiekre, amíg buliznak, és ha kell, cselekszik a másik megóvása érdekében.

A kompromittáló felvételek készítése éltre szóló veszélyt jelenthet

Arra is felhívta figyelmünket Molnár István Jenő, hogy az online tér egész évben konstans veszélyeket is tartogat a gyerekeknek. Nyáron ez a több szabadidő révén fokozódik. Ilyenkor fontos felhívni a figyelmet a szexting, azaz a szexuális tartalmak küldésének elkerülésére, valamint arra is, hogy semmiképp ne készítsenek intim felvételeket másokról, és végképp ne osszák meg azokat semmilyen platformon.

„Ami diákcsínynek indul, az személyes adattal való komoly visszaélés, bűncselekmény, botrány lehet belőle. A digitális lábnyom örök, rengeteg veszélye van annak, ha elkészül egy felvétel”

– figyelmeztetett.

Egy jó hír is van a fiatalok és a nyár kapcsán: ilyenkor ugyanis csökken a bullying előfordulása, mivel annak a leggyakrabban az iskolai közeg ad teret.

Ebben a cikkünkben komolyabb veszélyt jelentő gyerekjátékokról olvashatsz!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek